Bruine pelikaan

Alsof je midden in een oorlogsfilm zit!

Dát gevoel krijg je als er een squadron bruine pelikanen overvliegt!

Met hun gigantische vleugels verduisteren ze voor korte tijd de zon, waardoor er schaduwplekken op het strand ontstaan. Silhouetten verschenen ook aan de Europese kust toen gedurende de Tweede Wereldoorlog ronkende Lancasters laag kwamen overvliegen. Deze Britse oorlogsmachines gingen dood en verderf zaaien in Nazi-Duitsland.

De Lancasters vlogen in formaties om hun bombardementen uit te voeren. Bruine pelikanen vliegen ook in groepen. Uiteraard niet om bommen te gooien. Alhoewel. Ze droppen wel stront. Als deze pelikanenpoep vervolgens op een plek terecht komt waar het de kans krijgt om in te drogen, kan het een duur goedje worden. Deze zogenaamde guano zit namelijk boordevol met meststoffen. Uiterst geschikt om over akkertjes uit te strooien!

In eerste instantie kun je bruine pelikanen nog het beste vergelijken met EWACS-vliegtuigen. Deze vliegmachines zitten boordevol met apparatuur waarmee ze al het onzichtbare, zichtbaar kunnen maken. De zintuigen van bruine pelikanen vervullen dezelfde functie. Hiermee kunnen ze de oceaan uiterst accuraat afscannen op vis. Bruine pelikanen nemen zilverkleurige vissen waar als groene vlekken, die op hun beurt mooi contrasteren met blauw oceaanwater.

Op het moment dat de vissen door de markante zeevogels zijn gedetecteerd, voltrekt zich een wonderbaarlijke metamorfose. Bruine pelikanen transformeren dan van stoïcijns vliegende radarvliegtuigen tot dodelijke jachtvliegtuigen. De kruishoogte van 15 meter waarop ze de patrouillevlucht aan het uitvoeren waren, wordt bliksemsnel verlaten. Ze laten zich namelijk als F14 Tomcat jachtvliegtuigen naar beneden storten. Evenals deze Amerikaanse straaljagers, kunnen bruine pelikanen hun vleugels naar achteren klappen om zo nog meer snelheid te genereren. Als de snelheid is opgelopen tot meer dan 100 kilometer per uur, knallen ze op het water!

De impact is enorm!

Als je met dit soort snelheden water raakt, voelt het aan als beton!

Vrijwel iedere andere vogelsoort zou uit elkaar spatten! Echter, bruine pelikanen bezitten airbags! Plofzakken die in hun botten en huid verstopt zitten. Door deze luchtzakken vloeit de meeste botsingsenergie weg en kan het vliegbeest het nog navertellen.

Bruine pelikanen kunnen vervolgens meters onder water doorschieten. Alle vissen die ze dan tegenkomen, moeten zich ernstig zorgen maken. Niet om gespietst te worden zoals bij reigers, maar wél om geschept te worden. Bruine pelikanen bezitten namelijk een grote keelzak die onder water opengeklapt kan worden en als een schepnet werkt. De keelzak kan gevuld worden met maar liefst 11 liter water met daarin de spartelende gevangen vissen. Uniek in het dierenrijk! Eenmaal weer aan het wateroppervlak verschenen, sijpelt het water langs de vangzak weg en worden de prooivissen doorgeslikt. Op deze manier onttrekt een enkele bruine pelikaan dagelijks meer dan 3 kilogram vis aan de oceaan!