Als je een liefhebber bent van diepzeevissen (zeevissen, big game fishing) kom je op Sint Maarten prima aan je trekken. Sint Maarten staat zelfs wereldwijd te boek als één van de topbestemmingen aangaande diepzeevissen. Als je op Sint Maarten wilt gaan vissen, zijn er feitelijk twee opties: of je vist vanaf de kant óf je gaat mee met een vis-charter. Uiteraard is het vissen in de tropische wateren van Sint Maarten niet te vergelijken met het vissen in de poldersloten en meertjes van het koude en kille Nederland. Het vereist andere technieken en strategieën, maar dat maakt het juist zo interessant, spannend en uitdagend!
Het kantvissen is de goedkoopste manier van zeevissen op Sint Maarten. Als je vanaf de kant (wal) wilt gaan vissen moet je echter wel voor je eigen hengels en aas zorgen. Gelukkig zijn er op Sint Maarten verschillende winkels waar je hengels en andere visbenodigdheden kunt kopen. De absolute toplocaties voor het kantvissen op Sint Maarten zijn diens schilderachtige havens. De havens van Philipsburg en Marigot zitten namelijk barstensvol met vis. Als je succesvol wilt gaan vissen, heb je uiteraard aas nodig. De meeste locals gebruiken dode sardientjes (sprats), stukjes kipfilet of kunstaas als aas.
Als je je kansen op visvangst wil vergroten, moet je eigenlijk ’s nachts gaan vissen op Sint Maarten. ’s Nachts worden namelijk de roofvissen actief en komen ze vanuit de diepte naar het oppervlakte gezwommen om daar de te jagen op prooivisjes. In de verwarring en chaos die dan ontstaat in de vissenwereld kun jij dan als visser mooi een graantje meepikken. Als je in Nederland des nachts je hengeltje uitgooit, is het vaak koud buiten. Op Sint Maarten is dat vanzelfsprekend niet aan de orde. Ook als de zon al lang en breed is verdwenen, blijft het nog erg aangenaam buiten.
Op Sint Maarten kun je kiezen om een halve dag of een hele dag te gaan diepzeevissen. Je stapt dan aan boord van een moderne vissersboot, compleet met kapitein en bemanning. Aan boord is alles geregeld, je hoeft dus niets mee te nemen. De zeehengels en het aas staan klaar voor gebruik. Daarnaast wordt er ook vaak gezorgd voor hapjes en drankjes. Het allermooiste is natuurlijk als de zogenaamde ‘Catch of the Day’ ’s avonds wordt bereid op een bbq! Bij sommige organisaties is dit mogelijk.
Aan boord is uiteraard veel te leren van de kapitein en diens bemanning. Zij hebben veel ervaring met het vissen in de wateren van Sint Maarten en kunnen je van alles leren. Zo zijn sommige charters gespecialiseerd in slepend vissen, ‘chumming’, driftend vissen, wrakvissen, tonijn vissen, et cetera.
Er zijn verschillende soorten zeevissen die gevangen kunnen worden in de wateren van Sint Maarten zoals snappers (red snapper), dorado’s, barracuda’s, mahi mahi’s, wahoo’s, tonijnen (geelvin tonijn), tarpoons, sardientjes (sprats), bonefish, permit, goudmakrelen, roosterfish, amberjack, zeilvissen en marlijnen (blauwe marlijn en striped marlin), et cetera.
Tegenwoordig zijn vissersboten ultramodern en wordt er gewerkt met hoogwaardige apparatuur om de zeevissen op de millimeter nauwkeurig te kunnen lokaliseren. Daarnaast zitten de bootvissers in zogenaamde vechtstoelen waardoor ze al zittend het gevecht kunnen aangaan met de oceaanreuzen die in het aas hebben gebeten!
Er zijn ook toeristen die wél mee willen met een vissersboot, maar niet zelf willen vissen. Voor hen is het ook een hele beleving om mee aan boord te gaan om velerlei redenen. Enerzijds is het natuurlijk razend spannend en interessant om zeevissers aan het werk te zien. Anderzijds bestaat er een grote kans dat je dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden zult spotten. Dieren die een diepe indruk bij mensen achterlaten.