header image
 

Duiken met haaien

Op Sint Maarten worden speciale duiken georganiseerd naar haaien, de zogenaamde duiksafari’s (haaienduiken). Tijdens deze bijzondere duiken van ongeveer veertig minuten, bestaat de kans dat je tussen de vijftien en dertig haaien zult zien. De haaien worden daartoe door professionele duikers gelokt met voer. Daarnaast wordt er veel informatie gegeven over het leven van haaien en de bedreigingen waaraan deze machtige zeebeesten worden blootgesteld.

diving-1655740_1920

De meeste haaien die je zult spotten tijdens de duik zijn de (onschuldige) Caribische rifhaaien, Atlantische scherpsnuithaaien en verpleegsterhaaien. Daarnaast laten zich bij tijd en wijle ook andere haaiensoorten zien. De haaien die in de wateren van Sint Maarten leven, hebben een lengte die tussen de één en twee meter schommelt. De locatie waar de haaien naartoe worden gelokt, ligt op een diepte van zeventien meter. Als je wilt deelnemen aan een haaienduik moet je wel in het bezit zijn van een duikbrevet en in de laatste twee jaar gedoken hebben. Het is wellicht leuk om een duikbrevet op Sint Maarten te halen. Je kunt uiteraard ook een duikbrevet in Nederland behalen, maar de omstandigheden zijn natuurlijk veel minder fraai. Het water is koud en het onderwaterzicht is slecht. 

Rond het duiken naar de haaien op Sint Maarten fronsen sommige wetenschappers wel hun wenkbrauwen. De haaien worden zogezegd gelokt met voer. Het gevaar hierbij is dat ze hun angst voor mensen verliezen. De organisatoren van de haaienduiken geven als tegenargumenten dat het wel dé manier is om de haaienpopulatie van Sint Maarten goed te tellen, monitoren en te checken hoe het staat met hun gezondheid. Op deze manier proberen zij een steentje bij te dragen aan het behoud van deze ernstig bedreigde diersoort.