header image
 

Duiken

Het is zeer aantrekkelijk om in de Caribische Zee die Sint Maarten omspoelt te gaan sportduiken. Het zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius, hetgeen natuurlijk fantastisch is. Tel daarbij op dat het zicht onderwater op Sint Maarten tussen de 20 en 37 meter schommelt. Het prachtige koraalrif van Sint Maarten wordt bewoond door ontelbaar veel indrukwekkend mooie koraalvissen, pijlstaartroggen, haaien, zeeschildpadden, et cetera. Het grootste SSS-eiland heeft maar liefst achtentwintig officiële duikplaatsen.

sea-79606_1920

Op Sint Maarten heerst een tropisch moessonklimaat. Dat wil zeggen er is een droge en een natte periode. De natte periode loopt van de maanden mei tot en met november. Nat is echter relatief, het zijn maar een paar korte tropische buien waarmee het eiland dan besprenkeld wordt. Regen heeft wel invloed op de onderwaterwereld van Sint Maarten. De regen zorgt er namelijk voor dat het zicht onderwater wat minder wordt. Deze vermindering van het zicht is echter minimaal, het hele jaar door kan er derhalve prima worden gedoken op Sint Maarten.

Op Sint Maarten worden ook veel nachtduiken gemaakt. Tijdens een nachtduik ziet de onderwaterwereld er letterlijk heel anders uit. Vissen en andere organismen die zich overdag schuil houden, gaan des nacht de hort op, op zoek naar voedsel. Sint Maarten is ook een prima bestemming voor wrakduikliefhebbers. Bij Great Bay ligt het Britse oorlogsschip HMS Proselyte dat in 1801 zonk en bij Cable Reef is het wrak van een vrachtschip te beduiken dat in 1993 naar de bodem van de oceaan daalde. Op Sint Maarten zijn veel hotels & resorts die over eigen duikscholen en watersportcentra beschikken en waar je onder andere duiklessen kunt krijgen. Op Sint Maarten is het mogelijk om een internationaal duikbrevet te halen. Het begin van de cursus vindt plaats aan de wal.

Op Sint Maarten bevinden zich verschillende duikscholen waar het mogelijk is om een PADI-duikbrevet te halen. Bovendien is het mogelijk om hier goede duikapparatuur te huren of om onder begeleiding van ervaren sportduikers een duik te maken op het rif met een boot. Over de twaalf meest interessante snorkelplaatsen van Sint Maarten is er een kleurenbrochure verkrijgbaar op het eiland. Deze wordt gratis beschikbaar gesteld door de Scuba Shop. De Scuba Shop heeft twee vestigingen: Capt. Oliver’s Marina te Oyster Pond en bij de Airport Boulevard te Simpson Bay. De laatstgenoemde vesting wordt gedeeld met een andere duikonderneming: Dive Safari’s. 

Op het eiland zijn veel verschillende duikscholen die duiken per boot aanbieden. Standaard wordt een keuze uit één of twee duiken per boot aangeboden. Zowel voor beginnende als ervaren duikers zijn pakketten beschikbaar waarbij een erkend duikbrevret kan worden gehaald. Voor ervaren duikers die hun eigen equipement meenemen naar Sint Maarten: er zijn duikwinkels die flessen verhuren en verschillende diensten aan je uitrusting of duik-accessoires kunnen uitvoeren. Het duiken vanaf een boot is de norm, shore duiken vindt weinig plaats. Er zijn scuba trips die bijzondere duiklocaties aandoen, zoals een gezonken duikboot of een plek waar gezonken schepen van de laatste drie eeuwen verkend kunnen worden. 

Het koraalrif, de thuishaven van veel soorten tropische vissen en schildpadden, is ook de moeite waard om met flippers en duikbril al snorkelend te bewonderen. The Scuba Shop, met vestigingen in Simpson Bay en Oyster Pond, heeft een praktische brochure opgesteld met een 12-tal verschillende snorkellocaties. Per locatie wordt vermeld hoe je er kunt komen, waar het snorkelen de moeite waard is, wat er te zien is, welke omstandigheden van belang zijn, en wat de faciliteiten in de omgeving van de snorkelplek zijn. De brochure wordt ook verstrekt indien je geen snorkelset komt huren. En heeft het je allemaal kunnen bekoren? Dan wachten eilanden als Saba en Sint Eustatius met nog meer en spectaculair mooie onderwaterverrassingen. 

Duikscholen en duikwinkels (duiken en snorkelen)

Aqua Mania Adventures, Pelican Resort, Simpson Bay, T: 1721-544-2640.

Blue Bubbles Dive Center, Front Street 153, Philipsburg, T: 1721-556-8484.

Caribbean Dive College, Bobby’s Marina, Philipsburg, T: 1721-587-0024.

Dive Buddy Island Water World, Wellsburg St. Cole Bay, T: 1721-544-5310.

Dive Safaris, Simpson Bay, Airport road 16, Simpson Bay, T: 1721-545-2401.

Ocean Explorers, Welfare road 113, Simpson Bay, T: 1721-544-5252.

The Scuba Shop, Airport Boulevard 16, Simpson Bay, T: 1721-545-3213.

The Scuba Shop, Capt. Oliver’s Marina, Oyster Pond, T: 1721-588-0423.

Duiken

Sint Maarten is een uitstekende plaats voor activiteiten zoals voetbal, basketbal, softbal, boksen en atletiek. Dat zijn de favoriete sporten op het eiland. Ook is het ideaal voor zwemmen, snorkelen, duiken en andere watersporten. 

Rond Sint Maarten is een rijke onderwaterwereld, vergelijkbaar met die van de andere Bovenwindse Eilanden. Je ziet er betoverende koraalriffen en exotische vissen. Duikscholen bieden zowel introductieduiken, basisopleidingen en cursussen voor duikbrevetten aan. En overal zijn duikmaterialen te huur. Hoewel duiken op het eiland aan populariteit wint, is de sport nog niet zo populair als op Bonaire en Curaçao.  

De constante watertemperatuur van ongeveer 21 graden Celsius maakt het wel erg aangenaam en het zicht onder water is tussen de 20-35 meter.

Er zijn morenen, schildpadden, pijlstaartroggen en allerlei vissoorten te zien. Er zijn meer dan 55 duikstekken op het eiland die je met een buddy kunt verkennen of via een trip met een duikschool, zowel vanaf de kust als met een boot. Een van de meest spraakmakende duiken is een duiksafari. Met een groep ga je dan naar de zeebodem om daar vijftien tot dertig haaien te zien die door professionals worden gevoerd. De meeste van deze haaien zijn Caribische rifhaaien met een scherpe neus, variërend van 1 tot 3 meter lengte. Verschillende luxe resorts op Sint Maarten hebben een eigen watersportcentrum of duikschool. Je moet minimaal 15 jaar zijn voor de reguliere open water cursus en 10 jaar voor voor junior open water cursus.

De mooiste duikspots

Aan de zuidkant van het eiland zijn verschillende populaire duikstekken te vinden. Bij Cay Bay liggen bijvoorbeeld een aantal wrakken. 

TIP: Het wrak van het Britse oorlogsschip HMS Proselyte is met 32 kanonnen één van de populairste duikspots en ligt bij Philipsburg. Het fregat zonk in 1802 nadat het op het rif Man-of-War Shoal (oorlogsschip zandbank) liep. De 215 opvarenden werden gered. Hoewel het houten schip ver vergaan is, zijn de 3 grote ankers en 13 kanonnen nog goed te zien. Diepte 6,1 tot 13,7 meter, weinig stroming. 

Vlakbij ligt Lucy’s Barge. Zij zonk in 1991 en brak tijdens een storm. Er zitten morenen en kreeften en je hebt er veel kans om zeeschildpadden te zien. 

Bij Mullet Bay ligt het Panamese vrachtschip Gregory op een diepte van 15,2 tot 16,8 meter. Er is wel wat stroming en je moet alert zijn op de scheepvaart.

Carib Cargo is een 60 meter lang vrachtschip dar zwaar beschadigd raakte tijdens de orkaan Luis in 1995 en zonk in 1996 tijdens orkaan Bertha. Je kunt de stuurhut, de machinekamer en de andere vertrekken in zwemmen. Er zit nog nauwelijks koraal op maar er zwemmen wel veel vissen en ook liggen er pijlstaartroggen en zie je er regelmatig zeeschildpadden en rifhaaien, 15-20 meter diepte. 

Big Mama is dé plek voor een haaienduik en duiksafari. De haaien hebben namen zoals Big Mama, Star Boy, Scratych en Ctie Pie. Dive Safaris houdt excursies naar de rifhaaien. Ook zijn er regelmatig pijlstaartroggen. Het Big Mama’s Reef ligt op een diepte van 12-15 meter. 

Vlakbij Big Mama ligt het rif Fish Bowl. Hier zijn veel doorgangen, veel koraal en veel kreeften. Ook heb je er veel kans om rifhaaien te spotten, 13,7-19,2 meter diepte. 

The Bridge is rif dat bestaat uit resten van de oude Simpson Bay Bridge en 3 gezonken jachten. De resten zijn begroeid met sponzen en koralen en er is veel te zien. Er zitten morenen, kreeften, pijlstaartroggen, scholen vissen en soms zelfs een rifhaai. 

Het vrachtschip, de Teigland, zonk in 1993. Het ligt naast een prachtig rif en er zitten veel pijlstaartroggen, kreeften en grote vissen. Op de scheepstrossen die er  liggen (Cable Reef) zitten mooie koraalformaties, 16-23 meter.

Isabella’s Reef ligt op 30 meter diepte voor de kust van Simpson Bay, heeft ongeschonden koraal en veel scholen met vis.

Aan de noordkant van het eiland liggen duikspots: 

Ceole Rock voor de kust van Grand Case wat een mooie locatie is voor beginners en kinderen, 6-10 meter diepte.

Voor de zuidwestpunt van Tintamarre ligt de kleine sleepboot Roequot Wreck op zandgrond. Een interessante duik met veel vis, begroeiing en zeeschildpadden, 10-12 meter diepte. 

En bij de noordoostpunt ligt de geweldige duikspot Circus, bestaand uit grotten met grote vissen, 14-20 meter diepte. 

Duikscholen

TIP: Bij Dive Safaris, de duikschool van de Nederlanders Henny en Helmie, leer  je op een veilige en relaxte manier genieten van de onderwaterwereld. Zij zijn geweldige instructeurs en sinds 1998 dé aanbieders van de spectaculaire haaienduik. Enkele duik met huur apparatuur is 65,00 dollar (57,00 dollar zonder apparatuur) en dubbele tank 110,00 dollar, discover scuba 88,00 dollar, maandag t/m vrijdag 08.00-17.00 uur en weekend 09.00-17.00 uur, Airport Road 16, Simpson Bay.

Aqua Mania Adventures, gelegen op het Simpson Bay Resort biedt scuba dive inclusief huur apparatuur voor één duik vanaf 100,00 dollar, Padi Open Water Dive Course vanaf 350,00 dollar. 

Dive Adventures, met het hoofdkantoor in de Pelican Marina, vriendelijke medewerkers en zeer professioneel, dagelijks: 08.15-17.15 uur.