header image
 

Duiken

Het is zeer aantrekkelijk om in de Caribische Zee die Sint Maarten omspoelt te gaan sportduiken. Het zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius, hetgeen natuurlijk fantastisch is. Tel daarbij op dat het zicht onderwater op Sint Maarten tussen de 20 en 37 meter schommelt. Het prachtige koraalrif van Sint Maarten wordt bewoond door ontelbaar veel indrukwekkend mooie koraalvissen, pijlstaartroggen, haaien, zeeschildpadden, et cetera. Het grootste SSS-eiland heeft maar liefst achtentwintig officiële duikplaatsen.

sea-79606_1920

Op Sint Maarten heerst een tropisch moessonklimaat. Dat wil zeggen er is een droge en een natte periode. De natte periode loopt van de maanden mei tot en met november. Nat is echter relatief, het zijn maar een paar korte tropische buien waarmee het eiland dan besprenkeld wordt. Regen heeft wel invloed op de onderwaterwereld van Sint Maarten. De regen zorgt er namelijk voor dat het zicht onderwater wat minder wordt. Deze vermindering van het zicht is echter minimaal, het hele jaar door kan er derhalve prima worden gedoken op Sint Maarten.

Op Sint Maarten worden ook veel nachtduiken gemaakt. Tijdens een nachtduik ziet de onderwaterwereld er letterlijk heel anders uit. Vissen en andere organismen die zich overdag schuil houden, gaan des nacht de hort op, op zoek naar voedsel. Sint Maarten is ook een prima bestemming voor wrakduikliefhebbers. Bij Great Bay ligt het Britse oorlogsschip HMS Proselyte dat in 1801 zonk en bij Cable Reef is het wrak van een vrachtschip te beduiken dat in 1993 naar de bodem van de oceaan daalde. Op Sint Maarten zijn veel hotels & resorts die over eigen duikscholen en watersportcentra beschikken en waar je onder andere duiklessen kunt krijgen. Op Sint Maarten is het mogelijk om een internationaal duikbrevet te halen. Het begin van de cursus vindt plaats aan de wal.

Op Sint Maarten bevinden zich verschillende duikscholen waar het mogelijk is om een PADI-duikbrevet te halen. Bovendien is het mogelijk om hier goede duikapparatuur te huren of om onder begeleiding van ervaren sportduikers een duik te maken op het rif met een boot. Over de twaalf meest interessante snorkelplaatsen van Sint Maarten is er een kleurenbrochure verkrijgbaar op het eiland. Deze wordt gratis beschikbaar gesteld door de Scuba Shop. De Scuba Shop heeft twee vestigingen: Capt. Oliver’s Marina te Oyster Pond en bij de Airport Boulevard te Simpson Bay. De laatstgenoemde vesting wordt gedeeld met een andere duikonderneming: Dive Safari’s.