header image
 

Duiken

Het is zeer aantrekkelijk om in de Caribische Zee die Sint Maarten omspoelt te gaan sportduiken. Het zeewater heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden Celsius, hetgeen natuurlijk fantastisch is. Tel daarbij op dat het zicht onderwater op Sint Maarten tussen de 20 en 37 meter schommelt. Het prachtige koraalrif van Sint Maarten wordt bewoond door ontelbaar veel indrukwekkend mooie koraalvissen, pijlstaartroggen, haaien, zeeschildpadden, et cetera. Het grootste SSS-eiland heeft maar liefst achtentwintig officiële duikplaatsen.

sea-79606_1920

Op Sint Maarten heerst een tropisch moessonklimaat. Dat wil zeggen er is een droge en een natte periode. De natte periode loopt van de maanden mei tot en met november. Nat is echter relatief, het zijn maar een paar korte tropische buien waarmee het eiland dan besprenkeld wordt. Regen heeft wel invloed op de onderwaterwereld van Sint Maarten. De regen zorgt er namelijk voor dat het zicht onderwater wat minder wordt. Deze vermindering van het zicht is echter minimaal, het hele jaar door kan er derhalve prima worden gedoken op Sint Maarten.

Op Sint Maarten worden ook veel nachtduiken gemaakt. Tijdens een nachtduik ziet de onderwaterwereld er letterlijk heel anders uit. Vissen en andere organismen die zich overdag schuil houden, gaan des nacht de hort op, op zoek naar voedsel. Sint Maarten is ook een prima bestemming voor wrakduikliefhebbers. Bij Great Bay ligt het Britse oorlogsschip HMS Proselyte dat in 1801 zonk en bij Cable Reef is het wrak van een vrachtschip te beduiken dat in 1993 naar de bodem van de oceaan daalde. Op Sint Maarten zijn veel hotels & resorts die over eigen duikscholen en watersportcentra beschikken en waar je onder andere duiklessen kunt krijgen. Op Sint Maarten is het mogelijk om een internationaal duikbrevet te halen. Het begin van de cursus vindt plaats aan de wal.

Op Sint Maarten bevinden zich verschillende duikscholen waar het mogelijk is om een PADI-duikbrevet te halen. Bovendien is het mogelijk om hier goede duikapparatuur te huren of om onder begeleiding van ervaren sportduikers een duik te maken op het rif met een boot. Over de twaalf meest interessante snorkelplaatsen van Sint Maarten is er een kleurenbrochure verkrijgbaar op het eiland. Deze wordt gratis beschikbaar gesteld door de Scuba Shop. De Scuba Shop heeft twee vestigingen: Capt. Oliver’s Marina te Oyster Pond en bij de Airport Boulevard te Simpson Bay. De laatstgenoemde vesting wordt gedeeld met een andere duikonderneming: Dive Safari’s. 

Op het eiland zijn veel verschillende duikscholen die duiken per boot aanbieden. Standaard wordt een keuze uit één of twee duiken per boot aangeboden. Zowel voor beginnende als ervaren duikers zijn pakketten beschikbaar waarbij een erkend duikbrevret kan worden gehaald. Voor ervaren duikers die hun eigen equipement meenemen naar Sint Maarten: er zijn duikwinkels die flessen verhuren en verschillende diensten aan je uitrusting of duik-accessoires kunnen uitvoeren. Het duiken vanaf een boot is de norm, shore duiken vindt weinig plaats. Er zijn scuba trips die bijzondere duiklocaties aandoen, zoals een gezonken duikboot of een plek waar gezonken schepen van de laatste drie eeuwen verkend kunnen worden. 

Het koraalrif, de thuishaven van veel soorten tropische vissen en schildpadden, is ook de moeite waard om met flippers en duikbril al snorkelend te bewonderen. The Scuba Shop, met vestigingen in Simpson Bay en Oyster Pond, heeft een praktische brochure opgesteld met een 12-tal verschillende snorkellocaties. Per locatie wordt vermeld hoe je er kunt komen, waar het snorkelen de moeite waard is, wat er te zien is, welke omstandigheden van belang zijn, en wat de faciliteiten in de omgeving van de snorkelplek zijn. De brochure wordt ook verstrekt indien je geen snorkelset komt huren. En heeft het je allemaal kunnen bekoren? Dan wachten eilanden als Saba en Sint Eustatius met nog meer en spectaculair mooie onderwaterverrassingen. 

Duikscholen en duikwinkels (duiken en snorkelen)

Aqua Mania Adventures, Pelican Resort, Simpson Bay, T: 1721-544-2640.

Blue Bubbles Dive Center, Front Street 153, Philipsburg, T: 1721-556-8484.

Caribbean Dive College, Bobby’s Marina, Philipsburg, T: 1721-587-0024.

Dive Buddy Island Water World, Wellsburg St. Cole Bay, T: 1721-544-5310.

Dive Safaris, Simpson Bay, Airport road 16, Simpson Bay, T: 1721-545-2401.

Ocean Explorers, Welfare road 113, Simpson Bay, T: 1721-544-5252.

The Scuba Shop, Airport Boulevard 16, Simpson Bay, T: 1721-545-3213.

The Scuba Shop, Capt. Oliver’s Marina, Oyster Pond, T: 1721-588-0423.