header image
 

Fietsen

Mensen die van fietsen houden, komen op Sint Maarten prima aan hun trekken. Op het hele zonovergoten eiland kun én mag je fietsen. Er is echter wel een groot verschil met het fietsen op het Nederlandse deel van Sint Maarten en het Franse deel van het eiland. Sint Maarten is op veel plaatsen niet vlak, het eiland is bezaaid met heuvels/bergen. Het leeuwendeel van deze oneffenheden is goed te befietsen, maar dat geldt niet voor iedere situatie. Als het echt te gek wordt, kun je het beste even afstappen en vervolgens de fiets bij de hand te nemen en naar de top van het bergje lopen.

dove-184671_1920

Sint Maarten is geen groot eiland, het is ongeveer de helft van het Nederlandse Waddeneiland Texel. Echter doordat The Friendly Island zo heuvelachtig is, lijkt Sint Maarten wél groot. Van Sint Maarten wordt ook wel eens gezegd, dat achter iedere heuvel/berg een ander Sint Maarten opduikt. Uiteraard is het belangrijk als je voornemens bent om te gaan fietsen op Sint Maarten, dat de remmen van je ijzeren ros in een perfecte staat verkeren. Het dragen van een helm is op Sint Maarten niet verplicht, maar het hoeft verder geen nadere uitleg dat het dragen van een helm wel aanbevelenswaardig is.

Het dragen van een helm heeft ook nog een ander belangrijk voordeel. Namelijk het vóórkomt een eventuele zonnesteek. Op Sint Maarten staat immers immer de koperen ploert te beuken op het menselijke lichaam. Als je dan geen hoofddeksel draagt en onvoldoende vocht tot je neemt, kun je zomaar een zonnesteek oplopen, hetgeen geen aangename ervaring is. Om het lichaam te koelen, gaat het lichaam zweten. Door het laten verdampen van water gaat er lichaamswarmte verloren. Hetgeen je juist wilt bereiken, maar je moet dat water wel doorlopend aanvullen. Dus als je gaat fietsen, moet je altijd voldoende vocht meenemen.

Tussen 12.00 en 16.00 uur is de zon op Sint Maarten op z’n krachtigst. Het is derhalve verstandig om of vóór 12.00 uur een fietstocht te gaan maken of ná 16.00 uur. Daarnaast is het altijd belangrijk om je huid goed in te smeren met een hoge zonnebrandcrèmefactor. Op het Franse deel van Sint Maarten wordt veel meer gefietst in vergelijking tot het Nederlandse deel. Op het Franse deel zijn ook talloze fietswinkels te vinden waar je fietsen en fietsonderdelen kunt kopen. Bij de daar aanwezige fietsenmakers kun je ook je fiets eventueel laten maken en repareren.

Niet alle wegen op Sint Maarten bestaan uit mooi asfalt. Veel wegen zijn onverhard en bestaan uit stenen of zand waarbij sommige van die steentjes erg scherp zijn. Er bestaat dus altijd een kans dat je op Sint Maarten met de fiets lek rijdt. Het is derhalve verstandig om een bandplaksetje mee te nemen in het geval dat het noodlot toeslaat en je een lekke band oploopt.

Verder is het goed opletten in het verkeer van Sint Maarten. Veel van de inwoners van Sint Maarten vervoeren zich namelijk niet met de fiets over het eiland heen, maar rijden met auto’s. Vrijwel iedereen op Sint Maarten heeft een (grote) auto en het kan dus druk zijn op de wegen van het eiland.

Aan de Simpson Bay Lagoon bevindt zich fietsverhuurbedrijf Trisport. Zij organiseren regelmatig fiets/wielren-tochten voor mannen en vrouwen. Marigot, Galisbay en Lowlands staan doorgaans op de route van deze fietstochten. De start is om 06:30 uur; een moment in de dag dat het nog niet zo heet is. 

Fietsen & mountainbiken

Sint Maarten is geen echt fietseiland. De bevolking zelf rijdt het liefste overal met de auto naartoe. Veel wegen hebben ook geen fietsstrook of rijwielpad. Fietsliefhebbers en mountainbikers zullen echter absoluut kunnen genieten van de natuur op het eiland. Je kunt een fiets huren en zelf op pad gaan. Maar er zijn ook verschillende interessante en georganiseerde dagtochten. Mountainbikers en hybriderijders kunnen in de heuvels fietsen over de ongeveer 40 km gemarkeerde paden. Pas wel op voor de doornige struiken en sluit de hekken, die je opent, ook weer achter je. En zorg ervoor dat je voldoende drinkwater meeneemt. Een bandana, gedragen onder de vereiste helm, is aangenaam om je transpiratie op te vangen. 

Fiets- en mountainbiketours

The Gem of St Martin Bike Tour (30 km | 4 uur) van Trisport SXM is een moeilijke rit. Om 09.00 of 10.00 uur start de groep op trek hybride fietsen in Philipsburg, langs de Great Salt Pond, Oyster Pond Bay naar de oostkust, 75,00 dollar, locaties in Marigot en Simpson Bay open ma t/m za 10.00-17.00 uur.

Cross the Border Bike Tour (17 km | 4 uur) van Trisport SXM is een medium moeilijke culturele rit. Deze begint in Philipsburg, gaat via het Border Monument op de grens naar de Franse kant, de lokale markt in Marigot en een korte klim naar het historische Fort Louis terug naar Philipsburg, 75,00 dollar, locaties in Marigot en Simpson Bay open ma t/m za 10.00-17.00 uur.

Philipsburg Historical Bike Tour (3 uur) is een makkelijke fietstocht door Philipsburg onder leiding van gidsen. Haltes zijn: Passangrahan Hotel, Captain Hodge’s Wharf, het centrum, Philipsburg Courthouse en Little Bay Hill. Een prachtig uitkijkpunt over de stad, historisch Fort Amsterdam en terug naar Philipsburg, 49,00 dollar, locaties in Marigot en Simpson Bay, open ma t/m za 10.00-17.00 uur.