header image
 

Flyboarden

Als je aan Sint Maarten denkt, denk je aan parelwitte stranden én een kristalheldere Caribische Zee. Die turkoois gekleurde oceaan nodigt uit voor tal van watersporten. Op het Bovenwindse Eiland zijn de watersportmogelijkheden vrijwel onbeperkt. Eén van de nieuwe watersportsensaties die je op Sint Maarten kunt beoefenen, is het zogenaamde flyboarden.

flyboarding-808982_1280

Als je de ambitie hebt om te gaan flyboarden, moet je iemand anders weten te regelen die met je mee wilt gaan. Hij of zij moet namelijk de jetski (waterscooter) gaan bedienen die noodzakelijk is bij het beoefenen bij het flyboarden. De flyboarder wordt door waterdruk uit het water gelanceerd. Het vermogen van de motor van de jetski is noodzakelijk om deze waterdruk op te bouwen. Het flyboard is verbonden middels een lange waterslang met de jetski. Op het moment dat de bestuurder van de jetski meer gas geeft, wordt er meer druk opgebouwd en stijgt de flyboarder hoger uit het water op.

Tijdens het flyboarden worden enorme hoogtes bereikt. Hierbij moet je denken aan 15 meter of meer, op zo’n moment giert uiteraard de adrenaline door je lichaam heen! Flyboarders voelen zich dan Superman, Iron Man of een andere superheld met de capaciteit om over het water te kunnen zweven.

Na het zweven door de lucht, volgt een andere spectaculaire fase van de sport. De flyboarder duikt namelijk als een dolfijn in het water. Mensen die van stunts en capriolen houden, komen bij het flyboarden dus aan hun trekken. Bovendien is het een sport die opmerkelijk genoeg snel en gemakkelijk te leren valt. Jong en oud, iedereen kan gaan flyboarden. Binnen 20 minuten zijn de meeste mensen in staat om te flyboarden.

Het flyboarden is nog maar een piepjonge watersport die pas in 2011 het levenslicht zag. Franky Zapata is de uitvinder van het flyboarden, hij vond het flyboarden uit in 2011. Ondanks het feit dat het bestaan van flyboarden dus nog heel pril is, is het in korte tijd zeer populair geworden. Er zijn op Sint Maarten verschillende watersportondernemingen die het flyboarden aanbieden.

Frank Zapata is dus de uitvinder van de flyboard en daarnaast de oprichter van Zapata Racing dat gevestigd is in Marseille, Frankrijk. Zapata kwam voor het eerst in de schijnwerpers als topjetskiër. Met het jetskiën werd Zapata uiteindelijk ook wereldkampioen. Zapata heeft zijn hele leven lang ook zelf jetski’s gemaakt, door deze ervaring en vaardigheden heeft hij uiteindelijk ook de flyboard kunnen ontwikkelen.

Zapata werd geïnspireerd door Iron Man, hij wilde ook vliegen als deze superheld. De filmpjes die gemaakt zijn tijdens de experimentele fase van de flyboardende Zapata zijn inmiddels meer dan zeven miljoen keer bekeken op YouTube. Sindsdien is het heel snel gegaan en heeft de sport de wereld veroverd. Tegenwoordig worden er ook wedstrijden gehouden met het flyboarden, ieder jaar vindt in Dubai het wereldkampioenschap flyboarden plaats. Zapata zit nog steeds niet stil. Het flyboard heeft namelijk een nieuw broertje gekregen: de zogenaamde hoverboad. De hoverboard lijkt op een snowboard, alleen dan niet geschikt voor sneeuw, maar voor water. Op dit moment is Zapata bezig om vliegapparaten te bouwen die geschikt zijn voor boven het land.