Mensen zijn in het bezit van longen. Deze longen maken het leven op het land mogelijk. Een verblijf onder water is voor mensen door het ontbreken van kieuwen helaas niet mogelijk. Als je toch onder water gaat ademen, zal uiteindelijk de dood zijn intrede doen.
Als je toch onder water wilt zijn zonder perslucht, moet je je adem inhouden. Sommige mensen vinden dat bijzonder leuk. Zij ervaren dat als zeer rustgevend of aan de andere kant als een grote kick. Mensen verblijven al duizenden jaren met slechts één ademteug onder de waterspiegel. Parelvissers in Azië en sponsduikers in het zuiden van Europa zwemmen naar dieptes van tientallen meters om op de vloer van de oceaan pareloesters respectievelijk sponsdieren op te diepen.
Mensen die er liefhebberij aan hebben om zonder persluchtuitrusting onder water te vertoeven, doen aan freediving (vrijduiken). Freediving heeft de laatste decennia een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is derhalve immens populair. Freediven kent veel verschillende wedstrijdonderdelen zoals het zolang mogelijk onder water blijven, het zo ver mogelijk onder water zwemmen in een zwembad en zo diep mogelijk afzakken in de zee of oceaan. Hierbij moet je je uiteraard realiseren dat dit allemaal gebeurt met slechts een ademteug.
Op dit moment heeft Stéphane Mifsud het wereldrecord van het zo lang mogelijk de adem inhouden in handen. In 2009 bleef de Fransman in een zwembad 11 minuten en 35 seconden onder water! Het wereldrecord van zo ver mogelijk onder water zwemmen in een zwembad is in het bezit van Mateusz Malina. In 2014 zwom de Pool in een zwembad 226 meter onder water. In een 25-meterbad zijn dat ruim negen baantjes. Echter het echte toponderdeel bij het freediven is het zogenaamde No Limits. Deze vorm van freediven haalt regelmatig de media zoals kranten en tv-uitzendingen. Het No Limits wordt uitgevoerd op volle zee. Je moet namelijk een heel diep watertje hebben voor deze vorm van freediving. Een No Limits-freediver moet namelijk proberen om zo diep mogelijk te komen.
Bij het No Limits is het niet de bedoeling dat de freediver gaat zwemmen. De freediver wordt bij het No Limits maximaal geholpen om zo diep mogelijk te komen. Via een harnas en hefboomsysteem wordt hij de diepte ingeschoten en vanaf het keerpunt wordt hij middels een met lucht gevulde ballon weer naar het wateroppervlakte gelanceerd. Het wereldrecord bij het No Limits-onderdeel is in Oostenrijkse handen. Herbert Nitsch behaalde zijn record van 214 meter in 2007 bij het Griekse eiland Spetses. Freediven is feitelijk een doorlopend gevecht tussen enerzijds de ademhalingsreflex en anderzijds de onderwaterreflex (duikreflex). De ademhalingsreflex is er verantwoordelijk voor het feit dat mensen automatisch gaan ademen en dat de longen zich derhalve vullen met lucht.
De onderwaterreflex daarentegen zorgt ervoor dat mensen die onder water terecht komen, stoppen met het halen van adem. Op deze manier wordt vóórkomen dat de longen zich vullen met water en dat de persoon stikt. Zelfs een net geboren kind zal direct stoppen met ademen als hij in het water terecht komt. Juist deze wedloop tussen de ademhalingsreflex en de onderwaterreflex maakt het freediven zo’n interessante sport. Op Sint Maarten zijn verschillende watersportbedrijven die het freediven aanbieden. Bij hen kun je cursussen volgen waardoor je op een verantwoorde manier aan deze spannende onderwatersport kunt deelnemen.