header image
 

Golfsurfen

Polynesië is het gebied waar ooit het golfsurfen (surfen) werd uitgevonden, duizenden jaren geleden. Onder Polynesië wordt een archipel verstaan in de Grote Oceaan (Stille Oceaan). Deze archipel bestaat uit ontelbaar veel bewoonde en onbewoonde eilanden. Het golfsurfen is de moedersport voor tal van watersporten waarbij een board wordt gebruikt. Dan moet je onder andere denken aan kitesurfen, windsurfen, snowboarden, supboarden, wakeboarden en skimboarden.

surf-1533278_1920

Als je gaat golfsurfen, heb je grofweg de keuze uit twee disciplines: longboarden en shortboarden. De grootte van het board en het type golven dat aanwezig is op de locatie zijn bepalend voor de boardkeuze. Iedereen die wel eens op tv naar National Geographic kijkt, ziet zo nu en dan het golfsurfen in zijn meest extreme vorm voorbijkomen. Dan praten we over het ’tow-in surfing’ en het ‘big wave surfing’. Voor deze vormen van golfsurfen moet je niet naar de Caribische archipel togen, zoals Sint Maarten. Daar zijn de golfen niet hoog genoeg, dan kun je beter het vliegtuig naar Hawaï nemen. In deze Amerikaanse staat bereiken de golven hoogtes van meer dan 8 meter, hoogtes die noodzakelijk zijn voor het big wave surfing. De absolute topspot voor het golfsurfen op Hawaï is zonder enige twijfel Waimea Bay. Dit is de plek waar alle pro’s hun kunstjes laten zien.

Laat onverlet dat je ook prima kunt golfsurfen op Sint Maarten, uiteraard niet zo extreem zoals dat op Hawaï mogelijk is. Als je bijvoorbeeld voor het longboarden kiest, zijn er golven vereist die een minimale hoogte van 30 centimeter hebben. En golven van 30 centimeter hoog, rollen de hele dag over het strand van The Twin Island heen.