header image
 

Kitesurfen

Kitesurfen is razend populair. Het is een sport die enorm gegroeid is. Waar je ook kijkt op watertjes, overal zie je kitesurfers aan het werk. Wereldwijd stappen meer dan tweehonderdvijftigduizend mensen regelmatig op een kiteboard, óók op Sint Maarten.

kiting-638191_1920

Het kitesurfen is feitelijk een variant van het windsurfen. Bij het windsurfen laat de windsurfer zich voorttrekken door een zeil en bij het kitesurfen is dat een vlieger. Het lifteffect van de kitesurfer zorgt ervoor dat kiters reuzensprongen kunnen maken. Vliegerlijnen, met een lengte van 15 tot 30 meter, die verbonden zijn met de vlieger en bar zorgen ervoor dat de kitesurfer zijn kite goed kan besturen. De krachten die hierbij vrijkomen, zijn heel groot. Het is daarom dat een kiter een trapeze moet gebruiken om te kunnen blijven kiten.

De snelheden die bij het kitesurfen kunnen worden behaald, zijn fenomenaal. Er zijn kitesurfers die regelmatig door de grens van 100 kilometer per uur varen. Heel vaak wordt derhalve gedacht dat het kitesurfen alleen maar is weggelegd voor snelheidsduivels en waaghalzen, maar dat is geenszins het geval. Tegenwoordig zijn de veiligheidssystemen zo goed, dat iedereen op een verantwoorde manier kan kitesurfen.

Op Sint Maarten zijn verschillende watersportbedrijven respectievelijk kitesurfscholen aanwezig, waar je kitesurfspulletjes kunt huren en direct het water op kunt gaan. Als je nog geen ervaring met het kitesurfen hebt, is het Caribische eiland óók de ideale plek om het kitesurfen te leren. De oceaan die Sint Maarten omspoelt, is kraakhelder en van een heerlijke temperatuur. Het is dus niet noodzakelijk om een wetsuit te dragen als je het water opgaat. Bovendien staat er altijd wind op The Twin Island. Al met al, ideale omstandigheden om lekker te gaan kiten op Sint Maarten.