header image
 

Kitesurfen

Kitesurfen is razend populair. Het is een sport die enorm gegroeid is. Waar je ook kijkt op watertjes, overal zie je kitesurfers aan het werk. Wereldwijd stappen meer dan tweehonderdvijftigduizend mensen regelmatig op een kiteboard, óók op Sint Maarten.

kiting-638191_1920

Het kitesurfen is feitelijk een variant van het windsurfen. Bij het windsurfen laat de windsurfer zich voorttrekken door een zeil en bij het kitesurfen is dat een vlieger. Het lifteffect van de kitesurfer zorgt ervoor dat kiters reuzensprongen kunnen maken. Vliegerlijnen, met een lengte van 15 tot 30 meter, die verbonden zijn met de vlieger en bar zorgen ervoor dat de kitesurfer zijn kite goed kan besturen. De krachten die hierbij vrijkomen, zijn heel groot. Het is daarom dat een kiter een trapeze moet gebruiken om te kunnen blijven kiten.

De snelheden die bij het kitesurfen kunnen worden behaald, zijn fenomenaal. Er zijn kitesurfers die regelmatig door de grens van 100 kilometer per uur varen. Heel vaak wordt derhalve gedacht dat het kitesurfen alleen maar is weggelegd voor snelheidsduivels en waaghalzen, maar dat is geenszins het geval. Tegenwoordig zijn de veiligheidssystemen zo goed, dat iedereen op een verantwoorde manier kan kitesurfen.

Op Sint Maarten zijn verschillende watersportbedrijven respectievelijk kitesurfscholen aanwezig, waar je kitesurfspulletjes kunt huren en direct het water op kunt gaan. Als je nog geen ervaring met het kitesurfen hebt, is het Caribische eiland óók de ideale plek om het kitesurfen te leren. De oceaan die Sint Maarten omspoelt, is kraakhelder en van een heerlijke temperatuur. Het is dus niet noodzakelijk om een wetsuit te dragen als je het water opgaat. Bovendien staat er altijd wind op The Twin Island. Al met al, ideale omstandigheden om lekker te gaan kiten op Sint Maarten.

Kitesurfen & suppen 

Voor alle vormen van surfen is Sint Maarten ideaal. Je ziet er vooral veel wind- en kitesurfers. Ook wordt skimboarden steeds populairder. Dit lijkt een beetje op golfsurfen, maar skimboarden wacht je niet op de golf op zee maar op het strand. Vanaf het strand kun je op je sulfboard een toer maken naar Anguilla of Tintamare. De beste opties zijn van 09.00-11.00 uur. 

Guana Bay is een perfect strand voor surfers en boddyboarders door de hoge golven die er zijn. Geen spot voor beginners door de vrij hoge en krachtige golven. 

Oriënt Bay is de place to be voor golfsurfers en windsurfers. Het is een grote baai met een aantal windsurfscholen. Bij een noordwestenwind kunnen de golven flink hoog zijn, alleen geschikt voor de gevorderde surfers. Kitesurfen kan voor de kitesurfschool Vela en 200 meter verderop.

Cupecoy is een populair strand voor golfsurfers.

Mullet Bay heeft een korte branding, maar biedt golfsurfers ook veel fun. 

Baie d’Embourche is een geweldige baai voor gevorderde kiters.

Le Gallion is een ideale plek voor beginnende kiters. Launchen kan vanaf twee kanten. Via Orient Bay is het makkelijk en veilig, en vanaf de andere kant begin je in de luwte, waardoor je je kite op het water moet leggen. Doe schoenen aan i.v.m. de ondiepten. Golfsurfen kan hier ook prima. 

Green Cay is ook ideaal voor beginners.

Sandy Island is ongeveer 30 minuten varen en ligt voor de kust van Anguilla en een super surfspot met aflandige wind en spiegelgladde zee. Het water is er opvallend warm. Je kunt overal loungen.

Een Stand Up Paddle (SUP) tour kun je boeken bij Aqua Mania Adventures, dagelijks 10.00-15.00 uur (25,00 dollar per uur), er wordt een creditcard borg gevraagd, Courtwell Management, Simpson Bay Resort, Billy Folly Road, Simpson Bay.

WindAdventures, dagelijks na reservering, lichte zeilen voor first’timers (1,9 m2) en privé windsurfcruises, (advanced 195,00 euro) te vinden op Orient Bay.