header image
 

Paraglijden

Sint Maarten is geen groot eiland, het is ongeveer de helft van het Nederlandse Waddeneiland Texel. Maar omdat Sint Maarten wel heuvelachtig is, lijkt het optisch wel groot. Naast het feit dat die heuvels ervoor zorgen dat het eiland behoorlijk groot lijkt, zorgen die heuvels er ook voor dat je op het eiland prima kunt paraglijden (paragliden, skygliden). Paraglijders (paragliders, skygliders) maken gebruik van een bestuurbaar glijscherm (chute, parapente). De luchtstoom die het mogelijk maakt om te kunnen paraglijden in de heuvels van Sint Maarten wordt soaren genoemd.

paragliding-1220001_1280

Met soaren wordt verstaan dat je gaat paraglijden op de wind vóór een obstakel. Hierbij zijn er van allerlei obstakels denkbaar zoals gebouwen, dijken, duinen, kliffen en bergen. Feitelijk is het alleen maar van belang dat de aanstromende wind over het obstakel wordt geduwd. Als een paraglijder gaat paraglijden in lucht die omhoog geduwd wordt, wordt het dalen grotendeels of volledig opgeheven.

De meest wenselijke wind voor het soaren is laminaire wind, dus op Sint Maarten aanlandige wind. De regel is dat naarmate het object groter is, er minder wind noodzakelijk is. De heuvels van Sint Maarten zijn behoorlijk hoog, dus om daar te kunnen soaren is niet veel wind noodzakelijk. Tijdens het paraglijden kunnen de snelheden hoog oplopen. 60 kilometer per uur is geen uitzonderlijke snelheid en wordt derhalve gemakkelijk gehaald. Als op dezelfde locatie meerdere mensen aan het paraglijden zijn, is het uiteraard van groot belang om goed uit te kijken. Zeker als er meerdere paraglijders op verschillende hoogtes zijn. Binnen 1 seconde kunnen zij namelijk aanzienlijke stukken dalen of klimmen.