header image
 

Skimboarden

Als je van watersporten houdt, is Sint Maarten een uitstekende bestemming om naartoe te togen. Eén van de leukste watersporten die je op het Caribische eiland kunt bedrijven, is het zogenaamde skimboarden. Tijdens skimboarden verplaats je jezelf middels een plank, de zogenaamde skim, over het water heen. Feitelijk zijn er twee soorten skimboarden: flatland skimboarden en waveskimboarden. Het flatland skimboarden wordt beoefend op een dunne laag water en het waveskimboarden daarentegen vindt plaats op golven.

skim-board-1830034_1920

Als je goed kunt skimboarden, kun je evenals bij het golfsurfen een hele golf uitrijden. Het skimboarden zag ruim 80 jaar geleden het levenslicht in de Verenigde Staten, in Laguna Beach te Californië. De eerste skimboards werden van hout gemaakt. Tegenwoordig heeft het skimboarden veel beoefenaars en is derhalve razend populair. Heden ten dage worden de skimboards overigens niet meer van hout, maar van fiberglas of carbon gemaakt.

Als je op Sint Maarten kinderen op het strand heen en weer ziet rennen met boards noem je dat flatlanden. Het flatlanden kan alleen maar plaatsvinden op plaatsen waar het water ondiep is, de ideale locatie voor het flatlanden is dan ook het vlakke strand. Mensen die aan het flatlanden zijn, kunnen met hun flatland-skimboard de meest wonderbaarlijke tricks uitvoeren, tricks die allemaal afgeleid zijn van het skateboarden.

Uiteraard lijkt het waveskimboarden erg op golfsurfen. Het grote verschil is echter dat het waveskimboarden veel dichter bij de kant plaatsvindt. De afstand tot de kant is ongeveer 6 meter. Het werkt als volgt: de waveskimboarder wacht op het strand tot dat hij een geschikte golf in zijn vizier krijgt. Dan rent hij daar zo snel mogelijk op af, springt op zijn board en probeert vervolgens de golf te rijden.