header image
 

Supboarden

Op Sint Maarten is de laatste jaren één sport erg populair geworden: het zogenaamde stand up paddle surfing (supboarden, SUP-boarden, suppen, peddelsurfen, supsurfen, stand up paddle-boarden, staande peddelen).

surf-1246351_1920

Het supboarden lijkt op het eerste gezicht op golfsurfen, maar is toch een compleet andere sport. Een golfsurfer ligt op zijn board of staat geknield op zijn board en peddelt met zijn armen. Een supboarder daarentegen staat recht op zijn board en maakt gebruik van een peddel. De peddel van een supboarder heeft een lengte die varieert tussen de 180 en 230 centimeter. Om niet gewond te raken als de supboarder op zijn board valt, is het board van een supboarder gemaakt van zacht materiaal.

Hawaï is de bakermat van het supboarden, maar tegenwoordig is de sport in ieder land te bedrijven. In tegenstelling tot het golfsurfen, is het supboarden heel gemakkelijk om te leren. Om een beetje te kunnen golfsurfen, moet je daarentegen eerst veel oefenen. Om op een aangename manier te kunnen supboarden, mag het niet te hard waaien, maximaal windkracht 4.

Bij het supboarden worden planken gebruikt die relatief lang zijn, boards met een minimale lengte van zo’n drie meter. Op goed te kunnen supboarden wordt een beroep gedaan op het evenwichtsorgaan van de supboarder. Bij het supboarden komen feitelijk twee werelden op een aangename manier samen: het lekker sportief bezig zijn én ondertussen kunnen genieten van de omgeving.

Op alle spieren wordt een beroep gedaan als je gaat supboarden: rug, buik, armen en benen. Het supboarden kan derhalve gezien worden als de perfecte complete workout. Op Sint Maarten zijn verschillende watersportbedrijven aanwezig waar je supboards kunt huren en het water mee op kunt gaan. Daarnaast worden er ook supboardtours aangeboden en kun je onder leiding van ervaren gidsen kennismaken met deze mooie sport én de aantrekkelijke wateren van The Friendy Island.