header image
 

Tokkelen

Tokkelen is een waanzinnig leuke en spannende bezigheid. Op Sint Maarten kun je op verschillende plaatsen tokkelen. Het is uiteraard heel erg leuk om tijdens je vakantie op The Twin Island te gaan tokkelen.

Onder een tokkelbaan verstaan we een ongemotoriseerde (simpele) uitvoering van een kabelbaan. Voor een tokkelbaan heb je maar twee dingen nodig: een kabel of een touw (niet rekbaar) en twee punten van verschillende hoogtes. De kabel is gespannen tussen de twee punten. Door aan de kabel een katrol te bevestigen, kunnen mensen en goederen zich langs de tokkelbaan bewegen.

Er bestaan heel veel verschillende soorten tokkelbanen: klein en groot. Bij de grote tokkelbanen zijn de hoogteverschillen tussen de twee punten heel groot en kunnen dus ook hele grote snelheden worden gehaald. Dan moet je denken aan snelheden van meer dan honderd kilometer per uur. Voorbeelden van dit soort mega-tokkelbanen, ook wel zip-lines genoemd, zijn te vinden op de Pier van Scheveningen en de Euromast te Rotterdam.

Uiteraard is het van groot belang dat er een goed remsysteem aanwezig is op de tokkelbaan. Anders zou de tokkelaar met grote vaart tegen het eindpunt aanbotsen en zichzelf ernstig verwonden. De meest eenvoudige manier om af te remmen op een tokkelbaan is middels handschoenen. Met deze handschoenen wordt de kabel omvat. Ook via netten of elastieken kan een tokkelaar afgeremd worden. Deze worden dan aan het einde van de baan opgehangen. Wat ook veel voorkomt, is dat het tweede punt van de tokkelbaan iets wat omhoog loopt waardoor er ook een remmend effect voor de tokkelaar optreedt.