header image
 

Vliegtuigspotten

Voor mensen die van het spotten van civiele vliegtuigen houden, is Sint Maarten een echte toplocatie. Nergens anders in de wereld kun je dichter in de buurt van passagiersvliegtuigen komen om ze te fotograferen en filmen dan op dit Caribische eiland.

Maho Beach is de plaats op Sint Maarten waar je moet zijn. Over dit strand vliegen de vliegtuigen extreem laag om uiteindelijk een paar meter verderop te landen op het vliegveld van The Friendly Island; Princess Juliana International Airport. Princess Juliana International Airport ligt aan de Nederlandse kant van Sint Maarten.

Princess Juliana International Airport heeft uiteraard een start- en landingsbaan. Het probleem is dat deze start- en landingsbaan geen grote lengte heeft, namelijk maar 2.300 meter. Deze lengte is net voldoende om alle grote Boeings en Airbussen veilig op het eiland te doen landen. Omdat de landingsbaan zo relatief kort is, moeten de vliegtuigen wel extra laag komen aanvliegen. Dit geeft uiteraard kansen voor vliegtuigspotters op het strand van Maho Beach.

Op Maho Beach staat wel een waarschuwingsbord. Dit bord waarschuwt de mensen die op het strand zijn voor die momenten dat er vliegtuigen vanaf Princess Juliana International Airport gaan opstijgen. De motoren zijn dan richting het strand gericht en veroorzaken een enorme blast. Mensen die op het strand zijn, kunnen weggeblazen worden als ze niet goed opletten.

Naast Princess Juliana International Airport is Sint Maarten in het bezit van nog een vliegveld. Dit vliegveld ligt aan de Franse kant van het eiland en luistert naar de naam Aerogare de l’Espérance. Aerogare de l’Espérance is geen internationaal vliegveld, er dus landen geen grote passagiersvliegtuigen. 

Sunset Beach Bar is een populaire plek om vliegtuigen te spotten. Hier kun je onder het genot van een drankje genieten van vliegtuigen die landen op Princess Juliana International Airport of er vertrekken. Mensen die het van heel dichtbij willen zien, gaan op het strand staan, zodat de vliegtuigen vlak over hen heen vliegen. Natuurlijk geheel op eigen risico. En dit is zeker niet zonder risico gebleken. Vertrekkende vliegtuigen kunnen extra hard hun motoren aanzetten zodat je gewond kunt raken, gezandstraald wordt of weggeblazen wordt in zee. Hetzelfde geldt voor de eventuele spulletjes die nietsvermoedende toeristen op het strand laten liggen tijdens het nemen van een foto. Op YouTube staan adembenemende video’s van op Sint Maarten landende vliegtuigen.