header image
 

Vogelspotten

Als je aan Sint Maarten denkt, denk je aan parelwitte stranden en een azuurblauwe Caribische Zee. Je gedachte zijn dan bij rinkelende casino’s en culinaire hoogstandjes van chique restaurants. Je denkt dan aan een eiland waar de lijst van watersportmogelijkheden schier oneindig is. Maar waar je wellicht niet aan denkt, is dat het ook een eiland is waar nog veel ruimte is voor de flora en fauna.

european-bee-eater-852588_1920

De mooie natuur van Sint Maarten bevindt zich echter wel hoofdzakelijk op het Franse deel van het eiland. Het Nederlandse deel van Sint Maarten is de laatste decennia aardig volgebouwd met hotels, vakantiehuizen, vakantieappartementen en andere accommodaties en voorzieningen voor toeristen. Gelukkig is er de laatste tijd wel een kentering in het beleid gekomen ten opzichte van het volbouwen van het eiland en ziet men in dat met de natuur die nog over is, zuinig moet worden omgesprongen.

Aan de Franse kant is het een ander verhaal, daar is de oorspronkelijke natuur nog bijna geheel intact. Daar is dan ook het massatoerisme nooit ingetreden en kan de natuur nog prima floreren.

Op Sint Maarten leven verschillende diersoorten, maar zijn het de vogels die er ruim in de meerderheid zijn. Eén van de vogelsoorten die je veelvuldig op het eiland zult treffen, is de bruine pelikaan. De bruine pelikaan is zelfs de nationale vogel van Sint Maarten.

Uiteraard is het erg leuk om met een fotocamera de wildernis van Sint Maarten in te trekken om zoveel mogelijk vogels voor de camera zien te krijgen. Maar op het Caribische eiland worden ook speciale vogelspottours aangeboden en ga je met ervaren vogelspotters op pad. De kans dat je dan zeldzamere vogels voor je lens zult krijgen, is dan velen maler groter.