header image
 

Wakeboarden

Wakeboarden is een sport die de laatste tijd enorm populair is geworden op Sint Maarten. Dat is niet zo verwonderlijk want het is een erg leuke watersport. Iemand die voor het eerst in zijn leven iemand ziet wakeboarden, denkt dat die persoon aan het waterskiën is. Maar het is de schijn die bedriegt, want er zijn namelijk duidelijke verschillen tussen deze twee sporten. Als een waterskiër het water op gaat, bindt hij of zij waterskies onder. Als een wakeboarder daarentegen het water op gaat, bindt hij of zij een wakeboard onder.

wakeboard-1701825_1920

De geschiedenis van wakeboarden begint in de Verenigde Staten. Het feit dat de sport bestaat, hebben we te danken aan de Amerikaanse golfsurfer Tony Finn. In 1985 ontwikkelde Finn de eerste wakeboard. In vergelijking met de wakeboards die heden ten dage worden gemaakt, was de eerste wakeboad erg primitief en vertoonde grote gelijkenis met een klein uitgevallen surfplank.

Als je wilt gaan wakeboarden, moet aan twee voorwaarden worden voldaan: aan de ene kant moet een snelle speedboot je voortslepen en aan de andere kant moet deze speedboot zogenaamde hekgolven produceren. Je zou een hekgolf kunnen vergelijken met een soort waterschans. Op het moment dat de wakeboarder zich met grote snelheid richting de hekgolf beweegt, kan hij of zij gelanceerd worden en in de lucht de mooiste trucjes uithalen. Voor mensen aan de kant is dat uiteraard een spectaculair gezicht.

Als je met hoge snelheid op het water valt, heeft het water de hardheid van beton. Als je gaat wakeboarden kun je met een hoge snelheid op het water terecht komen. Het is daarom dat je wel de nodige voorzorgsmaatregelen moet treffen vooraleer je gaat wakeboarden, onder andere door het dragen van een vest. Op Sint Maarten zijn verschillende watersportondernemingen waar je kunt wakeboarden en waar je ook eventueel wakeboardlessen kunt volgen.