header image
 

Walvissen spotten

Mensen die graag walvissen willen spotten en beluisteren, kunnen met een gerust hart naar Sint Maarten togen. Rondom de wateren van het tropische eiland zwemmen regelmatig walvissen rond. De meest gespotte walvissoort bij Sint Maarten is de bultrug (bultrugwalvis). Bultruggen planten zich in de warme Caribische Zee voort. Zij krijgen er dus ook hun jongen. Foerageren doen ze elders. Dat doen ze op plaatsen waar het water kouder is. In kouder water kunnen ze namelijk meer voedsel vinden: vis, kriel en plankton. De afstanden tussen de paargronden en foerageergronden zijn immens; daar kunnen duizenden kilometers tussen zitten.

humpback-79855_1280

Op walvissafari gaan op Sint Maarten is uiteraard een waanzinnige ervaring. De zoektocht naar de giganten van de oceaan is een spannende onderneming. Het is aan boord vooral heel goed om je heen kijken of je de reuzen van de oceaan kunt zien opkomen en onderduiken. Bultruggen kunnen enorme sprongen maken waarbij ze zelfs helemaal los kunnen komen van het water; hetgeen een zeer spectaculair gezicht is om te zien. Daarnaast kunnen ze met hun grote borstvinnen op het water slaan waardoor er een oorverdovend lawaai ontstaat.

Bultruggen kunnen afmetingen krijgen die tussen de twaalf en zestien meter liggen. Daarbij kunnen ze een gewicht bereiken dat tussen de vijfentwintig en dertig ton schommelt. Bultruggen kunnen op een geweldige manier gezang voortbrengen gedurende de paartijd. Dat gezang kan dagenlang aanhouden. Ook de jachttechnieken van bultruggen zijn zeer spectaculair. Wat hierbij opvalt, is dat ze vaak samenwerken met soortgenoten; ze jagen dan in groepen op vissen en andere oceaanbewoners.