header image
 

Wandelen

Wandelliefhebbers kunnen met een gerust hart naar Sint Maarten togen. Uiteraard kun je er een strandwandeling maken, het Caribische eiland is namelijk gezegend met maar liefst zevenendertig parelwitte stranden. Ieder strand van Sint Maarten heeft zijn eigen karakter en uitstraling; het is derhalve één groot feest om ze allemaal te gaan ontdekken. De totale kustlengte van Sint Maarten bedraagt overigens meer dan zeventig kilometer. Naast de stranden zijn er nog veel meer gebieden op Sint Maarten waar je heerlijke wandeltochten kunt maken.

california-1751455_1280

Uiteraard bestaat Sint Maarten uit twee delen: een Nederlands en Frans deel. Het Nederlandse deel is super-toeristisch. Hier bevinden zich de luxe hotels & resorts én rinkelen de casino’s. Helaas is dit voor een groot deel ten koste gegaan van de natuur. Gelukkig wordt de natuur die er nog wel is op het Nederlandse deel van Sint Maarten tegenwoordig goed beschermd.

Het Franse deel van Sint Maarten is qua natuur veel mooier. Dit is ook het deel van het eiland waar zich de hoogste heuvels van Sint Maarten bevinden. Hier kun je derhalve heerlijke wandelingen in de heuvels maken.

Als je gaat wandelen, is het wel van groot belang dat je voldoende vocht meeneemt, bijvoorkeur water. Op Sint Maarten schijnt namelijk vrijwel iedere dag de zon. Dat is natuurlijk aangenaam, maar de zon kan ook een vijand van het menselijk lichaam worden. Als je geen petje draagt en je drinkt te weinig, ligt een vervelende zonnestreek op de loer.

De zon op Sint Maarten is tussen 12.00 en 16.00 uur op z’n krachtigst. Als je dus wilt gaan wandelen, kun je dat het beste doen vóór 12.00 uur of ná 16.00 uur. Uiteraard is het ook van belang om je huid goed in te smeren met een hoge zonnebrandcrèmefactor.

De wandelroute die van Point Blanche naar Guana Bay loopt heeft een lengte van 2,4 kilometer.

Door de Saint Martin Trails Hiking Club worden iedere week wandelingen georganiseerd van enkele uren. De leden van de club zorgen ervoor dat er voldoende water wordt meegenomen voor onderweg. Bovendien zijn er lekkere broodjes aanwezig aan het einde van de wandeling. De Saint Martin Trails Hiking Club organiseert ook wandelingen op omringende eilanden.

Wandelen & hiken

Op Sint Maarten zijn heel mooie wandelingen te maken. Al wandelend ontdek je dit paradijselijke eiland op je gemak. Voetpaden zijn hier niet en dat is af en toe goed opletten. 

De wandeling van Little Bay naar Cay Bay (1 uur) gaat langs een mooi stuk kust en begint bij het Divi Little Bay resort, waar je je auto kunt parkeren. Volg het strand naar het westen, langs het Belair Beach Hotel. Daarna is de grond rotsachtig en iets verderop moet je klimmen. Waar het strand naar rechts buigt, hangt een touw. Dit kun je volgen naar een verlaten bouwterrein. Pas op voor de cactussen. 

In Guana Bay (1,4 km) ga je onderaan de heuvel naar links. Aan het eind van de Pen Chell Road in de villawijk is een muur waar je kunt parkeren. Loop bij de weg, waar een bordje privéweg staat, steil omhoog. De wandeling gaat over een slechte weg met veel losse. In een uur sta je op de Naked Boy Hill. De terugweg is een half uur. Je hebt bovenop de heuvel, bij de antenne, een prachtig uitzicht over Quatier D’Orléans, Guana Bay en Philipsburg. 

Kustwandeling (2,5 km | 2 uur), vrij gemakkelijk langs één van de mooiste kusten. Start is in Guana Bay. Ga onderaan de heuvel naar rechts. Aan het eind van de straat is een plein waar je kunt parkeren. De vervallen villa rechts is van Sylvester Stallone en verwoest tijdens een orkaan. Loop over het ongemarkeerde kustpad aan de voet van de Black Bay rotsen naar Geneve Bay, daar loop je omhoog naar de huizen tot aan de asfaltweg. 

Sentier des Froussards (de trail van de lafaards) (4,5 km | 2,5 uur) begint bij Anse Marcel Grandes Cayes in een beschermd natuurgebied. Het is een rustige, mooie wandeling met uitzicht op Tintamarre en Anguilla. Je kunt je auto bij het Radisson Resort parkeren. Loop iets terug over de weg en sla bij de eerste kruising linksaf. Achter de kleine zuiveringsinstallatie begint de route door het oerbos. Je voeten zakken op het strand diep weg. Deze route is gemarkeerd. 

Discovery Farm houdt regelmatig een full moon hike in het Seaside Nature Park (2 uur | 12,00 dollar incl. 1 drankje). Draag outdoor kleding.

Tri-Sport SXM houdt een Guana Bay Kust Hike (3 uur | 39,00 dollar & kinderen 29,00 dollar) die begint bij het Lookout point bij Guana Bay. Daar krijg je een pack met water, een snack en instructies. Via de kust single track routes loop je met een gids langs de rotsachtige ooskust. Er zijn korte, steile klimmetjes en de paden zijn smal. Bij Geneve Bay zijn diverse cactussen en planten te zien en heb  je een kijkje op St. Barths, het verlaten eiland de Fourche en Pelican Rock. Na een korte stop loopt de groep terug naar Guana.