header image
 

Zeilen

Zeilliefhebbers zijn op Sint Maarten op het juiste adres, het Bovenwindse Eiland wordt omspoeld door kraakhelder en bovendien lekker warm zeewater. Uiteraard komt daar nog bij dat de zon de hele dag lekker schijnt. Natuurlijk hebben zeilers wind nodig. Aan wind is op Sint Maarten ook geen gebrek. De passaatwinden die op het eiland waaien zijn bovendien betrouwbaar en constant.

blue-70732_1280

Sommige Nederlanders zijn in het bezit van oceaanwaardige zeilschepen waarmee ze naar Sint Maarten zeilen. Daarnaast kun je natuurlijk ook op The Twin Island een zeilschip huren en zelf gaan varen. En uiteraard is het mogelijk om aan boord te stappen van een zeilboot en je te laten varen. Iedereen die op Sint Maarten gaat zeilen, heeft een heel grote kans dat hij of zij dolfijnen zal gaan spotten. Dolfijnen hebben namelijk de neiging om met de boeggolven die zeilboten doen ontstaan te willen duelleren. Dit levert uiteraard prachtige beelden op die je nimmer meer zult vergeten.

Naar Sint Maarten zeilen

Als je voornemens bent om met een zeilboot vanuit Nederland naar Sint Maarten te gaan zeilen, komt daar wel veel bij kijken. Zeilers die dit avontuur willen aangaan, moeten uiteraard over veel ervaring, kennis en kunde beschikken. Zonder deze voorwaarden wordt het anders een gevaarlijke onderneming.

Vanaf Sint Maarten zeilen

Als je op Sint Maarten bent als zeilliefhebber zijn er verschillende opties om van het zeilen te gaan genieten. Je kunt er met je eigen zeilboot gaan zeilen, je kunt er ook één gaan huren, je kunt aan boord stappen van een zeilboot waar een georganiseerde zeiltrip mee wordt gemaakt en tenslotte kun je op het windrijke eiland zeillessen gaan nemen. Als je zeillessen wil nemen op Sint Maarten kun je je wenden tot de Sint Maarten Yacht Club. Deze bevindt zich naast de Simpson Bay brug. Hier is onder andere een zeilprogramma voor jongeren te volgen die voor het eerst met de sport in aanraking komen. Er worden aparte zeillessen aangeboden voor kids onder en boven de twaalf jaar.

Heineken Regatta

In maart vindt de Heineken regatta plaats. Jaarlijks wordt er vier dagen lang wedstrijd gezeild rondom het eiland met elke dag een andere route. Er komen meer dan 200 boten uit 32 landen meedoen en het is de grootste regatta van de Cariben. Er worden allerlei activiteiten omheen georganiseerd en de regatta wordt afgesloten met een groot feest, waar doorgaans beroemde artiesten hun medewerking aan verlenen. Dit populaire afscheidsfeest vindt plaats op het strand van Kim Sha Beach. 

Zeilen, varen en vissen

In de tropische wateren rond Sint Maarten is zeilen een belevenis. Door de constante passaatwind is het een geweldige bestemming voor zeilliefhebbers. Je kunt naar verschillende eilandjes voor de kust varen of naar de grotere Caribische eilanden die vlakbij liggen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er jaarlijks verschillende zeilevenementen zijn zoals de Heineken Regatta, Classic Yacht Regatta en de Golden Rock Regatta. Er zijn (zeil)boten te huur, maar ook zijn er georganiseerde tochten van een paar uur tot een hele dag. 

TIP: Soualiga Boat Tours, dagtour op moderne speedboot met schaduw, zon en capaciteit 10-16 passagiers, van 10.00-16.00 uur, vaart van Simpson Bay naar Marigot, de noordkust en Pinel. Met warme lunch in een beachcafén op Grand Case met vlees, vis, rijst, friet en salade, gratis strandstoelen en aan boord frisdrank, Heineken, Coors Lite bier en water. Na een bezoek aan Tintamarre vaart de boot terug (109,00 dollar | kinderen 89,00 dollar).

Scoobi Doo houdt op zaterdag excursies naar onder andere Pricky Pear vanuit Marina Anse Marcel (09.45 uur) en Grand Case Beach Club (10.15 uur) naar Crocus Bay om te snorkelen met lunch en open bar voor 126,00 euro plus taxes (14,00 euro) | kinderen halve prijs. Andere tochten naar Tintamarre.

Lord Sheffield Tall Ship Adventures biedt excursies aan op de 72-voet brigantijn. Er is een Sunset Soiree met open bar inclusief champagne en wijn, een overvloed aan eten en genieten van de zonsondergang (59,00 dollar p.p.); Pirates of St Maarten Daysail met twee snorkelstops, open bar, stokbrood, fruit kaas, BBQ ribs en kip, zowel cruises van 3 uur (69,00 euro | kinderen 49,00 euro) vanaf 09.00 uur en vanaf 13.00 uur als 4,5 uur om 11.00 en 14.00 uur op zondag (79,00 dollar | kinderen 56,00 dollar). Het schip ligt in Great Bay Marina naast Bobby’s Marina in Philipsburg. 

Robinson Speed Boat Tours, bootexcursies zoals de 6 uren durende Grote Sint Maarten tour met een speedboot langs Creole Rock, Tintamarre en Pinel (109,00 dollar | kinderen 89,00 dollar) inclusief lunch, drankjes en snorkelen. Juancho Yrausquin Blvd, Dock Maarten Marina, Philipsburg. 

De Lambada is een 19 m lange zeilcatamaran met veel ruimte, netten aan de voorkant om op te zonnebaden en 2 toiletten. Je kunt naar Prickly Pear, een onbewoond eilandje vlakbij Anguilla met palmbomen en suikerdiefjes die door het restaurant vliegen. Er is een lunch en je kunt snorkelen, zwemmen en zonnen. De boot vertrekt om 08.00 uur vanaf Pelican Marina in Simpson Bay en is rond 17.00 uur terug. 

Blue Safari’s, Bobby’s Marina, Philipsburg, Sander en Fab vertellen over het eiland en laten van alles zien, met snorkel- en zwemstops.

Boot huren

Je kunt ook een zeilboot huren bij Lagoon Sailboat Rental. Beginners kunnen hier ook les nemen. De boten mogen de lagune niet uit, dus je raakt niet verdwaald. 

Bij Sint Maarten Activities kun je een zeilcharter boeken en leren hoe je moet varen. Dit is inclusief een stop bij de stranden (500,00 dollar voor een halve dag max 3 personen). Een zeilcharter bieden ze ook om Sint Maarten te verkennen. Moon Dance is een 36 Catlaina (09.00-17.00 uur | 950,00 dollar) is een 49 inch zeilboot, vertrekt vanaf Simpson Bay Resort, Billy Folly Road, Simpson Bay. 

Via Dutch Sailing Events kun je meezeilen vanaf Sint Maarten en geweldige meerdaagse zeilreizen boeken. Deze zijn geschikt voor zowel beginners als voor ervaren zeilers. Je zeilt een week rond Sint Maarten, St Barths, Anguilla en Sint Eustatius en meert overal aan, 899,00 dollar. 

Passaat Sail holiday van Pieter en Mirian houdt vanaf SkipJacks Restaurant in Simpson Bay een zeildag (11.00-15.30 uur | 100,00 dollar) op hun klassieke schoener. Met zwemmen en snorkelen, een gastronomisch Caribische lunch, snacks en een open bar met wijn, bier, rum punch, diverse frisdranken en water. Maar ook zonsondergang (17.00-19.00 uur | 39,00 dollar) of diner cruises (woensdag & donderdag 17.00-20.30 uur | 85,00 dollar) langs de kust.