Emigratie naar Sint Maarten

Emigratie naar Sint Maarten is voor veel Nederlanders een droom. De eerste vraag die dan de kop opsteekt, is naar welk deel van het eiland je wilt emigreren: naar het Nederlandse deel of naar het Franse deel.

Stel dat je als Nederlander naar Sint Maarten gaat emigreren en je gaat er ook werken. In dat geval is het niet noodzakelijk dat je een verblijfsvergunning hebt. Wat je dan wel nodig hebt, is een Verklaring van Rechtswege.

Uiteraard moet je jezelf op Sint Maarten inschrijven. Daarvoor moet je in Nederland het nodige papierwerk verrichten: de schoolregistratiebrief van de kinderen, originele huwelijksakte, kopie van de tewerkstellingsvergunning van het ministerie van Arbeid, garantieverklaring die volledig is ingevuld en ondertekend door de werkgever naast het hebben van een NAF-5 stempel, VOG-verklaring (Police Record), originele geboorteakte, een kopie van een geldig paspoort (de kopie moet in kleur gekopieerd zijn) en een werknemersverklaring die door jou is ondertekend.

Als je bent gescheiden en jouw ex-partner blijft in Nederland en jullie hebben samen kinderen dan heb je een toestemmingsbrief van de andere ouder nodig en een bewijs van de kinderen.

Op het eiland moet je uiteraard ook voor huisvesting zorgen. Dat kun je op verschillende manieren oplossen. Uiteraard kun je een makelaar in de hand nemen, maar je kunt ook in de lokale krant op het eiland. De lokale krant op Sint Maarten is The Daily Herald. Daarnaast is het uiteraard wel handig om een auto op Sint Maarten te hebben. Je kunt een auto op het eiland kopen, maar je kunt ook een auto naar het eiland vanuit Nederland verschepen.