Waarom heet de Franse keizersvis, Franse keizersvis? Niet op basis van zijn amoureuze leven. De Franse keizers hielden er namelijk een heel peloton maîtresses op na. Hoe anders is de situatie bij de Franse keizersvis. Van scheefschaatserij is hier geen sprake. De Franse keizersvis leeft paarsgewijs waarbij ze hun hele leven lang trouw zweren aan een en dezelfde partner.
Zou de naam iets te maken kunnen hebben met de beroemdste Franse keizer? Napoleon. Keizer Napoleon Bonaparte. Deze veldheer ging als Zonnekoning door het leven. Als je de Franse keizersvis ziet lijkt het net alsof je recht in de zon kijkt. Een bewegende onderwaterzon. Ze hebben een schijfachtig voorkomen waarbij het vissenlichaam is ingelegd met zwarte schubben. Ieder individueel schubje wordt opgesierd met een geel achterrandje. Al die gele achterrandjes opgeteld lijkt het beest te doen stralen. Zoals sterren stralen.
Hoe je het ook wendt of keert, de Franse keizersvis heeft een keizerlijke uitstraling. Een majestueuze uitstraling. Althans de volwassen exemplaren. De juvenielen lijken in geen velden of wegen op de adulten. Bij de meeste vissoorten gaan de jongen als miniatuurtjes van hun ouders door het prille leven. Qua vorm en kleur. Bij de Franse keizersvis gaat die vlieger niet op. De jonkies hebben een zwart lichaam met gele banden. Daarnaast hebben ze een driehoekige vorm. De tussenfase van de Franse keizersvis is een mix van de juveniele en de adulte fase.
Niet alleen het uiterlijk van de jongen is anders ook hun gedragingen. Kunnen de volwassen exemplaren het zich veroorloven om door het rif te paraderen, de jongeren hebben daar helemaal geen tijd voor. Zij moeten aan de bak. Juveniele Franse keizersvissen hebben namelijk een baan. Zij zijn actief in de schoonmaakbranche. De jonge Franse keizersvissen zijn gestationeerd bij zogenaamde schoonmaakstations. Bij deze poetslocaties verzamelen zich snappers, murenen, naaldvissen en tal van andere vissoorten die zich willen ontdoen van parasieten en dode huidcellen. Bij deze schoonmaaksymbiose raken de klanten verlost van hun minuscule kwelgeesten en dienen de verwijderde kwelgeesten als nuttige eiwitbronnen voor de Franse keizersvissen.
De volwassen exemplaren van de Franse keizersvis zul je niet bij de poetstations treffen. Zij zoeken hun voedsel elders op het koraalrif. Het zijn ware omnivoren; ze eten zowel planten als dieren. De Franse keizersvis staan te boek als de Pac-Man van het rif. Ze hebben namelijk een hoge hapfrequentie en grazen alles weg wat voor hun centenbak komt. Want ja, het mogen dan wel koninklijke visjes zijn, ze zijn wel behept met een onderbeet. Tijdens het foerageren laten Franse keizersvissen zich overigens door niets en niemand storen. Ze zijn voor de duvel niet bang. Ook niet voor snorkelaars en sportduikers. Sterker nog; ze komen rustig polshoogte nemen bij deze onderwaterverkenners.
Franse keizersvissen zijn dieren met een persoonlijkheid en karakter. Dat is ook de ervaring die aquarianen met het onderwaterbeest hebben. Mensen die de Franse keizersvis in een vissenkom houden, vergelijken het weleens met een huisdier zoals een hond. Je schijnt er een echte band mee te kunnen opbouwen!