Goudstaartmurene

Totale hypnotisering!

Die vindt plaats als je een goudstaartmurene in het vizier krijgt. Door zijn slangachtige voorkomen en betoverende vlekkenpatroon word je onherroepelijk in een trance gezogen.

Het waterbeest lijkt op een creatie van Damien Hirst, de Britse kunstenaar. Dit keer geen platina schedel die ingelegd is met ruim 8000 diamantjes, maar een bruine vis met ontelbaar veel fonkelende gele en gouden stipjes. Het is net alsof het glibberbeest een glitterjasje heeft aangetrokken. Als de goudstaartmurene zijn muil opent, komt een parelmoer gekleurd verhemelte tevoorschijn met aan diens randen vlijmscherpe, hagelwitte tanden. Daarnaast heeft de schepper de murene nog twee gele ogen opgespeld waarbij hij het oogwit verving door oogblauw.

Wat is de bedoeling van al deze pracht en praal? Wil de goudstaartmurene zichzelf coûte que coûte in de schijnwerpers plaatsen? Nee, juist het tegenovergestelde is waar; hij jaagt de perfecte camouflage na!

De natuurlijke leefomgeving van de goudstaartmurene is het rif. Een ingenieus onderwaterbouwsel dat opgetrokken is uit koraal en de behuizing vormt voor ontelbaar veel levensvormen zoals sponzen, zeeanemonen, weekdieren, geleedpotigen en vissen. Het koraalrif is geen grijze massa, maar een plek waar alle kleuren van de regenboog zich verzamelen. Om daar niet op te vallen, moet je niet sobertjes gekleed gaan, maar over een bont uiterlijk beschikken met alle mogelijke kleurtinten.

De goudstaartmurene is een nachtjager die zich overdag schuilhoudt in de holen, spleten en spelonken van het koraalrif. Door het unieke kleurenpatroon van de vis gaat hij vrijwel volledig op met zijn omgeving. Dat heeft twee voordelen: de goudstaartmurene valt zelf niet ten prooi aan andere predators zoals haaien, zeebaarzen en barracuda’s. En hij verkeert in een perfecte positie om een verassingsaanval uit te voeren op nietsvermoedende beesten die hij gaarne soldaat wil maken.

Als een prooi wordt gegrepen door een goudstaartmurene heeft hij een groot probleem. Bij de meeste roofdieren heeft een prooidier nog een minuscuul kansje om zich uit diens tanden te ontworstelen. Maar als je eenmaal gegrepen bent door een murene is er geen weg meer terug. Iedereen die de film Aliens heeft gezien zal begrijpen waarom!

Het monster uit deze sciencefictionfilm beschikt over een bijzondere kaak. Namelijk eentje die uitschuifbaar is. Bij gevaar spert dit buitenaardse wezen zijn bek open waarna een meterslange met stilettotanden bewapende kaak naar voren schuift. Van dit angstaanjagende mechanisme heeft de goudstaartmurene zich ook bediend. Naast een mondkaak heeft de murene namelijk nog een extra kaak. Deze keelkaak zit diep verscholen in zijn strot. Op het moment dat de mondkaak een prooidier klemvast heeft, schiet de keelkaak razendsnel naar voren om het slachtoffer voor de tweede keer te bijten. Vervolgens raast de keelkaak met vastgebeten prooi weer naar achteren en wordt het prooidier in de maag gedumpt alwaar bijtend zuur direct zijn verwoestende werk doet.