Het eiland Sint Maarten en orkaan Wilma!

In 2005 ontstond in de Caribische Zee orkaan Wilma. Op de schaal van Saffir-Simpson was orkaan Wilma een drie. Orkaan Wilma zag het licht in het westen van de Caribische Zee ten zuiden van het reggae-eiland Jamaica. Orkaan Wilma begon op vijftien oktober als een tropische depressie, twee dagen later was het al een tropische storm. De dag daarna groeide hij uit tot een orkaan; orkaan Wilma. 

Voorzorgsmaatregelen

Voor het westelijke deel van de Caribische Zee (onder andere Cuba), het noorden van Honduras, het schiereiland Yucatán in Mexico en Florida in de Verenigde Staten vormde orkaan Wilma een grote bedreiging. Ook op Sint Maarten was de verwachting dat ze last zouden krijgen van orkaan Wilma. Met name in Honduras was men op het ergste voorbereid. Maar Honduras werd niet getroffen; de orkaan bleek het land aan de noordkant voorbij te trekken. Sommige delen van Cuba, de eilanden Holbox (Mexico), Mujeres (Mexico) en de Amerikaanse Florida Keys werden uit voorzorg geëvacueerd.

Schade door orkaan Wilma

De schade berokkend door orkaan Wilma was aanzienlijk: zowel materieel als het verloren gaan van mensenlevens. Er was ook schade op Sint Maarten, maar gelukkig waren er geen doden te betreuren op het Bovenwindse Eiland. Helaas viel dat niet te zeggen voor veel andere eilanden en landen uit de regio. Op Haïti verloren twaalf mensen hun leven en op Jamaica één. In Mexico vielen vielen zeven doden en in Cuba vier. Het aantal doden door orkaan Wilma was het grootst in de Verenigde Staten, de tweeëntwintig doden vielen allemaal in de staat Florida!