header image
 

Eten

Sint Maarten puilt uit van de toprestaurants! Nergens binnen de Caribische archipel zijn zoveel getalenteerde chef-koks gestationeerd en werkzaam dan op Sint Maarten. Het eiland wordt dan ook niet voor niets de ‘Culinary Capital of the Caribbean’ genoemd. Voor de keuken van Sint Maarten is zelfs een speciale term: Nouveau Caribbean Cuisine. De unieke keuken van Sint Maarten is ontstaan onder Europese, Afrikaanse, Caribische en Aziatische invloeden en is geliefd bij vrijwel iedereen die het eiland bezoekt.

sushi-2020287_1920

Op Sint Maarten zijn meer dan vierhonderd restaurants aanwezig, een waanzinnig aantal voor zo’n relatief klein eiland. Sint Maarten is namelijk que grootte ongeveer de helft van het Nederlandse Waddeneiland Texel. Sint Maarten kent derhalve de meeste restaurants per vierkante kilometer van de hele Caribische regio en misschien wel van de hele wereld. Uiteraard zijn er op Sint Maarten restaurants die mogen pronken met Michelin sterren! Op het eiland zijn heel veel beroemde chef-koks aanwezig.

Met name de restaurants aan de Franse kant van het eiland hebben een zeer hoge reputatie. Er zijn zelfs toeristen die enkel en alleen terugkeren naar Sint Maarten om wederom te kunnen genieten van het overheerlijke eten. De keukens op Sint Maarten hebben tal van verschillende oriëntaties zoals Caribisch, internationaal en Europees. Zo zijn er op het eiland Indiase, Italiaanse, Argentijnse, Vietnamese en fusion restaurants. Op het eiland kun je heel luxe (haute cuisine) eten, maar je kunt ook je buikje rond eten bij één van de Amerikaanse fastfoodketens. Op het eiland zijn ook vegetarische restaurants te vinden.

Je kunt niet met je korte broek en slippers gaan eten bij de toprestaurants van Sint Maarten. Men hanteert dan min of meer een dresscode. De meeste mensen die op Sint Maarten in de horeca werken, hebben een laag basissalaris. Om dit aan te vullen wordt er gewerkt met een systeem van fooi (service charge). De hoogte van de fooi ligt op het eiland bedraagt 10-15%. Vaak is de fooi al bij de rekening inbegrepen. Dan is het uiteraard niet nodig om nog eens een extra fooi te geven. Als dat niet het geval is, is het wel gebruikelijk om fooi te betalen.

In de maand november staat Sint Maarten geheel in het teken van lekker smullen! In deze maand wordt onder andere het culinaire evenement Fête de la Cuisine georganiseerd. Tijdens Fête de la Cuisine bestaat de mogelijkheid om kennis te maken met de rijke keuken van Sint Maarten.

Invloeden

De keuken van Sint Maarten heeft door de tijd heen onder invloed gestaan van bewoners die oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika, Europa, Afrika en China afkomstig waren.

Indianen

Als je de gerechten op Sint Maarten goed bestudeert, zul je zelfs ontdekken dat de invloeden van de eerste bewoners van Sint Maarten, de indianen, nog aanwezig zijn.

Spanjaarden

Uiteindelijk kwamen de Spanjaarden op Sint Maarten terecht. Zij drukten ook een stempel op de keuken van Sint Maarten.

Fransen

Nederlanders

Engelsen

De oorspronkelijke keuken van Sint Maarten kenmerkt zich, evenals op de andere Engelstalige eilanden van het Caribisch gebied, met gerechten die veel rijst en erwten bevatten. Naast rijst en erwten worden er ook veel maïs, kokos, zoete aardappelen, kippenvlees, geitenvlees en varkensvlees verwerkt in het eten.

Joden

Slaven

Ook de periode van de slaven op Sint Maarten heeft een grote invloed gehad op de uiteindelijke keuken van het Caribische eiland. In de hedendaagse keuken van Sint Maarten zijn veel sporen terug te vinden uit de slaventijd.

Ontbijtgerechten

Johny Cake

De zogenaamde Johny Cake (Johnny Cake) is een specialiteit op Sint Maarten die veel in dit deel van het Caribische gebied wordt gegeten. Het zijn overheerlijke platte koeken die van boter, bloem en melk worden gemaakt en vervolgens in de olie worden gebakken. Veel mensen op Sint Maarten eten in plaats van brood, Johny Cake.

Hoofdgerechten

Op een eiland dat omspoeld wordt met water is het natuurlijk vanzelfsprekend dat er in de keuken van Sint Maarten veel vis en andere zeedieren worden gebruikt. Deze producten worden ook vaak gefrituurd. Wat je ook veel ziet, is dat er in de buitenlucht de gerechten worden bereid op grills.

Lobster thermador

De Lobster thermador is één van de populairste gerechten op Sint Maarten. Het is een halve kreeft die in een saus wordt gegaard. De saus bestaat onder andere uit champignons en Emmentaler kaas.

Soepen

Desserts

Snacks