header image
 

Eten

Sint Maarten puilt uit van de toprestaurants! Nergens binnen de Caribische archipel zijn zoveel getalenteerde chef-koks gestationeerd en werkzaam dan op Sint Maarten. Het eiland wordt dan ook niet voor niets de ‘Culinary Capital of the Caribbean’ genoemd. Voor de keuken van Sint Maarten is zelfs een speciale term: Nouveau Caribbean Cuisine. De unieke keuken van Sint Maarten is ontstaan onder Europese, Afrikaanse, Caribische en Aziatische invloeden en is geliefd bij vrijwel iedereen die het eiland bezoekt. Verse vis en pittige sauzen worden veelvuldig ingezet in de gerechten die op Sint Maarten worden bereid.

sushi-2020287_1920

Op Sint Maarten zijn meer dan vierhonderd restaurants aanwezig, een waanzinnig aantal voor zo’n relatief klein eiland. Sint Maarten is namelijk que grootte ongeveer de helft van het Nederlandse Waddeneiland Texel. Sint Maarten kent derhalve de meeste restaurants per vierkante kilometer van de hele Caribische regio en misschien wel van de hele wereld. Uiteraard zijn er op Sint Maarten restaurants die mogen pronken met Michelin sterren! Op het eiland zijn heel veel beroemde chef-koks aanwezig.

Met name de restaurants aan de Franse kant van het eiland hebben een zeer hoge reputatie. Er zijn zelfs toeristen die enkel en alleen terugkeren naar Sint Maarten om wederom te kunnen genieten van het overheerlijke eten. De keukens op Sint Maarten hebben tal van verschillende oriëntaties zoals Caribisch, internationaal en Europees. Zo zijn er op het eiland Indiase, Italiaanse, Argentijnse, Vietnamese en fusion restaurants. Op het eiland kun je heel luxe (haute cuisine) eten, maar je kunt ook je buikje rond eten bij één van de Amerikaanse fastfoodketens. Op het eiland zijn ook vegetarische restaurants te vinden. 

Je kunt niet met je korte broek en slippers gaan eten bij de toprestaurants van Sint Maarten. Men hanteert dan min of meer een dresscode. De meeste mensen die op Sint Maarten in de horeca werken, hebben een laag basissalaris. Om dit aan te vullen wordt er gewerkt met een systeem van fooi (service charge). De hoogte van de fooi ligt op het eiland bedraagt 10-15%. Vaak is de fooi al bij de rekening inbegrepen. Dan is het uiteraard niet nodig om nog eens een extra fooi te geven. Als dat niet het geval is, is het wel gebruikelijk om fooi te betalen. 

In de maand november staat Sint Maarten geheel in het teken van lekker smullen! In deze maand wordt onder andere het culinaire evenement Fête de la Cuisine georganiseerd. Tijdens Fête de la Cuisine bestaat de mogelijkheid om kennis te maken met de rijke keuken van Sint Maarten.

Sint Maarten is gericht op (massa-) toerisme, met name op de Amerikaanse toerist. In onder meer winkels en restaurants word je immer vriendelijk toegesproken met een ‘Good morning dear, how are you today? How can I help you?’ The Friendly Island is gericht op dienstverlening en verkoop, en de glimlach die hierbij hoort, zie je vrijwel altijd en overal. Ook in de kleinste lokale zaakjes. 

De lokale keuken is een smeltkroes van de Caribische keuken. Ook zijn er restaurants met een Franse keuken, een Chinese keuken, een Thaise keuken en veel restaurants die zich richten op de Amerikaanse toerist. Deze zaken zijn populair omdat je ‘waar-voor-je-geld’ krijgt. Het is naar Amerikaans gebruik normaal om tips te geven van minimaal 10 à 15%, als blijk van bijzondere waardering. Locals krijgen in sommige restaurants 10% korting op de rekening. Heb je je lokale ID op zak? Je kunt in geval van korting worden gevraagd dit te tonen.

Invloeden

De keuken van Sint Maarten heeft door de tijd heen onder invloed gestaan van bewoners die oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika, Europa, Afrika en China afkomstig waren.

Indianen

Als je de gerechten op Sint Maarten goed bestudeert, zul je zelfs ontdekken dat de invloeden van de eerste bewoners van Sint Maarten, de indianen, nog aanwezig zijn.

Spanjaarden

Uiteindelijk kwamen de Spanjaarden op Sint Maarten terecht. Zij drukten ook een stempel op de keuken van Sint Maarten.

Fransen

Nederlanders

Engelsen

De oorspronkelijke keuken van Sint Maarten kenmerkt zich, evenals op de andere Engelstalige eilanden van het Caribisch gebied, met gerechten die veel rijst en erwten bevatten. Naast rijst en erwten worden er ook veel maïs, kokos, zoete aardappelen, kippenvlees, geitenvlees en varkensvlees verwerkt in het eten.

Joden

Slaven

Ook de periode van de slaven op Sint Maarten heeft een grote invloed gehad op de uiteindelijke keuken van het Caribische eiland. In de hedendaagse keuken van Sint Maarten zijn veel sporen terug te vinden uit de slaventijd.

Ontbijtgerechten

Johny Cake

De zogenaamde Johny Cake (Johnny Cake) is een specialiteit op Sint Maarten die veel in dit deel van het Caribische gebied wordt gegeten. Het zijn overheerlijke platte koeken (broodjes) die van boter, bloem en melk worden gemaakt en vervolgens in de olie worden gebakken. Veel mensen op Sint Maarten eten in plaats van brood, Johny Cake. Het kan als een maaltijd gegeten worden of als een tussendoortje. Als je een Johny Cake wil eten, moet je naar de bakker, toko of supermarkt. Vaak zijn ze ook te koop bij lokale snackverkopers die zich langs de kant van de weg bevinden. Het is uiteraard ook een optie om ze zelf te maken daarvoor moet je de volgende ingrediënten in huis halen: bloem (200 gram), bakpoeder (2 theelepels), zout (1 snufje), boter of margarine (1 eetlepel), water (1 kopje) en suiker (1 theelepel). De bereidingswijze verloopt als volgt: de bloem, het bakpoeder en het zout wordt in een schaal gedaan. Vervolgens worden hier kleine stukjes boter/margarine doorheen gemengd. In het kopje water wordt het water opgelost en aan het mengsel toegevoegd. Daaropvolgend wordt het mengsel tot een deeg gekneed. Du moment de deeg nog aan de handen blijft plakken, wordt er nog een beetje bloem toegevoegd. Vervolgens wordt van de deeg een rol gemaakt. Aansluitend wordt deze deegrol een half uur de kans gegeven om te rijzen. Daarna wordt de deegrol in kleine ronde stukjes gesneden en worden deze stukje platgedrukt. Vervolgens krijgen deze stukjes nog 15 à 30 minuten de kans om te rijzen. Tenslotte worden de Johny Cakes in een grote bakpan, die gevuld is met hete olie, aan beide kanten lichtbruin gebakken.      

Hoofdgerechten

Op een eiland dat omspoeld wordt met water is het natuurlijk vanzelfsprekend dat er in de keuken van Sint Maarten veel vis en andere zeedieren worden gebruikt. Deze producten worden ook vaak gefrituurd. Wat je ook veel ziet, is dat er in de buitenlucht de gerechten worden bereid op grills.

Lobster thermador

De Lobster thermador is één van de populairste gerechten op Sint Maarten. Het is een halve kreeft die in een saus wordt gegaard. De saus bestaat onder andere uit champignons en Emmentaler kaas.

Soepen

Pompoensoep

Het voorgerecht is pompoensoep helemaal geen verkeerde keuze, maar het kan ook prima door als hoofdgerecht (maaltijdsoep). Pompoensoep is een prima match met stokbrood of Johny Cake. Het is uitermate leuk om zelf pompoensoep te maken daarvoor moet je de volgende ingrediënten in huis halen: pompoen (1 kg), zout, peper  (gemalen), chilipeper (gedroogd) of Spaanse peper, runderbouillonblokjes, boter of plantaardige olie, melk (1 à 2 liter), ham (in kleine stukjes gesneden) of bacon (uitgebakken) en koriander (vers) of peterselie. De bereidingswijze verloopt als volgt: de pompoen wordt geschild en de zaadlijsten worden verwijderd. Vervolgens wordt de pompoen in dunne schijfjes gesneden en bestrooid met peper en zout. Daaropvolgend worden de stukjes pompoen in een brandpan 20 minuten gesmoord in olie of boter waarbij regelmatig geroerd wordt. Vervolgens wordt de helft van de melk, de pepers en de runderbouillonblokjes toegevoegd. Aansluitend wordt de deksel op de pan geplaatst en laat men het geheel een uur koken op laag vuur waarbij af en toe geroerd wordt. Dan worden de stukjes ham en bacon toegevoegd en laat men het geheel nog een half uurtje pruttelen; uiteindelijk zal de pompoen uiteen vallen. Dat is het moment om meer melk toe te voegen: als je dikke pompoensoep wil, voeg je minder melk toe, als je dunne pompoensoep wil, voeg je meer melk toe. Daarna laat je het geheel nog vijf minuten pruttelen waarna het een smeuïg geheel wordt. De pompoensoep wordt uiteindelijk gegarneerd met reepjes ham of bacon en verse koriander of peterselie. 

Desserts

Snacks

Eten & drinken

Op Sint Maarten vind je meer dan 350 restaurants met zowel een Caribische, internationale en Europees georiënteerde keuken. Het eiland staat bekend als de culinaire hoofdstad van de Antillen. Veel restaurants serveren verschillende soorten verse vis en krab, die meestal op een gril in de buitenlucht wordt gebakken. Verder zie je ook veel tropische vruchten en soep op de menukaarten staan. In de keuken hebben verschillende culturen en volkeren hun sporen achtergelaten. Je proeft de Afrikaanse, Spaanse, joodse, Franse en Nederlandse invloeden. Maar door de vele nationaliteiten op het eiland zijn er ook Vietnamese, Argentijnse, Italiaanse en Indiase restaurants. Van haute cuisine tot het welbekende Amerikaanse fastfood. De beste restaurants tref je aan de Franse kant van het eiland, maar aan de Nederlandse kant zijn ook een aantal toprestaurants met beroemde chef-koks. Hoewel de sfeer op het eiland zeer relaxed is, verwachten de betere restaurants wel een dresscode. Vervang daarom je slippers en korte broek door een gekledere outfit. In openbare gelegenheden is een rookverbod. 

Let op bij het geven van een fooi. Via de ‘service charge’ van 10-15% is deze meestal al bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi geven is dan overbodig. Als deze charge niet op de nota staat, is het gebruikelijk om 10-15% van het totaalbedrag als fooi te geven, afhankelijk van je waardering. Vooral aan de Nederlandse kant van het eiland wordt volgens dit Amerikaanse systeem gewerkt. Het personeel krijgt een vrij laag basissalaris. 

Restaurants

Nederlands Sint Maarten

De keuken is vaak internationaal en fusion. Kreeft is een delicatesse. Een van de meest populaire gerechten is lobster thermador, een halve kreeft die in een saus wordt gesmoord, waarin onder meer champignons en Emmentaler kaas zit. Je moet het eens proeven en zelf beslissen of dit de lekkerste kreeft ooit is, zoals vaak wordt beweerd. Het is in talloze restaurants te koop. Bij de eigen bevolking en de Amerikanen zijn vegetarische maaltijden niet erg gewild, maar veel restaurants hebben wel een aantal vlees- en visvrije gerechten op de menukaart staan. 

Freedom Fighters Ital Shack, Bush Road 7, Philipsburg zorgt voor de biologische en culturele way of life met verse vruchtensappen zoals tamarinde, haver en kalk, ice tea, passievrucht, ananas en selderij. De Ital-gerechten bestaan uit kruiden, specerijen, groenten, soepen, stoofpotten en roti. Reggaemuziek is de sound van de rasta-eigenaar Bushman. 

Gusto, Boardwalk Boulevard, Great Bay, Philipsburg, voor een ontbijt of lunch, salades, sandwiches & ciabatta (vanaf 10,00 dollar), Italiaanse pastagerechten (vanaf 11,00 dollar), frozen yoghurt (6,00 dollar), zondag t/m vrijdag 09.00-17.30 uur.

Restaurant Crave, 101 Welfare Road, Simpson Bay, mediterraan-perzisch restaurant, voorgerechten, soepen, salades, vis- en vleesgerechten. Gerechten met kebab, humus, kruiden en noten, maandag t/m zaterdag 07.00-22.00 uur.

Lazy Lizard Beach Bar & Grill, 29 Great Bay Beach, Philipsburg, dagelijks 10.00-04.00 uur, cocktails (vanaf 7,00 dollar), vlees- en visgerechten (vanaf 14,00 dollar) en burgers & sandwiches (vanaf 9,00 dollar). 

Bij de Pizza Galley eet je zonder twijfel de lekkerste pizza’s van het eiland. Pizza’s met zelfgekozen toppings (vanaf 11,00 dollar), salades, pasta’s en heerlijke huisgemaakte desserts, Airport Road (tegenover The Diamond Royal Palm Resort), dagelijks 17.00-23.00 uur. Omdat het restaurant op een ponton is, kunnen er soms muggen zitten; dus trek een lange broek aan. 

Bij Carousel Gelateria Bar, 60A Welfare Road, Cole Bay, kun je heerlijk Italiaans huisgemaakt ijs eten, cake, bevroren desserts, et cetera maandag t/m donderdag 14.00-22.30 uur en vrijdag t/m zondag 14.00-23.00 uur. En maak een rondje in een heuse carousel!

Bij Skipjack’s Seafood, Airport Road is het net alsof je op een viskotter eet. Het is één van de beste visrestaurants op het eiland. Je hebt er salades (vanaf 6,00 dollar), soepen (vanaf 8,00 dollar) en hoofdgerechten vlees en vis vanaf 11,00 dollar. Hou een plekje over voor de beroemde huisgemaakte desserts: key lime pie en truffle chocolate cheesecake.

Temptation is het luxe restaurant van de bekroonde chefkok en Sint Maartenaar Dino Jagtiani. Hij bedacht de term Nouveau Caribbean Cuisine en kookt voortreffelijk, inventief en avontuurlijk, hoofdgerecht (23-51 dollar). Het restaurant is te vinden in het Atlantis World Courtyard aan Cupecoy Bay.

Bij Ocean Lounge in het Holland House Beach Hotel aan Front Street 43 in Philipsburg kun je genieten van de internationale keuken en eersteklas wijn. Chef-kok  is Ricardo Niels, hoofdgerechten (vanaf 23,00 dollar), tweegangen menu (39,00 dollar) en driegangen menu (45,00 dollar).

Zijn tweede restaurant Rare in het Atlantis Casino Courtyard biedt verrassende combinaties en de beste steaks van het eiland. ‘Dare tob e rare’ is de slogan’. 

Fig, Rhine Road 130 in Cupecoy Bay heeft het allemaal: een prima service en heerlijke vlees- en visgerechten en topdesserts. De menukaart is niet ruim.

Karakter is een restaurant naast een voormalige Nederlandse lijnbus. Deze staat op Karakter Beach aan Simpson Bay Road 12. De keuken is Nederlands. De kaart is niet ruim, de porties niet groot en het is nogal prijzig in vergelijking tot andere restaurants. Maar de locatie, tafels op het strand, voeten in het zand, toortsen en de branding maken er iets onvergetelijks van. Ontbijt (v.a. 8,00 dollar), lunch 09.00-17.00 uur (v.a. 10,00 dollar) en diner 18.00-22.00 uur (v.a. 18,00 dollar). 

Frans Saint Martin

Le Pavillon by the Sea, 110 Rue de L’Escale, Oyster Pond, in de open lucht met een dak boven je hoofd en prachtig uitzicht. Lunch- en dinergerechten (vanaf 11,00 dollar), huisgemaakte desserts (12,00 dollar), zondag t/m vrijdag open tot 22.00 uur.

Voor een snelle hap op een leuke plek moet je bij de Dinghy Dock Bar zijn, een eettent met terras aan het water. De bediening is vriendelijk en de gerechten zijn royaal en lekker: lasagne, wraps, friet met iets erbij. Je vindt de bar aan Captain Oliver’s Marina in Oyster Pond, 11.00-22.00 uur.

Bistrot Caraibes aan de 81, boulevard de Grand Case is een open restaurant, direct aan een drukke straat, soepen (vanaf 9,00 euro), diverse vlees- en visgerechten (vanaf 25,00 euro) en desserts en kaas (vanaf 9,00 euro). 

La Villa, 93 Boulevard de Grand Case is ook een topper met een uitstekende sfeer, vriendelijke medewerkers en heerlijke gerechten. Soepen (vanaf 10,00 euro), salades (vanaf 9,00 euro) en hoofdgerechten (vanaf 26,00 euro).