header image
 

Drinken

Op Sint Maarten moet je een leeftijd hebben van 18 jaar om alcoholische dranken te kunnen kopen en drinken.

drink-699177_1920

Bier

Maubi

Maubi is een drank die veel op Sint Maarten wordt gedronken. Het is een drankje dat van boomschors wordt gewonnen en gefermenteerd is. Maubi bevat geen alcohol en wordt derhalve ook veel door kinderen gedronken. 

Cocktails 

Guavaberry likeur

Guavaberry likeur is het nationale drankje van Sint Maarten. Het is een likeur met een fruitige, kruidige, houtachtige en bitterzoete smaak. Guavaberry wordt vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails. Guavaberry likeur bestaat uit het sap van de wilde guavaberry bessen (guavaberries), rietsuiker en rum. De guavaberry bessen worden geplukt op de heuvelruggen van Sint Maarten. Deze heuvelruggen bevinden zich in het midden van het eiland. Guavaberry likeur is een echte volkslikeur die al meer dan 100 jaar oud is.

Wijnen 

Op Sint Maarten zijn de beste wijnen uit de hele wereld voorhanden. Dan moet je denken wijnen uit Australië, Californië, Italië en Chili. Door het vergisten van het sap van druiven ontstaat wijn, een alcoholische drank. Met vinificatie wordt het volledige proces van wijnbereiding genoemd. Grofweg bestaan er vier soorten wijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn. Wijn bestaat in chemische zin uit water, suikers, alcohol, resveratrol, tannine en sulfiet. In mousserende wijnen wordt verder nog koolzuurgas gebruikt. Wijn moet uit het sap van verse of gedroogde druiven worden bereid. Men spreekt van vruchtenwijn als het sap van andere vruchten wordt gebruikt. Er wordt al meer dan 8.000 jaar wijn gemaakt.

Ti Punch

Ti Punch, een punch, wordt aan de Franse kant van Sint Maarten geschonken in kleine glaasjes. Ti Punch is een verbastering van Petit Punch. Ti Punch heeft op het eiland een grote culinaire waarde; doorgaans is het gebotteld in fraai geschilderde flessen. Er bestaan verschillende manieren om Ti Punch te bereiden. Voor een van die bereidingen zijn de volgende ingrediënten vereist: rhum agrigole blanc des Antilles Françaises (6 cl) of een andere witte rum, sirop de sucre de canne (rietsuikersiroop) (2 cl) en verse limoensap (klein beetje) en een schijfje limoen (citron vert). De bereidingswijze verloopt als volgt: alle ingrediënten worden in een maatbeker gemengd. Vervolgens wordt er geroerd en wordt het drankje in een klein glaasje gegoten over een blokje ijs. Daarna wordt het glaasje versierd met een schijfje limoen.  

Alcohol en dranken

Op Sint Maarten mag je pas vanaf 18 jaar alcohol kopen en drinken. Guavaberry is de legendarische volkslikeur. Circa 100 jaar geleden werd deze voor het eerst in huiselijke kring gemaakt van rum, rietsuiker en wilde guavaberries. Dit fruit wordt geplukt op de heuvelruggen in het midden van het eiland. Rum is op Sint Maarten goedkoop evenals alle andere alcoholische dranken. Ook vind je er prima wijnen, niet alleen uit Frankrijk maar ook uit Chili, Italië, Californië en Australië.