header image
 

Evenementen & festivals

Op Sint Maarten worden het hele jaar door tal van evenementen & festivals georganiseerd zoals het Caribbean Carnaval, de Heineken Regatta Sint Maarten en het culinaire evenement Fête de la Cuisine.

carnival-476816_1920

Caribbean Carnaval

Ieder jaar wordt in april en mei het carnaval op Sint Maarten uitbundig gevierd. Het carnaval op Sint Maarten is het meest kleurrijke carnaval van de regio. Gedurende het carnaval staat het Bovenwindse Eiland derhalve bol van activiteiten. Het carnaval op Sint Maarten wordt in de zomermaanden gevierd. De reden is dat op deze manier die jeugd die elders studeert, op deze manier mee kan genieten. Als je tijdens het carnaval op het Sint Maarten bent, kun je lekker meedansen en swingen met de beats van de calypso of kun je genieten van de prachtige vrouwen van Sint Maarten als zij zich gestoken hebben in oogverblindende, tropische glitterkostuums. Op het eiland hangt gedurende het carnaval wekenlang een vrolijke sfeer.

Nadat het carnaval op Sint Maarten officieel geopend is, wordt het startschot gegeven voor de zogenaamde Jump Up openingsparade. Als je tijdens het carnaval op Sint Maarten praalwagens wil zien, moet je in Frontstreet te Philipsburg zijn. Tijdens het carnaval op Sint Maarten wordt er bij Philipsburg The Carnival Village gebouwd. The Carnival Village is een feestterrein met enorme afmetingen, het is zo groot als een voetbalveld. The Carnival Village is het kloppend hart van het carnaval op Sint Maarten, op het feestterrein vinden alle festiviteiten en themafeesten plaats.

De spectaculaire shows zijn waar te nemen op het grote podium. Daarnaast zijn er op het terrein talloze horecastandjes te vinden waar de aller-lekkerste cocktails en Caribische gerechten zijn te proeven. Het is een grote organisatie om het carnaval op Sint Maarten ieder jaar weer te doen plaatsvinden. De artiesten, medewerkers en dansers zijn zich maandenlang aan het voorbereiden om de perfecte kostuums, praalwagens, liedjes, danspasjes, et cetera te kunnen tonen aan het publiek gedurende het carnaval. Het carnaval op Sint Maarten is bijna een halve eeuw oud. De oorsprong van het carnaval op het Bovenwindse Eiland zijn de feesten die rondom Koninginnedag werden gevierd. Ieder jaar wordt er weer met volle teugen genoten van het carnavalsfeest op het zonovergoten eiland: door de bewoners van Sint Maarten én door de bezoekers.

Carnaval wordt op Sint Maarten ook wel uitgesproken en geschreven als Carnival. Het jaarlijkse Caribbean Carnival op Sint Maarten is een feest voor iedereen. De bewoners van het eiland, muzikanten en dansers (ook van de buurlanden), treden op voor elkaar en voor de bezoekers van het eiland die hier het kleurrijkste en vrolijkste feest van het jaar meebeleven. Vanaf half april tot ongeveer begin mei barst het Caribbean Carnival los op dit eiland. Een 4 weken durend feest met shows, jump-ups en parades. Er wordt ook een nachtelijke parade georganiseerd (’s ochtends heel vroeg) genaamd Jouvert Morning. Als je niet zo’n vroege vogel bent, kun je de parades overdag of ’s avonds bekijken vanaf de kant van de weg of in Front street. Elk jaar wordt speciaal voor het carnaval het Festival Vilage in Philipsburg omgetoverd tot een Carnival Vilage. Dit feestterrein ligt op pond island en vormt het hart van de festiviteiten en feesten. Een aantal avonden kun je genieten van spectaculaire shows met bekende artiesten en je kunt op het terrein ook genieten van heerlijke Caribische gerechten en cocktails. Enkele tientallen bekende koks tonen hun culinaire kunsten in rap tempo. Leuk om te weten is dat 45 jaar geleden dit carnaval is ontstaan omdat het Oranje comité een festiviteit wilde organiseren rondom Koninginnedag. Nu is het in handen van het SCDF (Sint Maarten Carnival Development foundation). Medewerkers, dansers, jong en oud zijn maandenlang bezig met de voorbereidingen voor dit grootste evenement. Vandaag de dag is het gegroeid tot wat het nu is: een feest voor jong en oud. In de gehele Caribbean viert men Carnival, alleen valt dat in veel landen op een ander tijdstip. 

Heineken Regatta Sint Maarten

Zeilliefhebbers moeten het eerste weekend van maart in hun agenda schrijven. Dat is namelijk de start van de Heineken Regatta Sint Maarten. De Heineken Regatta Sint Maarten is een groot evenement waar overdag meer dan tweehonderd zeilschepen meevaren om de prijzen. ’s Avonds worden er bovendien op de parelwitte stranden van Sint Maarten fantastische feesten georganiseerd. Het strand vormt dan ook een prima locatie voor de deelnemende zeilers om hun wedstrijdtactieken door te nemen. De Heineken Regatta Sint Maarten is een internationale wedstrijd waaraan dus ook teams uit het buitenland deelnemen. De Heineken Regatta Sint Maarten heeft een duur van vier dagen, waarbij iedere dag een ander traject in de tropische wateren van Sint Maarten wordt gevaren. Tijdens de Heineken Regatta Sint Maarten wordt er in meerdere klassen gezeild zoals bareboats en spinnakers.

Fête de la Cuisine

Sint Maarten staat bekend als de culinaire hoofdstad van de Caribische archipel. Het is dan ook meer dan logisch dat ieder jaar in de maand november er een groot culinair festival op het The Friendly Island wordt georganiseerd: Fête de la Cuisine.

Fête de la Musique 

Ieder jaar wordt op het Franse deel van Sint Maarten het Fête de la Musique georganiseerd. De organisatie is in handen van The Arts and Culture service of the Collectivité. 

Koningsdag

Op 27 april wordt door een groep vrijwilligers een Vrijmarkt (Free Flea Market) georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen kosteloos een plek reserveren. Er zijn mensen die hun creativiteit de loop laten met het organiseren van leuke attracties voor kinderen, en er is het bekende voor-elk-wat-wils aan gebruikte producten. Via de pagina Vrijmarkt SXM op Facebook vind je de meest recente informatie.