De feest & gedenkdagen zijn voor de Sint Maartenaren hele belangrijke dagen. Vaak wordt er dan heerlijk gegeten en gedronken en maakt men vrolijke muziek.
1 januari
Nieuwjaarsdag
Op nieuwjaarsdag wordt het begin van een nieuw jaar gevierd. In de westerse wereld is nieuwjaarsdag 1 januari. Andere data worden gebruikt door andere culturen. De Aarde kent verschillende tijdzones. Hierdoor wordt Nieuwjaar overal op een ander tijdstip gevierd. Kiritimati is als eerste aan de beurt. Kiritimati is een eilandengroep die gelegen is in de Grote Oceaan.
17 februari
Aswoensdag
Met aswoensdag wordt het begin van de 40 dagen durende Vastentijd aangeduid. Deze loopt tot en met Paaszaterdag. Een andere naam voor Paaszaterdag is Stille Zaterdag. In totaal zijn er vanaf Aswoensdag tot Pasen 40 dagen dat er gevast wordt. De zondagen worden waarbij niet meegerekend.
Maart/april
Goede Vrijdag
De vrijdag voor Pasen is Goede Vrijdag. Op deze dag wordt door de christenen de kruisiging en dood van Jezus herdacht. Deze vond plaats op de heuvel Golgotha. Golgotha ligt op steenworp afstand van de stad Jeruzalem. Volgens de bijbel stierf Jezus door de kruisdood. De Romeinse stadhouder Pontius Pilatus had Jezus hiertoe veroordeeld.
Tweede Paasdag
Voor christenen is Pasen het belangrijkste feest gedurende het liturgische jaar. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Dat gebeurde volgens de overlevering op de derde dag na zijn kruisiging. Pasen heeft een duur van 2 dagen. Deze dagen vinden plaats op een zondag of maandag. Men spreekt van eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag. In een groot aantal christelijke landen is paasmaandag een vrije dag. Dat geldt dus ook voor Sint Maarten.
April/mei
Carnavalsperiode
27 april
Koningsdag
Mei
Hemelvaartsdag
1 mei
Dag van de Arbeid
Mei/juni
Eerste pinksterdag
13 juni
Dag van de Vlag
1 juli
Dag van de emancipatie
21 juli
Schoelcher Day (afschaffing slavernij)
2de maandag in oktober
Constitution Day (ter vervang van Koninkrijksdag)
November
Thanksgiving (op deze dag wordt ook het einde van het orkaanseizoen gevierd!)
11 november
Sint Maartendag
25 december
Eerste Kerstdag
26 december
Tweede Kerstdag
31 december
Oudjaarsdag
Feesten
Op Sint Maarten zijn feesten en festivals die elk jaar weer terugkeren:
1 januari: Nieuwjaarsdag
18 februari: aswoensdag (christendom)
Budget Marine Match Racing Cup: 2 dagen voor de start van de Heineken Regatta. Hieraan doen topzeilers mee. En ook is de Commodores Cup voor schepen met spinaker.
1e weekend van maart: Heineken Regatta: aan deze populaire vierdaagse zeilwedstrijd doen meer dan 200 internationale zeilteams op de Caribische Zee mee en ’s avonds zijn er feesten met reggaebands en internationale artiesten. Iedere dag wordt een ander traject afgelegd.
Half april t/m de eerste week van mei is het Carnaval. Dan bruist het eiland van de spectaculaire shows, parades en klinkt overal de calypso bevat. De officiële opening van Carnival Village wordt opgevolgd door de Jump Up openingsparade. Speciaal voor het carnaval wordt bij Philipsburg een Carnival Village gebouwd. Dit feestterrein ter grootte van een voetbalveld vormt het hart van de festiviteiten en themafeesten. Er zijn spectaculaire shows en bij allerlei horecatentjes kun je genieten van lekkernijen. De grootste parades en optochten zijn eind april, begin mei. Praalwagens trekken dan door Front Street. Het feest wordt afgesloten met de Closing Jump-Up.
27 april (koningsdag)
1 mei: Dag van de Arbeid
21 juli: Schoelcher Dag (Victor Schoelcher was een voorvechter voor het afschaffen van de slavernij)
15 augustus: Maria Tenhemelopneming (christendom)
11 november: Dag van de vlag | Sint Maartens Day
21 november: Antillian Day
December: Boardwalk Mass Festival: traditioneel feest dat door de bewoners gevierd wordt. Onder begeleiding van drumbands en dansgroepen lopen de festivalgangers door Philipsburg. Het festival wordt afgesloten met een avondvullend programma van cabaret, muziek, theater en dans.
25 & 26 december: Kerstmis.