header image
 

Winkelen

Mensen die van winkelen en shoppen houden, vallen op Sint Maarten met hun neuzen in de boter. Het Caribische eiland is een echt shoppersparadijs en bovendien is het taxfree winkelen op Sint Maarten.

clock-407101_1920

Sint Maarten is één van de belangrijkste cruise-bestemmingen van het Caribisch gebied. Als de immens grote cruiseschepen aanmeren, stappen er in één klap duizenden mensen aan wal. Het leeuwendeel van de toeristen komt uit Noord-Amerika, dat wil zeggen de Verenigde Staten en Canada. Cruisetoeristen verblijven vaak maar één dag op Sint Maarten en weten dan feilloos de luxe winkels van het Caribische eiland te vinden.

Overigens zijn niet alle luxe goederen goedkoper op Sint Maarten dan in Nederland. Probeer daarnaast altijd je gezonde verstand te gebruiken; als er een duur merkartikel wordt aangeboden voor een lage prijs, mag je gaan twijfelen aan de echtheid van dit artikel. Zo’n nepartikel kan op de luchthaven voor grote problemen zorgen. Op de eerste plaats mag je artikel inleveren en op de tweede plaats riskeer je een hoge boete. In de hotels & resorts van Sint Maarten kun je veel souvenirs kopen. Maar de prijzen zijn een stuk hoger dan de souvenirs die je buiten de hotels & resorts koopt.

Philipsburg is de ‘place to be’ als het om winkelen gaat op The Friendly Island. In de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten zijn twee belangrijke winkelstraten; Frontstreet en Backstreet. Frontstreet is lang en staat bekend om diens souvenirwinkels, elektronicazaken en juwelierszaken. Backstreet daarentegen staat bekend om diens kledingszaken en heeft ook een grote lengte. De prijzen van de koopwaar zijn in Frontstreet veel hoger dan die in Backstreet. Philipsburg kent naast de twee winkelstraten nog twee andere hoofdstraten. 

Het is ook zeer de moeite waard om te gaan winkelen Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten. De sfeer is daar totaal anders. In Marigot zijn veel pittoreske winkeltjes waar je urenlang kunt rondsnuffelen. Bovendien worden iedere week verschillende markten in Marigot georganiseerd waar zowel food en non-food producten zijn te verkrijgen.

Kleding

In Philipsburg zijn uiteraard luxe kledingmerken aanwezig zoals Chanel, Christian Dior, Armani, Gucci, Fendi, Prada, Christian Louboutin, Burberry, Louis Vuitton, Versace en Hermés. Kleding hoeft niet altijd duur en exclusief te zijn om toch apart te kunnen zijn. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen, is het kopen van een T-shirt die je vervolgens laat bedrukken met een typisch thema van Sint Maarten (beeltenis of tekst).

Horloges

Uiteraard komen mensen die van dure horloges houden ook helemaal aan hun trekken in Philipsburg met merken als Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Bell & Ross, Blancpain, Breguet, Breil, Breitling, Cartier, Corum, Ebel, Hublot, Longines, Maurice Lacroix, Omega, Oris, Rado en Rolex. Rondom Frontstreet en Backstreet zijn verschillende pittoreske pleintjes aanwezig waar je even heerlijk kunt uitrusten van al het geshop.

Drank

Ieder land heeft zijn eigen drankjes. Wie aan Nederland denk, denkt aan jenever. Sint Maarten heeft ook eigen drankjes. Leuk om voor mee naar huis te nemen. 

Souvenirs

Het is uiteraard heel erg leuk om iets mee te nemen uit Sint Maarten wat typisch is voor het eiland, een cadeautje voor het thuisfront. Hierbij kun je denken aan schilderijen, matten, houtsnijwerken, houtsculpturen, goudsmeedkunst, rieten voorwerpen, tafellakens, wanddecoraties, hoeden, kruiden en sauzen en jams. Het is wel een leuk spel om met de verkoper een beetje over de prijs te onderhandelen. Af te dingen dus.

Culinaire souvenirs

Foute souvenirs 

Daarnaast zijn er nog de zogenaamde foute souvenirs. Dat zijn voorwerpen die gemaakt zijn dieren of planten die op het eiland beschermd zijn. Hierbij moet je dan denken aan het huisje van schildpadden, de jas van slangen en koraal. Als je een product koopt dat van de bovengenoemde materialen afkomstig is, loop je een groot risico bij de douane. Uiteraard mag je dan je ‘souvenir’ inleveren en daarbovenop kun je dan een hoge boete tegemoet zien. Niet doen dus!

Markten

Op Sint Maaren worden in vrijwel iedere stad, dorp of gehucht periodiek markten georganiseerd. Op deze kleurrijke markten zijn zowel food en non-food producten te verkrijgen. Iedere dag is er een kleine markt in Philipsburg. Op de markt kun je souvenirs en andere kleurrijke snuisterijen vinden.

Winkelcentra

In Philipsburg zijn verschillende winkelcentra waar je heerlijk kunt shoppen. In de winkelcentra kun je ook sigaretten, parfumerie, lederwaren en elektronica kopen.

Levensmiddelen

Op Sint Maarten zijn twee soorten supermarkten. Aan de ene kant heb je de grote supermarkten en aan de andere kant heb je de kleine supermarkten. De kleine supermarkten worden doorgaans gerund door Chinezen. 

Sint Maarten is een eiland. Daardoor moeten alle levensmiddelen geïmporteerd worden. De prijzen van de levensmiddelen liggen hierdoor wat hoger dan de prijzen in de Nederlandse winkels. Echter, sommige producten zijn goedkoper op Sint Maarten dan in Nederland. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan rookwaar en alcoholische dranken.

Het is verstandig om altijd de houdbaarheidsdatums van de producten te checken in de supermarkten. Er worden regelmatig producten aangeboden die over de houdbaarheidsdatums heen zijn. De producten die op het eiland worden geproduceerd zijn vaak aantrekkelijk geprijsd. 

Op de groentes, fruit en andere verse producten zitten vaak wat meer plekjes dan dat wij in Nederland gewend zijn. Bovendien wordt het vlees op een andere manier aangeboden dan in Nederland. Schrik daar niet van. Je kunt het gewoon opeten, geen probleem. Aan de Nederlandse kant van het eiland worden veel producten en merken uit Amerika verkocht. Naar Nederlandse producten moet je echt zoeken. 

Als je op Sint Maarten naar de supermarkt gaat, bestaat er een kans dat je boodschappen worden ingepakt door een inpakker bij de kassa. Ze pakken niet alleen je boodschappen in, maar dragen het ook nog naar je auto. De inpakkers worden niet door de supermarkten betaald, zij moeten het hebben van de fooien. Het is gebruikelijk om 1 dollar fooi te geven. 

Winkels en supermarkten

Op Sint Maarten is er een ruim aanbod aan grote supermarkten, en een nog groter aanbod aan kleine supermarkten/toko’s, die voornamelijk door Chinese inwoners worden gerund. De sectie Inspectie Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie (in het Engels afgekort tot Section Inspection TEZVT) van het gelijknamige Ministerie voert inspecties uit over prijzen van niet door de overheid gereguleerde artikelen in supermarkten. Op de pagina’s Sint Maarten Government Info Page in the Today Newspaper en the Daily Herald worden resultaten gepubliceerd. Zo kan men in één oogopslag zien welke artikelen in welke supermarkt op dat moment het voordeligste en duurst zijn. Een greep uit de grotere supermarkten waarvan regelmatig prijsvergelijkingen worden gepubliceerd: Afoo Food Market, Sang’s Super Center, Food Club, Fresh Market, Sunny Food Market, Cake House Supermarket, Peoples Supermarket, Econo food Market, Le Grand Marché, Lido Food Club, Daily Extra Supermarket en Carréfour. De meeste supermarkten beschikken over een grote parkeerplaats, waar kosteloos kan worden geparkeerd. 

Op het Franse deel van het eiland vind je ook enkele grote supermarkten. Naast de vele kleine toko’s zijn er drie grote supermarkten aan de Franse kant: Auchan, Monop en Super U. De prijzen zijn hier vermeld in Euro’s. Het aanbod in de supermarkten is zeer gevarieerd. De meeste supermarkten verkopen Amerikaans brood en/of Frans. Van Sunny Foods is bekend dat daar ook brood wordt verkocht van de ‘Hollandse bakker’. Supermarkt le Grand Marché heeft ook diverse soorten meergranenbrood op Hollandse leest geschroeid. Wijn, bier, sterke drank en frisdranken zijn overal in de supermarkten en boutiques verkrijgbaar. Ook zijn er gespecialiseerde drankzaken. Allerlei soorten vlees, kip  en gevogelte zijn verkrijgbaar. Ook vis en schelpdieren vind je in de supermarkten. Produkten zoals gesneden vleeswaren, kaas (Nederlandse, Franse en Amerikaanse), boter (gezouten, ongezouten) of margarine voor op het brood (van Amerikaanse, Franse en Nederlandse merken), cornflakes, muesli, rijst en pasta’s zijn op het eiland verkrijgbaar.

Sommige supermarkten hebben een afdeling met internationale (waaronder Nederlandse) producten, zoals pakken houdbare Nederlandse melk, pindakaas, chocolade, drop, chips, dipsauzen en pinda’s. Groenten en fruit zijn ook volop verkrijgbaar, en sommige supermarkten bieden ook biologisch geteelde producten aan. In de grote supermarkten is een keuze aan babyvoeding, luiers en andere babyartikelen. 

Het aanbod van diepvriesproducten is in vrijwel alle supermarkten zeer ruim: vlees, kip, vis, schelpdieren, groenten, frites, fruit, ijs, pizza’s, kant en klare maaltijden van allerlei herkomst en zelfs kroketten en bitterballen. Zoals altijd kijk je even naar de houdbaarheidsdatum. Tip: neem een koelbox of speciale kunststof koelhoudtas mee als je veel diepvriesproducten gaat inslaan. De temperatuur in de winkels is meestal (zeer) laag, maar zodra je buitenkomt en je boodschappen in je auto overlaadt, slaat de tropische warmte direct toe. Plastic koeltassen zijn te koop in de grote supermarkten, bij de diepvriesafdelingen of bij de kassa’s.

Schrik niet als de prijzen hoger zijn dan in Nederland. Vrijwel alles wordt geïmporteerd, transportkosten worden uiteraard doorberekend, en de concurrente zal niet op alle producten even groot zijn. Caribisch Netwerk hield in 2014 een prijsvergelijkend onderzoek. Ten opzichte van de goedkoopste discounter in Nederland bleek de goedkoopste supermarkt op Sint Maarten 27,1% duurder. De duurste supermarkt op Sint Maarten bleek zelfs 47,4% duurder. Voor het onderzoek werd gekeken naar de goedkoopst beschikbare alternatieven voor 24 dagelijkse artikelen, zoals groente, vlees, kip, toiletpapier, koffie en thee. Caribisch Netwerk NTR is van plan dit onderzoek te herhalen, maar uitgebreider nog dan in 2014. Het kan lonen om de onderzoeksresultaten in de gaten te houden via hun website. 

Langs de kant van de weg staan vaak stalletjes waar groenten en fruit wordt aangeboden. Fruitsoorten als mango, papaja, avocado, kokosnoot, meloen en banaan liggen vaak creatief uitgestald, en hun geuren en kleuren vragen erom gekocht en geproefd te worden. 

Sint Maarten kent enkele grote bouwmarkten, met een zeer uitgebreid assortiment aan bouwmaterialen, tuinartikelen, keukens, badkamers, elektrische apparatuur, woninginrichting, lampen, maar ook verf, fornuizen, aggregaten, kabels, keukenapparatuur, kopjes, borden, schalen, ornamenten, bedlinnen, handdoeken en huishoudelijke hulpprodukten. 

Er zijn speciaalzaken voor kinderspeelgoed, boeken, witgoed, elektronische apparatuur, zoals PC’s, laptops, smartphones, tablets en dergelijke, zowel in Philipsburg als daar buiten. 

Artikelen op cosmetisch gebied zijn ruim verkrijgbaar aan de Nederlandse en aan de Franse kant van Sint Maarten. Zowel supermarkten, apotheken, gespecialiseerde winkels met schoonheidsartikelen als gespecialiseerde parfumwinkels bieden een veelheid aan bekende merken als voor veel Nederlanders wat onbekendere merken aan. Het aanbod is verrassend ruim en de prijzen zijn over het algemeen concurrerend. 

Loyaliteitskaarten

Sommige supermarkten werken met loyaliteitskaarten. Enkele supermarkten, zoals de Grand Marché en de Super U kennen hun eigen kaart waarmee bij aankopen in betreffende supermarkt punten kunnen worden gespaard die alleen in betreffende supermarkt kunnen worden omgewisseld in korting. Andere supermarkten, zoals Sunny Foods, werken met de Fun Miles-kaart. Met deze kaart kunnen punten worden gespaard bij allerlei aangesloten zaken zoals benzinepompen, winkels in Philipsburg, een grote bouwmark, een telecomaanbieder, een bank en heel veel andere lokale zaken. Bij de aangesloten winkels kunnen de punten ook weer worden omgezet in kortingen. Punten gespaard in de ene winkel, kunnen dus worden gebruikt bij een aanschaf in een andere winkel. De Fun Mils kaart is te vergelijken met een airmileskaart. 

Baby- en Kinderspullenwinkels

Intertoys: Welfare Road 55, Cole Bay
Bébé N’ Kids: L.B. Scott Road 2, Cul de Sac

Giftshops

St. Maarten Flowers, de online giftshop, T: 1721-542-1028.

Shipwreck Shops, locaties onder andere Front Street, Airport Road, op de luchthaven, Pelican, T: 1721-542-5358.

Bookstores

Van Dorp Bookstores, locaties onder andere Madame Estate en de Airport Road, T: 1721-542-3888.

Supermarkten

Naast diverse kleine supermarkten, gerund door Chinese handelaren, zijn er ook verschillende grote branded supermarkten. De prijzen liggen net iets hoger dan in Nederland omdat alles geïmporteerd moet worden. Toch zijn er ook supermarkten die hun prijsbeleid zo hebben opgevoerd dat dit niet meer uit te leggen is. Sigaretten en alcoholische drank zijn, zeker voor Nederlandse begrippen, goedkoop. In veel supermarkten staan inpakkers bij de kassa. Zij pakken je boodschappen in en dragen deze naar de auto. Ze krijgen geen loon, en leven van de fooien (meestal 1,00 dollar) die ze voor hun diensten krijgen. 

Tip: Kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum van de producten, ook in de duurdere supermarkten. Regelmatig zijn producten al over de datum heen. Kies voor lokale producten, want deze zijn vaak de helft goedkoper dan de Nederlandse merken. Op Sint Maarten zitten op de verse producten wat meer plekken dan wij gewend zijn en ook het vlees wordt anders aangeboden dan in Nederland. Maar de bevolking eet he zelf ook, dus waarom wij niet?

Nederlands deel

Aan de Nederlandse kant worden veel Amerikaanse producten en merken verkocht en weinig Nederlandse producten.

Gourmet March, Airport Road 46, Simpson Bay

Le Grand March aan de Bush Road in Cole Bay is ongeveer 30 procent goedkoper dan de Goutmet Marche in Simpson Bay, verse producten uit Europa en de USA, kazen, yoghurt, wijnen, maandag t/m zaterdag 08.00-20.00 uur & zondag 09.00-14.00 uur.

Le Grand March, Unium Road 53 in Cole Bay, dagelijks verse producten uit Europa en de USA, maandag t/m zaterdag 08.00-20.00 uur & zondag 09.00-14.00 uur.

Kam’s Foodworld, W.J.A. Nisbeth 95, Pondfill, Philipsburg, Indische producten, cadeaus, haarverzorgingsproducten, oliën, maandag t/m zaterdag 09.00-13.00 uur & 14.00-20.00 uur.

Cost U Less, 72 Bush Road, Cul de Sac, Philipsburg, dagelijks 09.00-21.00 uur. 

Franse deel

Aux Pains d’Epices, 110 rue de l’Escale, Oyster Pond, brood, groenten, kranten, tabak, ontbijtjes, dagelijks 07.00-20.00 uur.

Tip: Howell Center Super-U, de grote Franse supermarktketen Super-U opende eind 2013 een winkel van 1500 m2 in Marigot. Omdat de prijzen daar een kwart goedkoper zijn dan aan de Nederlandse kant, loopt het er storm, maandag t/m zaterdag 08.00-19.30 uur & zondag 09.00-13.00 en 16.00-19.00 uur.

Shoppen

Het eiland kent geen douanerechten, btw of andere indirecte belastingen. Winkels zijn over het algemeen open van maandag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur. De meeste winkels sluiten van 12.00-14.00 uur voor de lunch. Als er cruiseschepen liggen zijn de winkels in Philipsburg ook op zondag open. Amerikanen vormen het leeuwendeel van de toeristen.

Nederlandse deel

De beste plek om duty free te winkelen is Philipsburg. Daar vind je circa 500 winkels, waar je allerlei luxe artikelen 25 tot 50 procent onder de normale prijs kunt kopen. Front Street is the place te be voor sieraden en horloges. Er zijn meer dan 70 winkels. Het eiland is vooral bekend om zijn edelstenen en vele verkooppunten bieden diamanten aan voor de helft van de Amerikaanse retailprijzen. De Tanzanite, een unieke paarse steen uit Tanzania, is overal te koop. Ook zie je veel parels, zoals de zwarte Tahitian parels en Australische South Sea gekweekte parels. En Swarovski kristal. 

Voor kleding van designer labels zoals Tommy Hilfiger, Max Mara, Calvin Klein en Liz Claiborne moet je ook in Front Street zijn. En er is ook geen tekort aan Italiaanse designer schoenen, casual vrije tijd en strandkleding. In Old Street ervaar je een Europees tintje. Geniet van traditionele handgemaakte Belgische pralines en breng een bezoek aan de plaats waar deze verrukkelijke bonbons worden gemaakt. Ma Doudou, 116 Old Street is een unieke sluiterij. Er worden verschillende soorten rum ter plaatse gemaakt in flessen met lokale patronen. Ook zijn er gedroogde vruchten en jams te koop. Je mag alles proeven. Kijk op de ambachtelijke markt van het eiland, net achter het oude gerechtsgebouw. Daar vind je kleurrijke sarongs, T-shirts, beschilderde potten en beelden. Afdingen hoort erbij! Een snoephemel vind je bij de St. Maarten Candy Man aan de Boardwalk, bij Bobby’s Marina. De vriendelijke en behulpzame eigenaar is niets te veel. 

TIP: Als je graag wil shoppen, doe dat dan niet als er cruiseschepen aangemeerd liggen, want dan gaan direct de prijzen omhoog. 

Franse deel

Ga je voor wijn en lekker eten, dan moet je op het Franse deel zijn. Daar tref je een breed scala aan boetieks en luxe zaken. Marigot is een windelparadijs met mooi gepresenteerde etalages en de belastingvrije status verhoogt het winkelplezier. Modeliefhebbers kunnen unieke ontwerpen en accessoires vinden en haute couture in de designer boetieks. De winkels liggen dicht bij elkaar.

Het hart van het winkelcentrum is het Marina Royale, een fantastisch plek om te verkennen met originele kleding en lingerie boetieks en kleurrijke souvernirwinkels. Veel van de verkooppunten zijn verborgen in kleine steegjes. Ralph Lauren, Max Mara, Hermes, Jean Paul Gaultier, Armani, Gucci, Gianfranco Ferre, Versace, Serge Blanco en Hugo Boss zijn slechts enkele van de internationale ‘pret a porter’ namen die je zult tegenkomen evenals vele bekende gespecialiseerde sportieve merken. 

Rue Charles de Gaulle is een mooie straat, met klassieke cadeauwinkels, woonaccessoires en de nieuwste designer zonnebrillen. Bij Jewels bij Love, 7 rue Charles de Gaulle vind je een aantal van de meest exclusieve uurwerken van legendarische fabrikanten zoals Patek Philippe, Breguet, Vacheron Constantin, Jeager-LeCoultre en Ulysse Nardin. En de parfumerieën en winkels met cosmetica. In de West Indies Mall in Marigot, een indrukwekkend en elegant shoppingparadijs van twee verdiepingen met airconditioning, vind je diverse modieuze winkels en restaurants. 

Aan 162 Rhine Road in Cupecoy heb je de Blue Mall. In dit fashion center zijn circa 30 luxe winkels te vinden zoals Guess, de grootste Paul & Shark winkel in het Caribisch gebied, het populaire Barcelona-based kledingmerk Desigual. Het is een multi-level winkelcentrum met airconditioning en parkeergarage.