header image
 

Winkelen

Mensen die van winkelen en shoppen houden, vallen op Sint Maarten met hun neuzen in de boter. Het Caribische eiland is een echt shoppersparadijs en bovendien is het taxfree winkelen op Sint Maarten.

clock-407101_1920

Sint Maarten is één van de belangrijkste cruise-bestemmingen van het Caribisch gebied. Als de immens grote cruiseschepen aanmeren, stappen er in één klap duizenden mensen aan wal. Het leeuwendeel van de toeristen komt uit Noord-Amerika, dat wil zeggen de Verenigde Staten en Canada. Cruisetoeristen verblijven vaak maar één dag op Sint Maarten en weten dan feilloos de luxe winkels van het Caribische eiland te vinden.

Overigens zijn niet alle luxe goederen goedkoper op Sint Maarten dan in Nederland. Probeer daarnaast altijd je gezonde verstand te gebruiken; als er een duur merkartikel wordt aangeboden voor een lage prijs, mag je gaan twijfelen aan de echtheid van dit artikel. Zo’n nepartikel kan op de luchthaven voor grote problemen zorgen. Op de eerste plaats mag je artikel inleveren en op de tweede plaats riskeer je een hoge boete. In de hotels & resorts van Sint Maarten kun je veel souvenirs kopen. Maar de prijzen zijn een stuk hoger dan de souvenirs die je buiten de hotels & resorts koopt.

Philipsburg is de ‘place to be’ als het om winkelen gaat op The Friendly Island. In de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten zijn twee belangrijke winkelstraten; Frontstreet en Backstreet. Frontstreet is lang en staat bekend om diens souvenirwinkels, elektronicazaken en juwelierszaken. Backstreet daarentegen staat bekend om diens kledingszaken en heeft ook een grote lengte. De prijzen van de koopwaar zijn in Frontstreet veel hoger dan die in Backstreet. Philipsburg kent naast de twee winkelstraten nog twee andere hoofdstraten.

Het is ook zeer de moeite waard om te gaan winkelen Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten. De sfeer is daar totaal anders. In Marigot zijn veel pittoreske winkeltjes waar je urenlang kunt rondsnuffelen. Bovendien worden iedere week verschillende markten in Marigot georganiseerd waar zowel food en non-food producten zijn te verkrijgen.

Kleding

In Philipsburg zijn uiteraard luxe kledingmerken aanwezig zoals Chanel, Christian Dior, Armani, Gucci, Fendi, Prada, Christian Louboutin, Burberry, Louis Vuitton, Versace en Hermés. Kleding hoeft niet altijd duur en exclusief te zijn om toch apart te kunnen zijn. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen, is het kopen van een T-shirt die je vervolgens laat bedrukken met een typisch thema van Sint Maarten (beeltenis of tekst).

Horloges

Uiteraard komen mensen die van dure horloges houden ook helemaal aan hun trekken in Philipsburg met merken als Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Bell & Ross, Blancpain, Breguet, Breil, Breitling, Cartier, Corum, Ebel, Hublot, Longines, Maurice Lacroix, Omega, Oris, Rado en Rolex. Rondom Frontstreet en Backstreet zijn verschillende pittoreske pleintjes aanwezig waar je even heerlijk kunt uitrusten van al het geshop.

Drank

Ieder land heeft zijn eigen drankjes. Wie aan Nederland denk, denkt aan jenever. Sint Maarten heeft ook eigen drankjes. Leuk om voor mee naar huis te nemen.

Souvenirs

Het is uiteraard heel erg leuk om iets mee te nemen uit Sint Maarten wat typisch is voor het eiland, een cadeautje voor het thuisfront. Hierbij kun je denken aan schilderijen, matten, houtsnijwerken, houtsculpturen, goudsmeedkunst, rieten voorwerpen, tafellakens, wanddecoraties, hoeden, kruiden en sauzen en jams. Het is wel een leuk spel om met de verkoper een beetje over de prijs te onderhandelen. Af te dingen dus.

Culinaire souvenirs

Foute souvenirs 

Daarnaast zijn er nog de zogenaamde foute souvenirs. Dat zijn voorwerpen die gemaakt zijn dieren of planten die op het eiland beschermd zijn. Hierbij moet je dan denken aan het huisje van schildpadden, de jas van slangen en koraal. Als je een product koopt dat van de bovengenoemde materialen afkomstig is, loop je een groot risico bij de douane. Uiteraard mag je dan je ‘souvenir’ inleveren en daarbovenop kun je dan een hoge boete tegemoet zien. Niet doen dus!

Markten

Op Sint Maaren worden in vrijwel iedere stad, dorp of gehucht periodiek markten georganiseerd. Op deze kleurrijke markten zijn zowel food en non-food producten te verkrijgen.

Winkelcentra

In Philipsburg zijn verschillende winkelcentra waar je heerlijk kunt shoppen. In de winkelcentra kun je ook sigaretten, parfumerie, lederwaren en elektronica kopen.

Levensmiddelen

Op Sint Maarten zijn twee soorten supermarkten. Aan de ene kant heb je de grote supermarkten en aan de andere kant heb je de kleinen supermarkten. De kleine supermarkten worden doorgaans gerund door Chinezen.

Sint Maarten is een eiland. Daardoor moeten alle levensmiddelen geïmporteerd worden. De prijzen van de levensmiddelen liggen hierdoor wat hoger dan de prijzen in de Nederlandse winkels. Echter, sommige producten zijn goedkoper op Sint Maarten dan in Nederland. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan rookwaar en alcoholische dranken.

Het is verstandig om altijd de houdbaarheidsdatums van de producten te checken in de supermarkten. Er worden regelmatig producten aangeboden die over de houdbaarheidsdatums heen zijn. De producten die op het eiland worden geproduceerd zijn vaak aantrekkelijk geprijsd.

Op de groentes, fruit en andere verse producten zitten vaak wat meer plekjes dan dat wij in Nederland gewend zijn. Bovendien wordt het vlees op een andere manier aangeboden dan in Nederland. Schrik daar niet van. Je kunt het gewoon opeten, geen probleem. Aan de Nederlandse kant van het eiland worden veel producten en merken uit Amerika verkocht. Naar Nederlandse producten moet je echt zoeken.

Als je op Sint Maarten naar de supermarkt gaat, bestaat er een kans dat je boodschappen worden ingepakt door een inpakker bij de kassa. Ze pakken niet alleen je boodschappen in, maar dragen het ook nog naar je auto. De inpakkers worden niet door de supermarkten betaald, zij moeten het hebben van de fooien. Het is gebruikelijk om 1 dollar fooi te geven.