header image
 

Vliegen naar Sint Maarten

De afstand tussen tussen Amsterdam en Sint Maarten bedraagt een kleine 7.000 kilometer. Om deze afstand te overbruggen dient ongeveer 8 uur gevlogen te worden. Omdat TUIfly de allernieuwste Boeing 748 Dreamliner inzet, is het vliegen naar Sint Maarten tegenwoordig erg comfortabel.

airplane-1645224_1920

Vliegtickets

Vanaf Amsterdam zijn er twee vliegtuigmaatschappijen die op Sint Maarten vliegen, de KLM en TUIfly. De KLM vliegt iedere dag op Sint Maarten.

Vliegveld

Het vliegveld van Sint Maarten ligt op het Nederlandse deel van het eiland en luistert naar de naam Princess Juliana International Airport (IATA: SXM, ICAO: TNCM). Princess Juliana International Airport (SXM Airport) werd in 1943 geopend door toen nog kroonprinses Juliana, waarna de luchthaven ook is vernoemd.

SXM Airport ligt aan de zuidwestkant van Sint Maarten aan de Simpson Bay. De afstand van het vliegveld tot de hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten (Philipsburg) bedraagt ongeveer 15 kilometer. Dat is ongeveer een half uur rijden. Al moet er wel bijgezegd worden dat de reistijd wel afhankelijk is van het verkeer. Dat verkeer is afhankelijk van het seizoen, de brugtijden en de aanwezigheid van wel of geen files.

De lengte van de start- en landingsbaan van SXM Airport is slechts 2.300 meter. Deze start- en landingsbaan is de beroemdste van de hele wereld. Dit omdat vlak voor de start- en landingsbaan een strand, Maho Beach, is waar de mensen gewoon liggen te zonnen terwijl de landende vliegtuigen op korte afstand boven hun hoofd scheren. Op het strand staat ook een bord. Dit bord waarschuwt de mensen dat de motoren van de vliegtuigen een zogenaamde blast kunnen geven, waardoor je van het strand afgeblazen kunt worden! Vliegtuigspotters uit de hele wereld komen speciaal naar Sint Maarten toe om de mooiste en spectaculairste foto’s te maken van landende vliegtuigen op Maho Beach. Het is dus een unieke locatie voor liefhebbers van vliegtuigen.

Ieder jaar maken meer dan 1,6 miljoen passagiers gebruik van SXM Airport. SXM Airport heeft de beschikking over 12 gates, 46 incheckbalies en meer dan 20 duty-free winkels in de vertrekhal. Daarnaast is er op het vliegveld een businessclass lounge en een pinautomaat. Uiteraard zijn er op SXM Airport verschillende eet- en drinkgelegenheden. Het luchthavengebouw heeft een oppervlakte van 30.000 m2, is volledig overdekt en heeft in zijn geheel het comfort van airconditioning.

Tijdsverschil

Tussen Nederland en Sint Maarten zit een tijdsverschil. Op het eiland moet in de zomer het uurwerk 6 uur teruggedraaid worden, in de winter 5 uur. In Nederland wordt de zomer- en wintertijd gehanteerd. Op Sint Maarten is dat niet aan de orde. Op het Caribische eiland wordt gewerkt met de zogenaamde ‘Atlantic Standaard Time’. Dat betekent dat het iedere dag van het jaar tussen 19.00 en 20.00 uur donker wordt na een korte schemerperiode.

Luchthavenbelasting

Op het moment dat je vanaf Sint Maarten vertrekt, ben je verplicht om luchthavenbelasting (departure tax) te betalen. Bij mensen die met de KLM of TUIfly vliegen, is deze luchthavenbelasting al bij de vliegticketprijs inbegrepen. De luchthavenbelasting bedraagt 25 euro. 

Handbagage

Sommige dingen moet je meenemen in de handbagage. Dat geldt voor de reservesleutel auto, paspoort, bankpassen, credit cards en medicijnen. Voor mensen die op Sint Maarten gaan wonen, is het belangrijk dat zij de volgende dingen meenemen in de handbagage; trouwakte, bonus-malus verklaring, bankreferentiebrieven, paklijsten van de inboedel, recente paspoortfoto’s, VoG (Verklaring omtrent het Gedrag), inentingsbewijs, papieren van je huisdieren, eventueel doopbewijs, et cetera). 

Parkeren

Uiteraard bezit SXM Airport speciale zones voor ‘pick-up’ en ‘drop-off’, waar je dus mensen kunt ophalen en afzetten in de zogenaamde ‘kiss en ride’ gebieden. Daarnaast heeft SXM Airport verschillende parkeerplaatsen: voor gewone auto’s een parkeerterrein met een capaciteit van 323 plaatsen, voor huurauto’s een parkeerterrein met een capaciteit van 60 plaatsen en voor het personeel van de luchthaven een parkeerterrein met een capaciteit van 290 plaatsen. Als je je auto geparkeerd hebt, ontvang je een ticket. Als je deze ticket in de vertrek- en aankomsthal van het vliegveld betaalt, kun je weer met je auto wegrijden. De parkeerplaatsen liggen op loopafstand van de ingang van het vliegveld. De parkeerkosten bedragen 1 dollar per half uur voor de eerste 8 uur. Daarna kost het 1 dollar voor elke 2 uren die daarop volgen. Als je je auto 1 dag bij het vliegveld wilt parkeren, betaal je 24 dollar. Als je je auto 1 week bij het vliegveld wilt parkeren, betaal je 120 dollar.

Autoverhuur 

Sint Maarten is uiteraard te groot om alles te belopen of te fietsen, een auto is derhalve onontbeerlijk. Op SXM Airport zijn vanzelfsprekend alle grote internationale autoverhuurbedrijven én lokale autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd.

Taxi 

Op het vliegveld is er uiteraard een taxistandplaats aanwezig. Bovendien is er een informatiehuisje van de gezamenlijke taxichauffeurs te vinden buiten het vliegveldterrein. Daar zijn alle tarieven te vinden van de ritten die gereden kunnen worden. Het vliegveld ligt op ongeveer een half uur rijden van Philipsburg. De reistijd wordt onder meer beïnvloed door het seizoen, de files en de brugtijden. Bij de airport staan doorgaans voldoende taxi’s en busjes. De taxichauffeurs berekenen vaste ritprijzen per bestemming. Communiceer dit vooraf goed door. Er staat een informatiehuisje van de gezamelijke taxichauffeurs buiten op het luchthaventerrein. Kleine busjes van het openbaar vervoer passeren de luchthaven ook. De kosten hiervoor zijn doorgaans minder dan USD 2 per persoon per rit. Binnen in het luchthavengebouw tref je ook representatie van diverse, doorgaans bekende en internationale autoverhuurbedrijven.  

Lokale en regionale vluchten

Vanaf Sint Maarten worden lokale en regionale vluchten uitgevoerd. Zo kun je vanaf Sint Maarten vliegen naar de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius. Met name de vlucht naar Saba is bijzonder spectaculair. Het vliegveld op Saba is namelijk piepklein en het vereist van de piloot derhalve veel vliegmanskunst om daar op een veilige manier te kunnen landen.

Verenigde Staten

New York (American Airlines)

Miami (American Airlines)

San Juan (American Airlines)

Charlotte (US Airways)

Philadelphia (US Airways)

Diverse andere steden (United Airlines) (Continental Airlines) (Delta Airlines)

Canada

Toronto (Air Transat)

Vancouver (Air Transat)

Calgary (Air Transat)

Halifax (Air Transat)

Diverse andere steden (Air Canada)

Caribische eilanden

Saint Croix (Liat)

Antigua (Liat)

Saint Kitts (Liat)

Saint Thomas (Liat)

San Juan (Liat)

Tortola (Liat)

Trinidad en Tobago (Caribbean Airlines)

Barbados (Caribbean Airlines)

Jamaica (Caribbean Airlines)

Anguilla (WinAir)

Antigua (WinAir)

Montserrat (WinAir)

Saba (WinAir)

Saint Barths (WinAir)

Saint Kitts en Nevis (WinAir)

Sint Eustatius (WinAir)

Dominica (WinAir)

Tortola (WinAir)

San Juan (Insel Air)

Curaçao (Insel Air)

Sint Eustatius (Trans Anguilla Airways)

Saint Kitts (Trans Anguilla Airways)

Zuid-Amerika

Guyana (Caribbean Airlines)

Suriname (Caribbean Airlines)

Luchthaven L’Espérance

Op het Franse deel van Sint Maarten ligt ook een vliegveldje: luchthaven L’Espérance (Aérodrome de Grand-Case, Aeroport de Grand-Case Espérance). Op luchthaven L’Espérance kunnen geen grote vliegtuigen landen. Alle toeristen die het eiland bezoeken, landen derhalve op Princess Juliana International Airport.

Caribische eilanden

Guadeloupe (Air Caraïbes)

Martinique (Air Caraïbes)

Zuid-Amerika

Guyana (Air Caraïbes)

Brazilië (Air Caraïbes)

Reizen naar Sint Maarten

Bijna iedereen reist naar Sint Maarten met het vliegtuig. Het ligt ongeveer 7.000 km en 9 vlieguren van Nederland, 3,5 uur van New York en 2,5 uur van Miami (Florida). De goedkoopste tickets scoor je meestal in januari tijdens de KLM Voordeelweken. Op de website van de KLM kun je bij ‘Boek uw vlucht’ kiezen voor ‘zoek rond deze data’. Dan zie je direct de goedkoopste vluchten. KLM vliegt dagelijks van Amsterdam (AMS) naar het Princess Juliana International Airport (SXM) op Sint Maarten. Air France vliegt ook op Sint Maarten. 

Op Sint Maarten is het in de winter 5 uur en in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland. De beste reistijd is van januari tot en met april. Dan zijn de temperaturen het aangenaamst en vermijd je ook het regen- en orkaanseizoen. 

Het Princess Juliana International Airport (SXM) is de belangrijkste internationale luchthaven van het eiland. Het airport ligt bij Simpson Bay, aan de  zuidwestkant op het Nederlandse deel. Dat is 15 km van de hoofdstad Philipsburg af. Het heeft een start- en landingsbaan van slechts 2.300 m lang. Jaarlijks passeren er gemiddeld 1,6 miljoen passagiers. SXM Airport heeft 12 gates, 46 incheckbalies en 21 duty-free winkels in de vertrekhal. Er is ook een businessclass lounge, een pinautomaat en eet- en drinkgelegenheden. De luchthaven biedt gratis WiFi. 

Net zoals op Curaçao (900 km) heeft dit vliegveld een centrale rol in de Cariben. Er zijn rechtstreekse vluchten van American van en naar New York, Miami en San Juan. US Airways vliegt dagelijks vanuit Charlotte en Philadelphia. En verder vliegen ook United Airlines van Amerika naar Sint Maarten. Vanuit Canada zijn er rechtstreekse vluchten van Air Transat naar Toronto, Vancouver, Calgary en Halifax en van Air Canada. Van de andere Caribische eilanden Saint Croix, Antigua, Saint Kitts, Saint Thomas, San Juan en Tortola vliegt Liat. Caribbean Airlines vliegt van Trinidad en Tobago, Barbados, Jamaica, Guyana en Suriname naar SXM Airport. WinAir vliegt rechtstreeks vanuit Anguilla, Antigua, Montserrat, Saba, Saint Barths, Saint-Kitts/Nevis, Sint Eustatius, Dominica en Tortola. Insel Air vliegt een aantal keren per week naar San Juan en Curaçao.

Trans Anguilla Airways heeft een verbinding met Sint Eustatius, Sint Maarten en St. Kitts. Op het Franse deel is een kleinere luchthaven: L’Espérance Grand Case Airport. Dagelijks gaan en komen daar vluchten van Air Antilles Expres vanaf Guadeloupe, Martinique, Guyana en Brazilië. Bij het SXM airport zijn ophaal- en kiss & ridezones. Ook is er parkeergelegenheid op loopafstand van de ingang. Parkeren is 1 dollar per half uur voor de eerste acht uur en 1 dollar voor elke daaropvolgende twee uren. Het tarief voor een dag is 24 dollar en voor een week 120 dollar. Er is geen openbaar vervoer van en naar de luchthaven. Wel zijn er luchthaventaxi’s, die aangestuurd worden door de Airport Taxi Association. De taxibalie regelt de ritten. In de aankomsthal zijn autoverhuurbalies van onder meer Hertz, Alamo en Avis. 

Paspoort/visum

Toeristen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voldoende aan een geldig paspoort en een retourticket. Zij kunnen maximaal drie maanden op het eiland verblijven. Het paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn. Wie langer op het eiland wil blijven, moet een verblijfsvergunning of visum aanvragen. Bij aankomst op Sint Maarten moet je een ingevuld immigratieformulier overhandigen. Dit krijg je in het vliegtuig uitgereikt of is verkrijgbaar in de aankomsthal. Je krijgt een deel van het formulier mee als tijdelijk immigratiebewijs. Dit moet je bij vertrek weer inleveren. Ook moet je bij vertrek een zogenaamde departure tax betalen, als deze nog niet in je ticket verwerkt zit. Deze bedraagt zo’n 25 euro per persoon. Er is geen zichtbare grensovergang op Sint Maarten. Je kunt zonder belemmering tussen beide delen heen en weer reizen.