header image
 

Calypso

Met calypso wordt dansmuziek bedoeld die uit de Caraïben afkomstig is. Het woord calypso verwijst naar een zeenimf. Deze zeenimf hield Odysseus gedurende zeven jaar gevangen op het eiland Ogygia. Het is een verhaal uit de klassieke mythologie. Trinidad is de bakermat van calypso als gevolg van de sociale wantoestanden en repressie op het eiland.

Calypso kan in verschillende tempo’s gespeeld worden, maar over het algemeen is het levendig en explosief. Als je goed luistert herken je in de calypso verschillende muzieksoorten. Zo zijn Afrikaanse drums prominent aanwezig.

Op Trinidad hadden de songteksten lange tijd dezelfde functie als een krant. Via de songteksten werden sociale en politieke gebeurtenissen becommentarieerd. De songteksten werden ook gebruikt om de geschiedenis van het eiland te vertellen.

Een van de bekendste calypso-artiesten is Mighty Sparrow. Sparrow geeft zelfs steun via zijn songteksten aan de lokale politici. Tijdens het Caraïbische carnaval wordt de calypso-muziek en de calypso-dans heel veel ingezet. Op Trinidad begint het carnaval  twee weken voor Aswoensdag.

De Amerikaanse soul- en dansmuziek had een grote invloed op de calypso. Uiteindelijk ontstond hieruit de zogenaamde soul-calypso. De samensmelting tussen deze twee woorden leidt tot soca. De basis van de soca zijn de stevige bas en de disco-drum. In combinatie met de elektrische gitaar zijn deze instrumenten belangrijker dan de teksten

Mighty Sparrow

Achter de artiestennaam Mighty Sparrow (machtige mus) schuilt de naam Slinger Francisco. Hij is een beroemde zanger, componist en gitarist uit Grenada. Hij wordt ook wel Birdie (vogeltje) genoemd.