header image
 

Cultuur

Op Sint Maarten is een grote rol weggelegd voor de Caribische cultuur. De reggae-muziek komt uit Jamaica. Het caranaval komt uit Trinidad & Tabago. De merengue komt uit de Dominicaanse Republiek. De hiphop komt uit de Verenigde Staten. Nederlandse artiesten spelen op Sint Maarten geen rol van betekenis. Sint Maarten kent een multiculturele samenleving. De oorspronkelijke achtergrond van de bewoners van Sint Maarten ligt in Afrika, Frankrijk en Nederland.

Bovendien hebben veel immigranten van de Dominicaanse Republiek en Haïti hun inbreng gehad aan de multiculturele samenleving die Sint Maarten heden ten dage kenschetst. Ongeveer 20% van de inwoners van Sint Maarten is daadwerkelijk op het Bovenwindse Eiland geboren. Het feit dat op Sint Maarten het toerisme een enorme groei heeft doorgemaakt, heeft ervoor gezorgd dat veel mensen van buitenaf op het eiland zijn komen werken en wonen.

Als je kijkt naar de huidige cultuur van Sint Maarten ligt de oorsprong daarvan bij de bovengenoemde multiculturele samenstelling van de bevolking. Zo kent Sint Maarten typische Antilliaanse klederdrachten, muziek- en dansvormen. Een voorbeeld is de Calypso. De Calypso is specifiek voor de Bovenwindse Eilanden, waaronder dus Sint Maarten. Het zijn liederen die oorspronkelijk van Trinidad komen en waarin het dagelijkse leven wordt bezongen. Tijdens de feestdagen op Sint Maarten wordt er op het zonovergoten eiland veel folklorisch gedanst, uiteraard onder begeleiding van opzwepende muziekbandjes. Het belangrijkste feest op Sint Maarten is zonder enige twijfel carnaval. Het carnaval vindt op Sint Maarten plaats tijdens de laatste twee weken van april.

Op Sint Maarten is de officiële taal het Nederlands. Maar het leeuwendeel van de bevolking van het Nederlandse deel van Sint Maarten spreekt zowel thuis, op het werk en op school Engels. Alle officiële stukken van de regering en bestuur worden overigens wél in het Nederlands opgesteld. Daarnaast wordt er links en rechts wat Creools gesproken. De bevolking van Sint Maarten die oorspronkelijk van Dominicaanse Republiek en Haïti komt, spreekt Spaans. Uiteraard wordt op het Franse deel van Sint Maarten, Frans gesproken.

Op Sint Maarten worden doorgaans houten huizen gebouwd.

West Indian Gingerbread

Met West Indian Gingerbread worden de typische versieringen bedoeld die we kunnen zien bij Caribische woonhuizen. Langs de veranda’s zijn dan sierlijsten te zien. Deze sierlijsten zijn opgetrokken van houtsnijwerk met krulmotieven. De naam West Indian Gingerbread komt van Duitse banketbakkers uit de 16de eeuw die heel vaardig waren het met maken van decoratieve gemberbroodcreaties.

Media

Op Sint Maarten verschijnen Engelstalige en Franstalige kranten.

Volkslied

O Sweet Saint-Martin’s Land

Where over the world, say where/You find an island/So lovely small with nations free /With people French and Dutch/Though talking English much/As thee Saint-Martin in the sea.

(Refrein) O, Sweet Saint-Martin’s Land/So bright by beach and strand/with sailors on the sea/And harbours free/Where the chains of mountains green/Variously in sunlight sheen/Bis O, I love thy Paradise/Nature-beauty fairily nice!