header image
 

Dividiviboom

De dividiviboom (watapana) is een bijzondere boom. Het is een boom die opvalt. De bladerkroon maakt namelijk een hoek van 90 graden in de richting van de noordoostpassaat. De noordoostpassaat waait voortdurend op Sint Maarten. In vroegere tijden werd de dividiviboom veel verbouwd. Dit werd gedaan om de looistof eruit te halen. Deze looistof werd naar Europa geëxporteerd.

beach-26016_1920

 

De wetenschappelijke naam van de dividivi luidt Caesalpinia coriaria. De dividivi behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De vlinderbloemfamilie telt ruim 19.000 soorten. Deze soorten zijn te verdelen over 727 geslachten. De vlinderbloemfamilie is van groot economisch belang omdat de peulvruchten ertoe behoren. Dan moet je denken aan eiwitrijke gewassen zoals sojabonen, pinda’s, tuinbonen, erwten en bonen. Deze gewassen zijn van groot belang voor de voedselvoorziening van mensen.

De bloem van de vlinderbloemfamilie bestaat uit een kelk en een kroon. De kelk bestaat uit vijf vrijstaande blaadjes. De kroon bestaat uit vijf blaadjes. Twee van die blaadjes zijn volledig met elkaar vergroeid. De overige blaadjes zijn aan de voet met elkaar vergroeid. Bij de bloemknop kun je die delen onderscheiden: de kiel (twee vergroeide knoonbladen), twee zwaarden (twee kroonbladen) en de vlag (één kroonblad). In de meeste gevallen zijn er tien meeldraden aanwezig. Soms zijn er maar vijf meeldraden aanwezig. Er is immer één stamper aanwezig.

Bij de vlinderbloemfamilie worden de vruchten peulen genoemd. Deze peulen komen in allerlei vormen voor. Bij de erwt en de boon vind je de gewone vorm. Maar er bestaan ook andere vormen zoals gewonden peulen, gedraaide peulen, gekromde peulen, peulen met haken eraan en lidpeulen. Het blad van de vlinderbloemfamilie is doorgaans samengesteld. Het blad is vaak in het bezit van steunblaadjes. Des nachts kunnen de bladeren de zogenaamde slaaphouding aannemen. Het leeuwendeel van de vlinderbloemigen leeft in mutualistische symbiose met stikstofbindende bacteriën van het geslacht Rhizobium.