header image
 

Flamboyant

De flamboyant (Delonx regia) is een andere plant die veel op Sint Maarten groeit en bloeit. De flamboyant behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De flamboyant is een boom die een hoogte kan bereiken van 15 meter en in het bezit is van een 20 meter brede schermvormige kroon. De stam van de flamboyant kan uitgroeien tot een diameter van 130 centimeter. De bladeren van de flamboyant zijn afwisselend geplaatst en fijn dubbelgeveerd. De bladeren hebben verdere een lengte van 50 centimeter en een breedte van 25 centimeter. Elk individueel blad van de flamboyant bestaat uit honderden lichtgroene deelblaadjes van de tweede orde. Deze blaadjes hebben een lengte van 1 centimeter en vouwen des avonds samen.

flowers-1037692_1920

 

Gedurende de droge tijden kunnen de bladeren afvallen. Echter de boom blijft zelden lang kaal. Aan het einde van de droge tijd verschijnen de bloemen meestal tegelijk met de nieuwe bladeren. De bloemen hebben een grootte die tussen de 10 en 15 centimeter ligt. De kleur van de bloemen varieert van oranjerood tot scharlakenrood. De vijf kelkbladeren hebben aan de buitenkant een groene kleur en aan de binnenkant een rode kleur. De vijf kroonbladeren van de flamboyant zijn gesteeld. Het bovenste kroonblad is doorgaans gedeeltelijk wit of geel. Verder is dit blad bezet met rode vlekjes. De vier andere kroonbladeren hebben een rode kleur. De tien meeldraden en de stijl zitten in het midden van de bloem. De bestuiving van de flamboyant vindt plaats middels dagvlinders. Daarnaast kunnen de bloemen ook door andere insecten of vogels bestoven worden. De vruchten van de flamboyant zijn peulvruchten. Deze vruchten zijn een beetje afgeplat en zijn meestal iets gebogen. De vruchten blijven aan de boom hangen tot de volgende bloeitijd.

Op Madagaskar is de flamboyant endemisch. Helaas staat de flamboyant op Madagaskar onder zware druk. Dit komt doordat er veel bossen worden gekapt voor de houtskoolwinning. Sinds de 19de eeuw heeft de flamboyant de wereld veroverd.