header image
 

Flora

Het heersende droge klimaat op Sint Maarten heeft ervoor gezorgd dat de diversiteit aan flora op het eiland beperkt is. Op The Friendly Island zijn desalniettemin meer dan vijfhonderd verschillende plantensoorten beschreven. Het binnenland van Sint Maarten is heuvelachtig en vrij groen. Hier zijn veel palmbomen, hibiscus, cactussen, varens, loofbomen en dennenbomen te spotten. Het westen van Sint Maarten is waterrijker waardoor de vegetatie ook anders is.

palm-320830_1920

In de hele Caribische archipel, en dus ook op Sint Maarten, is aloë vera aanwezig. Van deze vetplanten worden enorm veel producten gemaakt die uiteindelijk zijn aan te wenden als food en non-food. Op Sint Maarten groeien ook veel fruitdragende bomen zoals banaan, sinaasappel, citroen, citrus en mango. Op het eiland wordt bovendien een beroemde likeur gemaakt van de bessen van de Guavaberry, deze plant komt derhalve ook veel op Sint Maarten voor.

De flora van Sint Maarten herbergt verder verschillende unieke plantensoorten zoals de yellow and orange sage, flamboyant en de hibiscus. De nationale bloem van Sint Maarten is de eerst genoemde in bovenstaande zin. De bruine pelikaan is de nationale vogel van Sint Maarten. De nationale bloem van Sint Maarten is de flamboyant tree (july tree). Deze bloem bloeit voornamelijk in juli. In Nederland zijn we uiteraard de verschillende seizoenen gewend. Op Sint Maarten is dat niet aan de orde. Daar heb je geen herfst, winter en lente. Daar is het immer zomer! Het voordeel daarvan is dat hele jaar bloemen op Sint Maarten zijn te zien en te ruiken.

Op Sint Maarten is ook nog mangroven te bekijken. De mangroven bevindt zich aan de waterkant van de Simpson Bay Lagoon. Aan de kust van Sint Maarten groeien veel katoen- en manzanillabomen. Aan de manzanillabomen groeien op appeltjes-gelijkende vruchten. De naam manzanilla betekent ook letterlijk appeltje. Kom echter niet in de verleiding om ze te eten. Ze zijn namelijk heel erg giftig. Het is ook niet verstandig om tijdens een regenbui onder een manzanillaboom te gaan schuilen. Als er een paar druppetjes op je huid landen, kan dat al tot jeuk en blaren leiden. Op Sint Maarten groeit ook wilde salie. Salie geurt lekker aromisch.

Plantensoorten

Lees verder …

Wisselbloem

Lees verder …

Aloë vera

Lees verder …

Dividiviboom

Lees verder …

Flamboyant

Lees verder …

Cactussen

Lees verder …