header image
 

Geleedpotigen

Op Sint Maarten leven veel diersoorten die tot de geleedpotigen behoren. Geleedpotigen zijn koudbloedige dieren. Ze hebben een uitwendig skelet van chitine. Soms is dit uitwendig skelet versterkt met calciumcarbonaat. De poten van de geleedpotigen hebben een aantal gewrichten.

Drie groepen

De geleedpotigen worden in drie groepen ingedeeld. De Uniramia, Chelicerata en de Crustacera (kreeftachtigen). De Uniramia bevatten de zespotigen (onder andere insecten en springstaarten) en de duizendpotigen. De Chelicerata bevatten de spinachtigen (echte spinnen, mijten, teken, vogelspinnen, hooiwagens en schorpioenen), degenkrabben en de zeespinnen. De Crustacera (kreeftachtigen) bevatten onder andere de vlokreeftjes, pissebedden, watervlooien, garnalen en kreeften.

Gevlekte poetsgarnaal

De gevlekt poetsgarnaal (Periclimenes yucatanicus) is een poetsgarnaal die algemeen voorkomt in de Caribische Zee. Ze leven tussen de tentakels van verschillende soorten zeeanemonen. Ze bewegen op een bepaalde manier met hun lichaam en zwaaien met hun antenne om de vissen te lokken. Deze vissen worden dan verlost van dode cellen, algen en parasieten. De gevlekte poetsgarnaal kan een grootte bereiken van 2,5 centimeter. Ze hebben een transparant lichaam met daarop een patroon van bruine en witte markeringen. Ze hebben verder twee witte antennes die een zwarte bandering hebben. De gevlekte poetsgarnaal komt voor tot een diepte van 24 meter in de Caribische Zee, het zuiden van Florida en de Bahama’s.

Roodgebande koraalgarnaal

Pederson poetsgarnaal

Beerkreeft

Langoest

Pijlkrab

Het lichaam van de pijlkrab (Stenorhynchus seticornis) is driehoekig. De poten van het beest zijn lang en dun. Ze kunnen meer dan 10 centimeter lang worden. Ze kunnen verschillende kleuren hebben zoals goud, geel, bruin of zwart. De pijlkrab komt voor in het westen en oosten van de Atlantische Oceaan, inclusief de Caribische Zee. Pijlkrabben zijn nachtdieren en territoriaal. Op het menu staan waaierwormen en andere ongewervelden. De pijlkrab is een van de ongewervelden die op zeeanemonen leeft.

Rode koraalkrab

Reuzen sprinkrab