header image
 

Grotten

Sint Maarten is 35 miljoen jaar geleden ontstaan. Een enorme aardmassa werd toentertijd boven het water uitgetild. Vervolgens hebben de elementen miljoenen jaren op het eiland ingebeukt. Daardoor konden er heel veel grotten ontstaan. In Baie Rouge (Bay Rouge) zijn grotten te vinden waar je in kunt zwemmen.

Voor vleermuizen zijn grotten van levensbelang. Op Sint Maarten leven acht verschillende soorten vleermuizen: Artbeus jamaicensis (Jamaicavruchtenvampier), Ardops nichollsi, Monophyllus plethodon, Brachyphylla cavernarum, Molossus molossus, Tadarida brasiliensis (Guanovleermuis), Natalus stramineus en de Noctilio leporinus (grote hazenlipvleermuis). De vleermuizen slapen overdag in de grotten en des nachts gaan ze op jacht.

Doorgaans bestaan grotten uit gangen en zalen. Gangen worden ook wel galerijen genoemd. De gangen en zalen bevinden zich op verschillende dieptes. De onderlinge verbindingen vinden plaats middels zogenaamde putten. Het leeuwendeel van de grotten heeft meerdere ingangen. Op deze manier kunnen echte doolhoven ontstaan. De langste grot van de wereld heeft een lengte van 643 kilometer. Deze grot bevindt zich in Kentucky (VS) en luistert naar de naam Manmoth Cave. De diepste grot van de wereld heeft een diepte van 2.197 meter. Deze grot bevindt zich in Georgië en luistert naar de naam Krubera. In totaal telt de wereld zevenennegentig grotten die dieper zijn dan 1.000 meter. Doorgaans ontstaan grotten doordat kalksteen (calciet) oplost in koolzuurhoudend water.

Het leeuwendeel van de kalksteengrotten is ooit gevormd door een ondergrondse rivier of door een zogenaamde watertafel. Dit proces kan tot met de dag van vandaag doorgaan. Dit worden actieve grotten genoemd. Op het moment dat de rivier is drooggevallen, wordt van fossiele grotten gesproken. Naast vleermuizen zijn er nog veel meer andere diersoorten die in groten leven. Er zijn zelfs dieren die alleen maar in grotten leven. Deze diersoorten worden troglobieten genoemd. De meeste van de troglobieten is blind. Het hebben van ogen in een donkere grot heeft namelijk geen toegevoegde waarde.