header image
 

Kunst

Sint Maarten is niet alleen een populaire bestemming voor mensen die van zee, zon en strand houden, maar ook voor kunstenaars. Er zijn inmiddels veel creatievelingen werkzaam op het zonovergoten Caribische eiland. De beroemdste kunstenaar van Sint Maarten is ongetwijfeld Sir Roland Richardson.

Richardson wordt namelijk beschouwd als de vader van het Caribisch impressionisme. Kunststudenten over de hele wereld komen naar hem toe, om deze stijl onder de knie te krijgen. Richardson werd op Sint Maarten geboren en werkt met verschillende materialen en zet verschillende technieken in zoals olieverf, pastel, houtskool, etsen, graveren, houtsnijkunst en aquarellen. De kunstwerken van Richardson worden immer op locatie gemaakt.

Zijn hele leven heeft Richardson tentoonstellingen van zijn werk over de hele wereld gehouden. Het werk van Richardson is populair onder de groten der aarde. De lijst van prominente opdrachtgevers van Richardson is indrukwekkend te noemen zoals Jackie Kennedy Onassis, Romare Bearden, Martha Graham, Harry Belafonte, Susan Lucci, Edward Brooke, Getty Family en nog vele anderen.

In 2007 werd Richardson door Koningin Beatrix geridderd voor zijn levenslange bijdrage aan de gemeenschap van Sint Maarten. Van de Franse regering ontving hij ook een ‘life-time achievement award’ voor zijn werk.

De 19de eeuwse kunstbeweging impressionisme begon in Parijs en was gericht op het overbrengen van de directe visuele indruk van de wereld, met behulp kleine gedurfde penseelstreken, contrasten van kleur en de gewone of vertrouwde onderwerpen. Eerst werd het impressionisme fel bekritiseerd omdat het een naïeve en triviale benadering van kunst was. Later verspreiden het over de wereld en kreeg het invloed op andere mediavormen.

Aanvankelijk werd de impressionistische stijl gezien in strijd met de regels van de geldende schilderkunst. Zij gaven de voorkeur aan vrije penseelstreken op aandacht voor specifieke details en definitie en vaak geschilderd ‘en plein air’ (buiten), een techniek die de werkelijke effecten van het zonlicht en milieu vangen.

Beroemde kunstenaars als Monet, Renoir en Degas gebruikten impressionistische momenten van de belichting vast te leggen met hun kunstwerk. Vanaf het moment dat de publieke perceptie veranderde, volgden ook andere kunstenaars als Gauguin, Van Gogh en Seurat.

Richardson is momenteel één van de meest gerespecteerde Caribische kunstenaars en iemand die de impressionistische techniek belichaamd in al zijn werk en persoonlijkheid. Richardson leidt verder een eenvoudig bestaan waarbij hij echte aandacht belangrijk vindt.

Richardson werd in 1944 geboren op het Franse deel van Sint Maarten, St. Martin dus. In het werk van Richardson is veel ruimte voor kleur, licht, flora en de bewoners van Sint Maarten. Er is een permanente tentoonstelling van het werk van Richardson te bekijken in een 19de eeuws herenhuis in Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.

De Marigot-galerie is een woning met twee verdiepingen met een tuin en is al erg lang in het bezit van de familie Richardson. De overgrootvader van Richardson was de burgemeester van het Franse deel van Sint Maarten en het huis fungeerde destijds als stadhuis.

Heden ten dage heeft de galerie van Richardson felrode luiken, een verborgen binnenplaats met tuin, stenen muren en een fraai donker houten balkon. Het is het perfecte startpunt voor een reis naar de kunstwerken van Richardson. Het is zeer de moeite waard om deze galerie te gaan bezoeken tijdens het verblijf op Sint Maarten.