header image
 

Kust

Het landschapsonderdeel van Sint Maarten dat verantwoordelijk is voor het feit dat jaarlijks miljoenen toeristen naar het Bovenwindse Eiland vliegen is de kust. Aan de kust van Sint Maarten bevinden zich 37 parelwitte stranden. Op Sint Maarten tref je nog echte zogenaamde bountystranden aan. Het Caribische eiland heeft een totale kustlengte van meer dan 70 kilometer. Aan de westkant van Sint Maarten ligt bovendien één van de grootste lagunes van de Caribische archipel: Simpson Bay Lagoon.

Door diens ligging grenst Sint Maarten aan twee zeeën. Aan de zuidwestkant de Caribische Zee en aan de noordoostkant aan de Atlantische Oceaan.

Caribische Zee

De Caribische Zee (ook wel Caraïbische Zee genoemd) heeft een oppervlakte van 2.754.000 km2. Het diepste punt van de Caribische Zee bevindt zich in de Kaaimantrog en meet 7.686 meter. Ondanks de diepte van deze trog, wordt de Caribische Zee toch als een relatief ondiepe zee gezien. Zeker in het licht van andere wateren. In vroegere tijden was de Caribische Zee berucht en bevreesd door de vele boekaniers en piraten die zich er ophielden. In de 17de, 18de en 19de eeuw werden op de plantages van Jamaica, Cuba en Haïti veel slaven tewerkgesteld. De Caribische Zee ligt voor het leeuwendeel op de Caribische Plaat. Over de leeftijd van de Caribische Zee bestaat geen consensus onder de wetenschappers. Sommige geleerden denken dat de Caribische Zee meer dan 570 miljoen jaar oud is. Vijf bekkens verdelen de Caribische Zee onder. Deze bekkens worden door elkaar gescheiden door onderwaterrichels en onderwaterbergketens. De Caribische Zee telt duizenden grote en kleine eilanden. Het leeuwendeel van deze eilanden is onbewoond.

Atlantische Oceaan

De Atlantische Oceaan heeft een oppervlakte van 76.762.000 km2. Het diepste punt van de Atlantische Oceaan bevindt zich in de trog van Puerto Rico en meet 8.605 meter. De gemiddelde diepte van de Atlantische Oceaan bedraagt 3.926 meter. Qua oppervlakte en volume is de Atlantische Oceaan de op één na grootste oceaan van de wereld. De Atlantische Oceaan wordt verdeeld in een Zuidelijke en Noordelijke Atlantische Oceaan.