Jamaicavruchtenvampier (Jamaican fruit bat) (Artibeus jamaicensis)
De Jamaicavruchtenvampier behoort tot de familie van de bladneusvleermuizen van de Nieuwe Wereld. Ondanks dat de naam doet vermoeden, is de Jamaicavruchtenvampier niet verwant aan vampiervleermuizen. Over het gezicht van de Jamaicavruchtenvampier lopen over het algemeen vier bleke strepen. De bovenkant van de pels van de Jamaicavruchtenvampier heeft een bruine kleur. De onderkant van het jasje van de vleermuis is wat bleker en grijzer van kleur. De Jamaicavruchtenvampier heeft puntige oren, een lengte van 80 millimeter en een gewicht van 42 gram.
De vijg is de belangrijkste voedselbron van de Jamaicavruchtenvampier. Maar er staan nog meer lekkernijen op de menulijst van het vliegende zoogdier zoals banaan, avocado, mango, noten, bloemen, stuifmeel, nectar en de pulp van wilde amandelen. Het is niet uitgesloten dat de Jamaicavruchtenvampier ook insecten eet. Het spijsverteringsstelsel werkt razendsnel bij de Jamaicavruchtenvampier; binnen een tijdsbestek van 15 á 20 minuten verlaat het voedsel het spijsverteringsstel al weer.
De geur van de verse uitwerpselen van de Jamaicavruchtenvampier ruiken derhalve naar net gegeten vruchten. De Jamaicavruchtenvampier is door deze eigenschap een zeer belangrijke verspreider van zaden. De zaden krijgen immers nauwelijks de kans om verteerd te worden in het maag-darmstelsel van het beest. Jamaicavruchtenvampiers trekken graag in kleine groepen op. Dat biedt ook een zekere mate van bescherming. Als één van de groep namelijk gegrepen wordt door een roofdier, schreeuwt hij moord en brand. Op dat moment komen de andere leden van de groep in actie en vallen het roofdier aan. Vijanden van de Jamaicavruchtenvampier zijn onder andere uilen, vleermuisvalken, slangen en … de mens!
Holle bomen, grotten en gebouwen vormen de ideale verblijfplaatsen voor de Jamaicavruchtenvampiers. In een enkel geval bouwen ze zelfs hun eigen ‘woningen’. Doordat de vleermuis dan verschillende nerven van een blad doorbijt, kan hij zichzelf opvouwen en ontstaat er een soort tent. De tenten de Jamaicavruchtenvampier worden het meest gebouwd in planten die ressorteren onder de familie van de aronskelken of palmen. De nacht is hét moment dat de Jamaicavruchtenvampier op jacht gaat naar voedsel. Hij heeft echter broertje dood aan heldere nachten; dan vliegt hij liever niet uit. Het verzamelde voedsel wordt opgegeten in tijdelijke nachtverblijven. Op het moment dat de ochtend aanbreekt, vliegt de Jamaicavruchtenvampier weer terug naar zijn permanente verblijfplaats.
De Jamaicavruchtenvampier leven in harems. Deze harems bestaan uit één mannetje en twee tot vierentwintig vrouwtjes. Het mannetje verdedigt zijn vrouwtjes fel tegen andere mannetjes. Holle bomen zijn de locaties waar de harems zich ophouden. Daarnaast bestaan er groepen van mannetjes en groepen van vrouwtjes die zich niet voortplanten. Een vrouwtje krijgt per worp één, en een keer twee, jongen per worp. De Jamaicavruchtenvampier heeft een relatief hoge levensverwachting; de beesten kunnen gemakkelijk 10 jaar oud worden.
Varkenssnuitvleermuis (Velvety free-tailed bat) (Molossus molossus)
Grote hazenlipvleesmuis (Noctilio leporinus)
Guanovleermuis (Mexican free-tailed bat) (Tadarida brasiliensis)
(Tree bat) (Ardops nichollsi)
(Insular single leaf bat) (Monophyllus plethodon)
(Antillean fruit-eating bat) (Brachyphylla cavernarum)
(Mexican funnel-eared bat) (Natalus stramineus)