Sint Maarten is sinds de staatkundige veranderingen van 10 oktober 2010 één van de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden geworden. Nederland, Aruba en Curaçao zijn de drie andere landen. Nederland bestaat bovendien nog uit twee delen: Europees Nederland en Caribisch Nederland. Caribisch Nederland omvat de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Vóór 10 oktober 2010 was Sint Maarten één van de zes eilanden van de Nederlandse Antillen. De Nederlandse Antillen die tezamen met Nederland het Koninkrijk der Nederlanden vormden. Europees Nederland maakt onderdeel uit van het continent Europa. Het Caribische gebied maakt onderdeel uit van het continent Noord-Amerika met uitzondering van Aruba, Bonaire, Curaçao en de eilanden van Venezuela.
De Caribische archipel omvat ruim 1.000 bewoonde en onbewoonde eilanden die in een 3.500 lange boog liggen. Eén van deze 1.000 Caribische eilanden is Sint Maarten. De eilandenboog loopt van het zuiden van Noord-Amerika tot het noorden van Zuid-Amerika. Aan de oostkant van de eilandengordel ligt de Atlantische Oceaan en aan de westkant ligt de Caribische Zee.
Aan de oostkant van Sint Maarten rollen de golven van de Atlantische Oceaan over de stranden van het eiland. Aan de westkant van Sint Maarten rollen de golven van de Caribische Zee over de stranden van het eiland. De Caribische eilanden worden in drie groepen onderverdeeld: de Lucayan Archipelago, de Grote Antillen en de Kleine Antillen. De Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden behoren tot de Lucayan Archipelago. Cuba, Jamaica, Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) en Puerto Rico behoren tot de Grote Antillen. De Kleine Antillen zijn de overige eilanden en worden verder onderverdeeld in de Bovenwindse Eilanden en de Benedenwindse Eilanden. De termen bovenwinds en benedenwinds komen voort uit de oude zeilscheepvaart.
Sint Maarten behoort samen met Saba en Sint Eustatius tot de Bovenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de SSS-eilanden genoemd. Aruba, Bonaire en Curaçao behoren tot de Benedenwindse Eilanden en worden ook wel de ABC-eilanden genoemd. Sint Maarten ligt midden in de Kleine Antillen, tussen de evenaar en de Kreeftskeerkring.
Aan Christoffel Columbus hebben we de naam ‘Antillen’ te danken. Toen deze Italiaanse ontdekkingsreiziger in de Caribische archipel rondzeilde dacht hij dat hij de eilanden voor de kust van Indië had bereikt. Christoffel Columbus noemde deze eilanden derhalve ‘Las Ante-Isla’ oftewel eilanden ervóór. De namen ‘De West’ of ‘West-Indië’ stammen ook uit de koloniale tijd van Christoffel Columbus.
De hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten (Philipsburg) ligt, volgens de geografische coördinaten, 18˚1’ noorderbreedte en 63˚3’ westerlengte. De hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten (Marigot) ligt, volgens de geografische coördinaten, 18˚3’ noorderbreedte en 63˚5’ westerlengte.
De afstand tussen Europees Nederland en Sint Maarten bedraagt ongeveer 7.000 kilometer. De afstand tussen Sint Maarten en Saba bedraagt ongeveer 35 kilometer. De afstand tussen Sint Maarten en Sint Eustatius bedraagt eveneens ongeveer 35 kilometer. De afstand tussen Sint Maarten en de ABC-eilanden bedraagt ongeveer 900 kilometer. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius worden ook wel de Dutch West-Indies (D.W.I.) genoemd.
Tussen het Nederlandse deel van het eiland en het Franse deel van het eiland, loopt een symbolische grens. Deze grens heeft een lengte van 10 kilometer. Bij de grens staat een grensmonument en wapperen de nationale vlaggen van beide landen. Bij de grens is geen grensbewaking aanwezig. Je kunt dus ongehinderd van Sint Maarten naar Saint Martin reizen en visa versa. Er is dus vrijverkeer mogelijk tussen een niet-Europese-Uniegebied en een Europese-Uniegebied. Voor toeristen is het wel de moeite waard om de grens wat beter onder de loep te nemen. Iets ten noorden van Sint Maarten ligt Anguilla. Anguilla maakt onderdeel uit van de Britse overzeese gebieden. Iets ten zuidoosten van Sint Maarten ligt het Franse eiland Saint Barths (Saint Barthélemy).
Sint Maarten is qua grootte ongeveer de helft van het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel, heeft derhalve een grootte van 87 km2 en telt ongeveer 70.000 inwoners. Texel heeft een grootte van 161 km2 en telt ruim 11.000 inwoners. Het Nederlandse deel van Sint Maarten heeft een oppervlakte van 34 km2 en telt ongeveer 39.000 inwoners. Het Franse deel van Sint Maarten heeft een oppervlakte van 53,2 km2 en telt 31.000 inwoners. Het langste punt van Sint Maarten bedraagt 15 km en het breedste punt van het eiland bedraagt 13 kilometer.
Jaarlijks vliegen er ongeveer 580.000 toeristen naar Sint Maarten toe, daarvan komen er 17.000 uit Nederland. Het leeuwendeel van de toeristen dat Sint Maarten bezoekt, komt uit Noord-Amerika (55%) en Frankrijk (12%). Het is wel de verwachting dat het aandeel Nederlandse bezoekers de komende jaren zal gaan verdubbelen. Daarnaast ontvangt The Friendly Island ieder jaar meer dan 2.000.000 cruisetoeristen. Het toerisme is de economische motor van Sint Maarten.