header image
 

Man of War Shoal Marine Park

Het Man of War Shoal Marine Park is een onderwaterpark dat in 2010 werd opgericht en beslaat een oppervlakte van 31 km2  (3.100 hectare). Het Man of War Shoal Marine Park ligt voor de zuidkust van Sint Maarten. In het Man of War Shoal Marine Park worden verschillende kwetsbare habitats beschermd zoals koraalriffen en zeegrasvelden. Als je het onderwaterpark wilt bezoeken, moet je eerst een toegangskaart aanschaffen. De inkomsten die worden verschaft met de toegangskaarten worden direct aangewend aan het beheerder van het Man of War Shoal Marine Park.

Recente studies hebben aangetoond dat de biodiversiteit van het onderwaterpark van Sint Maarten heel hoog is, met name dat van het koraalrif. In het Man of War Shoal Marine Park komen onder andere talrijke koraalvissen, majestueuze zeeschildpadden, verschillende soorten haaien, grote kreeften en de zeldzame roze vleugelhoorn voor. Het onderwaterpark is ook een belangrijke plaats voor verschillende soorten zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen.

In 2013 werd er een groot ecologisch onderzoek in het Man of War Shoal Marine Park verricht. De uitslag van dit onderzoek liet zien dat er een toename van 10 tot 20% viel te noteren van de vispopulatie (inclusief vlindervissen, papegaaivissen, snappers en tandbaarzen) in vergelijking tot de oprichting van het onderwaterpark in 2010. Dit was een duidelijk bewijs van het nut van het instellen van het onderwaterpark.

Voor sportduikers is het Man of War Shoal Marine Park een waar mekka. Het onderwaterpark herbergt namelijk de meest onaangetaste koraalriffen van het hele Caribische eiland. Het rif is heel divers en bevat ook grotten. Het onderwaterpark herbergt ook verschillende scheepswrakken én een kunstmatig afgezonken koraalrif.

Proselyte Reef is de locatie binnen het Man of War Shoal Marine Park waar in 1801 een Spaans oorlogsschip verging. Het wrak van dit Spaanse oorlogsschip is tegenwoordig één van de populairste duikspots van Sint Maarten. Op de plek zijn grote ankers, kanonnen, kanonskogels, kruiken, et cetera te bekijken. Naast duikers en snorkelaars is het Man of War Shoal Marine Park ook interessant voor zeilen en kanoërs.

De St. Maarten Nature Foundation is een non-profitorganisatie die is opgericht om de natuur van Sint Maarten te beschermen door middel van effectief management, onderwijs, bewustzijn en bescherming van de kwetsbare natuur van Sint Maarten. De St. Maarten Nature Foundation is ook verantwoordelijk voor het Man of War Shoal Marine Park.