header image
 

Merengue

Merengue is een muziek- en dansstijl die afkomstig is van de Dominicaanse Republiek. Dat geldt ook voor de Bachata. In vergelijking met de salsa ligt het tempo hoger. Bovendien is de basisdanspas eenvoudiger. Bij de zogenaamde hot merengue ligt het tempo nog hoger. De hot merengue heeft het snelste ritme van alle Latijns-Amerikaanse muziekstijlen en dansen.

Hoe merengue precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Als we naar de traditionele merengue kijken zien we dat de traditionele zang en percussie is geïntroduceerd door de Afrikaanse slaven. Dit is uiteindelijk vermengd met invloeden uit Taíno- en Spaanse muziek. Heden ten dage wordt de merengue ook beïnvloedt door andere Latijns-Amerikaanse genres.

Door de hogere klassen gedurende de 19de eeuw werd merengue vooral gezien als volks. Dat veranderde in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Dictator Rafael Trujillo van de Dominicaanse Republiek zette de merengue in als propagandamiddel. Het was de tijd dat er grote merenguefestivals werden georganiseerd.

Sommige mensen beweren dat de typische dansbeweging van de merengue ontstond uit het stappen van slaven die aan elkaar geketend waren. Over deze theorie bestaat geen algemene consensus.

De heupbeweging is typisch voor de merengue. Er bestaan drie traditionele instrumenten bij de merengue: tambora, güira en accordeon. Vandaag de dag worden er ook nog andere instrumenten gebruikt zoals basgitaren, timbales, keyboards, bongo’s, conga’s en diverse blaasinstrumenten.

Er zijn heel veel bekende merenguemuziekanten zoals Las Chicas Del Can, Fernandito Villalona, Miriam Cruz, Kinito Mendez, Johnny Ventura, Elvis Crespo, Eddy Herrera en Juan Luis Guerra.