header image
 

Muziek (overzicht)

Op Sint Maarten zijn veel verschillende soorten muziek populair. Dan moet je denken aan hiphop, rhythm-and-blues, reggae, rap, bachate, merengue, soca, salsa, zouk, dance hall, popmuziek en calypso. Wat verder heel populair op Sint Maarten is, is steelpan. De steelpan wordt van een olievat gemaakt. Het is de moeite waard om naar een steelpanband te gaan luisteren. Daarnaast zijn op het eiland de drumbands razend populair. Als je goed naar een drumband luistert, herken je daarin ritmes die gebaseerd zijn op de Afrikaanse drumbeat. Als je geïnteresseerd bent om een steelpan te leren bespelen is dat mogelijk op Sint Maarten. Volwassenen en kinderen kunnen bij Dow’s Musical Foundation in Lower Princess Quarter lessen nemen.

Er zijn verschillende manieren om van muziek te genieten op Sint Maarten. Zo zijn de hotels & resorts op Sint Maarten niet alleen plekken waar je kunt slapen en eten. Nee, het is vandaag de dag veel meer dan dat. Alle denkbare faciliteiten zijn tegenwoordig aanwezig. Zo hebben ze de beschikking over volledige entertainmentprogramma’s en hoef je feitelijk het terrein van de hotels & resorts niet meer te verlaten. ’s Avonds kan er dan dus heerlijk genoten worden van muziek. Dat kunnen muziekavonden zijn waar moderne muziek wordt gedraaid, maar ook avonden waar meer ruimte is voor traditionele en locale bandjes.

Daarnaast kun je uiteraard ook de hort op gaan en het eiland muzikaal gaan verkennen. Het hele jaar door worden er op Sint Maarten muziekfestivals georganiseerd waar je kennis kunt maken met de verschillende soorten muziek die in dit deel van de wereld erg populair zijn. Vaak worden er dan ook bandjes vanuit de omliggende eilanden naar The Friendly Island gevlogen om op te treden op de verschillende festivals.

Als je geïnteresseerd bent om een steel pan te leren bespelen is dat mogelijk op Sint Maarten. Volwassenen en kinderen kunnen bij Dow’s Musical Foundation in Lower Princess Quarter lessen nemen. 

In de muziek is de Calypso het populaire ritme. Voorafgaand aan het Carnival wordt een Calypso-koning gekozen, die het winnende lied tijdens het Carnival ten gehore mag brengen. In de teksten zijn doorgaans al dan niet verstopte boodschappen verwerkt, vaak van politieke of sociale aard. Maar ook bachata, merengu, salsa, soca en popmuziek zijn populair. Sommige etablissementen organiseren Latin Night: dansavonden met allerlei soorten Latin muziek. 

Calypso 

Merengue

Soca

Zouk

Reggae