header image
 

Nationale symbolen

Sint Maarten kent verschillende nationale symbolen zoals de nationale vlag, het nationale motto, de nationale vogel, de nationale boom, de nationale bloem, de nationale vrucht en het nationale gerecht.

Sint Maarten viert op 13 juni de Vlaggendag. Op 11 november wordt Sint Maartendag gevierd, niet te verwarren met de Vlaggendag. Het eiland is genoemd naar Martinus van Tours, een bisschop uit Tours, veelal Sint Maarten genoemd, wiens feestdag feestdag is op 11 november. De nationale dag van het land Sint Maarten, Sint Maartendag, wordt dan ook elk jaar gevierd op 11 november. Op 13 juni wordt nationale vlaggendag gevierd (Flag day), de dag waarop het land met ceremonie en feest de verjaardag van zijn vlag viert. Aan de vlag herkent men van oudsher en van veraf een land: de kleuren en emblemen werden van oudsher gekozen voor herkenning en symboliek. De herkenning van zeker in tijden van oorlogsvoering te paard van groot belang. Sint Maarten maakte tot 10-10-10 deel uit van de Nederlandse Antillen, en voer zogezegd tot die datum onder de vlag van de Nederlandse Antillen. Sinds 10 oktober 2010 heeft Sint Maarten de status van autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en vaart onder eigen vlag. Tijd om ook de nationale vlag nader te bekijken: waar staan de kleuren en het embleem van de vlag van het jonge land Sint Maarten?

Nationale vlag

De nationale vlag van Sint Maarten zag het levenslicht op 13 juni 1985. De vlag van Sint Maarten lijkt sterk op de (oorlogs)vlag van de Filipijnen.

Lees verder …

Nationale motto

Het nationale motto luidt; ‘Semper pro grediens’ oftewel ‘Always for progressing’.

Nationale vogel

De nationale vogel is de bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis). De bruine pelikaan ressorteert onder de familie van de Pelicanidae. De bruine pelikaan is voor het leeuwendeel zilvergrijs met bruin. De kopkap is wit of witgeel. De hals heeft een kastanjebruine kleur. De gelaatshuid is kaal en heeft een groenachtige kleur. Tijdens het broedseizoen krijgt de keelzak een fellere kleur. Het verenkleed is bij de mannetjes als bij de vrouwtjes gelijk. De lichaamslengte van de bruine pelikaan ligt tussen de 100 en 150 centimeter. Het gewicht van de bruine pelikaan bedraagt meer dan 3,5 kilogram.

De bruine pelikaan is een gedeeltelijke trekvogel die zijn keelzak als visnet gebruikt. Op het zich lijken bruine pelikanen zware vogels, maar in de praktijk blijkt dat erg mee te vallen. Dat heeft te maken met hun lichte skelet.

Lees verder …

Nationale boom

Lees verder …

Nationale bloem

De nationale bloem van het Nederlandse deel is de Hibiscus

De nationale bloem van het Franse deel is de orange-yellow sage

Lees verder …

Nationale vrucht

Lees verder …

Nationale gerecht

Het nationale gerecht is Callaloo soep

Lees verder …

Nationale drankje

Het nationale drankje is Guavaberry