header image
 

Natuur

Sint Maarten is een enorm populaire vakantiebestemming. Jaarlijks wordt het Caribische eiland door miljoenen toeristen bezocht. Met name Noord-Amerikanen weten The Friendly Island feilloos te vinden, maar ook Fransen en uiteraard Nederlanders. De toeristen kunnen op twee manieren het eiland bereiken. Aan de ene kant middels een cruiseschip en aan de andere kant middels het vliegtuig.

seagull-1900657_1280

Die grote belangstelling heeft echter twee kanten: het is zeer goed voor de economie van Sint Maarten, maar daarentegen legt het ook een zeer grote druk op de natuur. Want om al die bezoekers te kunnen ontvangen, zijn er op het eiland in de loop van de tijd ontelbaar veel hotels & resorts en andere vakantieaccommodaties gebouwd en verrezen.

Met name aan de Nederlandse kant van Sint Maarten is de expansiedrift in het verleden zwaar ten koste gegaan van de natuur. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer mogelijk. De natuur die Sint Maarten nu nog rijk is, wordt goed beschermd. Sint Maarten kent één natuurpark. Een onderwaternatuurpark dat luistert naar de naam Man of War Shoal Marine Park. Ook Aruba heeft één natuurpark (Parke Nacional Arikok). De overige voormalige Nederlandse Antillen tellen twee of drie natuurparken. Bonaire heeft één landnatuurpark (Washington Slagbaai National Park) en één onderwaternatuurpark (Bonaire National Marine Park), Curaçao heeft één landnatuurpark (Christoffel/Shete Boka Park) en één onderwaternatuurpark (Curaçao Underwater Park), Saba heeft twee onderwaternatuurparken (Saba Bank National Park en Saba National Marine Park) en één landnatuurpark (Saba National Park) en Sint Eustatius heeft één landnatuurpark (The Quill/Boven National Park) en één onderwaternatuurpark (St. Eustatius National Marine Park).

Het grootste mangrovebos van Sint Maarten bevindt zich bij de Simpson Bay en Mullet Pond. De mangrovebossen van Sint Maarten zijn van levensbelang voor de vissen en andere maritieme dieren van het eiland. Het zijn namelijk de kraamkamers van de Caribische Zee.

Flora

Lees verder …

Fauna

Lees verder …

Man of War Shoal Marine Park

Lees verder …