header image
 

Natuur

Sint Maarten is een enorm populaire vakantiebestemming. Jaarlijks wordt het Caribische eiland door miljoenen toeristen bezocht. Met name Noord-Amerikanen weten The Friendly Island feilloos te vinden, maar ook Fransen en uiteraard Nederlanders. De toeristen kunnen op twee manieren het eiland bereiken. Aan de ene kant middels een cruiseschip en aan de andere kant middels het vliegtuig.

seagull-1900657_1280

Die grote belangstelling heeft echter twee kanten: het is zeer goed voor de economie van Sint Maarten, maar daarentegen legt het ook een zeer grote druk op de natuur. Want om al die bezoekers te kunnen ontvangen, zijn er op het eiland in de loop van de tijd ontelbaar veel hotels & resorts en andere vakantieaccommodaties gebouwd en verrezen. 

Met name aan de Nederlandse kant van Sint Maarten is de expansiedrift in het verleden zwaar ten koste gegaan van de natuur. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer mogelijk. De natuur die Sint Maarten nu nog rijk is, wordt goed beschermd. Sint Maarten kent één natuurpark. Een onderwaternatuurpark dat luistert naar de naam Man of War Shoal Marine Park. Ook Aruba heeft één natuurpark (Parke Nacional Arikok). De overige voormalige Nederlandse Antillen tellen twee of drie natuurparken. Bonaire heeft één landnatuurpark (Washington Slagbaai National Park) en één onderwaternatuurpark (Bonaire National Marine Park), Curaçao heeft één landnatuurpark (Christoffel/Shete Boka Park) en één onderwaternatuurpark (Curaçao Underwater Park), Saba heeft twee onderwaternatuurparken (Saba Bank National Park en Saba National Marine Park) en één landnatuurpark (Saba National Park) en Sint Eustatius heeft één landnatuurpark (The Quill/Boven National Park) en één onderwaternatuurpark (St. Eustatius National Marine Park).

Het grootste mangrovebos van Sint Maarten bevindt zich bij de Simpson Bay en Mullet Pond. De mangrovebossen van Sint Maarten zijn van levensbelang voor de vissen en andere maritieme dieren van het eiland. Het zijn namelijk de kraamkamers van de Caribische Zee.

In het heuvelachtige landschap van Sint Maarten, met de Pic Paradis als hoogste punt van het eiland op 424 meter, kun je jezelf verbazen over de verscheidenheid van de natuur. Er zijn rotsachtige weiden of regenwoudachtige begroeiingen waar loofbomen, dennenbomen, palmbomen en cactussen ontwapenend dezelfde grond hun wortels delen. Volgens diverse bronnen zijn flora en fauna op Sint Maarten beperkt, echter, wie de moed verzamelt om met een rugzakje vol water en wat snacks in de tropische warmte een heerlijke wandeling (hike) door de natuur te maken en de tijd neemt om zich heen te kijken, laat zich verrassen.

Aan de waterkant van de Simpson Bay Lagoon tref je nog mangroven en aan de kust van het eiland nog katoen- en manzanillabomen aan (manzanilla betekent letterlijk: appeltje). Voor wat betreft de manzanillaboom: ga nooit onder een boom met deze kleine appels staan als het regent. Een paar druppels op de huid kunnen enorme jeuk en blaren veroorzaken. Eet ze in geen geval. Hibiscus, de kleurrijke flamboyant en de oleander vrolijken het landschap en menig tuin op. Fruitbomen met mango, banaan of citrus strelen oog en tong. 

Aloë vera, waarvan het sap in allerlei vaak dure cosmetische producten wordt gebruikt, groeit in het wild en in de tuin en is gemakkelijk te ‘stekken’. Het sap helpt ook tegen kleine sneetjes in de huid en verlicht pijn op de huid na verbranding door de zon. 

Verloopt jouw wandeling over droge grond, laat je verbazen door de wild groeiende salie. Als je een blaadje plukt: scheur of kneus het, wrijf het tussen de vingers en adem de geur in met je neus. Een gedroogd takje salie aromatiseert heerlijk in een houtskool-BBQ.

Het eiland biedt huisvesting aan diverse soorten hagedissen, kikkers en natuurlijk de groene leguaan (Iguana iguana). Overigens zijn het alleen de jonge leguanen die grasgroen zijn. Een grote leguaan die op het strand rustig aan het zonnebaden is, vormt vaak een prachtig object voor fotograferende strandgasten. Ook al kan een volwassen mannelijke leguaan er uitzien als een klein reptiel uit Jurassic Park, bedenk dat hij gek is op een blaadje sla en een stukje tomaat.

Overdag zijn op diverse plekken op het eiland soms zwermen vlinders te spotten, waaronder diverse soorten met gele of witte vleugels. Op een stille avond is soms het rustieke gefluit van kikkers te horen.

Boven het water, in de bomen, op de planten of in de lucht vind je vele soorten vogels, zoals pelikanen, sternen, reigers, kolibries en tropische zangvogels zoals gele kanaries in het wild.

Waar een eiland is, is water. Het onderwaterleven wordt zichtbaar tijdens een duik, een snorkeltocht, een tripje met een boot of kayak die van een glazen bodem is voorzien, zwemmend of al wandelend over een aanlegsteiger of pier. Het rif voor de kust is niet beroemd wegens zijn unieke koraalpracht, maar biedt wel huisvesting en leven aan koraal en vissen. Prachtige maanvissen zoals de Queen Angelfish, grote schelpen zoals de Conch, kreeften, schildpadden: je kunt dit moois allemaal tegenkomen onder water.

Er is een diertje waarvan de kans uiterst klein is dat je het tegenkomt, maar wij noemen hem voor de zekerheid wel: de Centipedes (letterlijk: honderdpoot). Een bruinrode schorpioenachtige centipedes kan wel 20 cm lang worden en heeft een krachtig gif, dat heel pijnlijk kan zijn en zwelling en koorts kan veroorzaken. Indien jij, jouw baby of jouw huisdier wordt gebeten waarbij een allergische reactie lijkt te ontstaan, twijfel niet en zoek direct medische hulp.

Op Sint Maarten is een kleine dierentuin, het Sint Maarten Park, ook wel de Zoo genoemd, ten noorden van de Pondfill, alwaar allerlei inheemse dieren en planten te bewonderen zijn. 

De bruine pelikaan, de flamboyant en de salie vinden we terug als nationale symbolen voor het land Sint Maarten. De nationale vogel van Sint Maarten is de bruine pelikaan, een grote statige vogel die snel vissen kan vangen in ondiepe wateren. De nationale bloem is de flamboyant en symboliseert emancipatie. De nationale bloem is de oranje gele salie. Een sterke plant, die overal groeit. En … heerlijk geurt.

Flora

Lees verder …

Fauna

Lees verder …

Man of War Shoal Marine Park

Lees verder …