Voor liefhebbers van planten is Sint Maarten een waar paradijs. Alle plantensoorten die op het tropische eiland wortelschieten zijn inmiddels geïnventariseerd.
Op sommige plekken op Sint Maarten groeit Bamboe. Bamboe is een woord dat uit het Maleis komt. Het is een woord dat in alle talen van de wereld is doorgedrongen op een of andere manier. Vaak wordt het net iets anders gespeld (bamboo, bambu, et cetera). De binnenkant van de bamboestengels zijn hol. Sommige bamboe-soorten kunnen gigantische hoogtes bereiken. Een fraai voorbeeld hiervan is reuzenbamboe dat meer dan 35 meter hoog kan worden.
Begonia’s kunnen gigantische afmetingen aannemen.
Op Sint Maarten zul je veel cactussen zien. Daar zitten torenhoge exemplaren bij.
Flamboyantbomen zijn een van de mooist bloeiende planten. De kleur van de bloesem is fel oranje.
De Arawakken maakten dankbaar gebruik van de katoenboom. Zij bouwden er hun kano’s mee.
Op Sint Maarten zijn verschillende mangrovebossen. Mangrovebossen worden als de kraamkamers van de oceaan gezien.
Rond de toppen van de heuvels op Sint Maarten groeien verschillende soorten mossen.
Het landschap van Sint Maarten wordt opgesierd met prachtige orchideeën.
Op Sint Maarten komen veel soorten rododendrons voor. Sommige soorten met hele grote afmetingen.
Varens behoren tot de zogenaamde vaatplanten. Ze zijn onder te verdelen in twee groepen: Monilophyta en Pteropsida. De kunnen wortels hebben, maar er zijn ook varensoorten die geen wortels hebben. Het leeuwendeel van de varensoorten heeft een zogenaamde wortelstok (rizoom). Met een wortelstok wordt een kruipend stuk stengel bedoeld dat zich onder de grond bevindt. Er bestaan ook boomvarens. Middels hun stengels vormen zij een schijnstam. Door deze schijnstam krijgen zij het uiterlijk van een boom. Bij varen ontspringen de bladen uit de wortelstok. De bladen bij de varens zijn niet te vergelijken met de bladen van de zaadplanten.