header image
 

Praktisch Sint Maarten

Voor iedereen die naar Sint Maarten reist, is het belangrijk om bepaalde praktische zaken goed op orde te hebben. Op deze manier kun je je vakantie goed voorbereiden.

dollar-941246_1920

Aangifte goederen

Bagage

Als je gaat vliegen, zijn er twee plekken waar je je bagage kunt laten: het ruim en de cabine. Als je kijkt naar het aantal kilo’s dat je mee mag nemen, is dat sterk afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt, maar dat varieert tussen de 20 en 30 kilogram voor de ruimbagage en 5 kilogram voor de cabinebagage. Als over deze gewichten heen gaat, moet je helaas bijbetalen.

Belastingen

Als Sint Maarten verlaat, moet je vertrekbelasting betalen. Dat geldt voor iedere bezoeker aan Sint Maarten die er langer dan 24 uur vertoeft. Overigens is in het leeuwendeel van de gevallen de vertrekbelasting in de vliegticket verwerkt.

Consulaten

Consulaat van Nederland: Front Street 26, Philipsburg (Sint Maarten). Consulaat van België: Radulphusweg 1, Willemstad (Curaçao).

Criminaliteit

Overal in de wereld waar er een groot verschil is tussen rijk en arm, ligt criminaliteit op de loer. Dat geldt ook voor de situatie op Sint Maarten. Op het eiland leven bovendien veel illegalen. Zeker als het donker is en je bent alleen op straat, moet je waakzaam zijn. Het is dan verstandig om bepaalde delen van Sint Maarten te mijden (Quartier D’ Orléans, Middle Region, Saint Peters, Sandy Ground en Cole Bay). Overdag is Philipsburg een drukke dag, maar als de cruiseschepen vertrokken zijn en winkels zijn gesloten, lijkt de hoofdstad van Sint Maarten wel uitgstorven. Het wordt afgeraden om dure sierraden te opzichtig te dragen. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een overval, biedt dan geen weerstand. Mensen die op het eiland wonen, hebben doorgaans hun onderkomens goed beveiligd. Dan moet je denken aan beveiliging met honden, tralies, electronische beveiliging, et cetera.

Drinkwater

Op Sint Maarten kun je gewoon water uit de kraan drinken. Het eiland beschikt namelijk over een uitstekende waterzuiveringsinstallatie die prima drinkwater produceert. Het kraanwater op Sint Maarten is bij tijde en wijle wel een beetje lauw. Dit komt door het feit dat een groot deel van het waterleidingnet van Sint Maarten boven de grond ligt en daardoor opwarmt door de immer stralende tropenzon. Uiteraard kun je ook drinkwater in flessen kopen, maar het is dus eigenlijk niet nodig.

Drugs

Elektriciteit

Netspanning Nederlandse kant: 110 V 60 Hz. Netspanning Franse kant: 220 V 60 Hz. Het is dus belangrijk om een goede adapter mee te nemen als je naar Sint Maarten gaat.

Fotograferen en filmen

Geldzaken

Niemand kan zonder geld. Als je iets wilt, zul je toch de portemonnee moeten trekken. Men zegt weleens voor niets gaat de zon op. Op Sint Maarten is dat dan wel een hele mooie zon! Het is verboden om Jamaicaans geld het land in te voeren danwel uit te voeren. Het is verstandig om losse dollars mee te nemen naar Sint Maarten. Dan heb je in ieder geval wat geld voor de taxi. Probeer verder zo min mogelijk cash geld mee te nemen als je de straat of het strand op gaat. Het is veel veiliger om een creditcard mee te nemen.

Munt- en papiergeld 

Op het Nederlandse deel van Sint Maarten wordt betaald met de Antilliaanse gulden (ANG) en de Amerikaanse dollar (USD). De ANG is ook het wettige betaalmiddel op Curaçao. Het is meer gebruikelijk om met dollars te betalen dan met guldens. Vaak komt het voor dat als je met guldens betaalt, dat je dan geld terug krijgt in dollars.

Er bestaan de volgende biljetten van de ANG:  5, 10, 25, 50, 100 en 250. Er bestaan de volgende munten van de ANG: 1, 2,5 en 5. Er bestaan de volgende muntcenten van de ANG: 1, 5, 10, 25 en 50.

Er bestaan de volgende biljetten van de USD: 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100. Er bestaan de volgende munten van de USD: 1. Er bestaan de volgende muntcenten van de USD: 1, 5, 10, 25 en 50.

Op het Franse deel van Sint Maarten wordt betaald met de euro.

Bank

Op Sint Maarten is het mogelijk om bij de banken geld op te nemen die in het bezit zijn van het logo van Cirrus of Maestro.

Geldautomaten

Op Sinten Maarten zijn geldautomaten (ATM’s) overal op het eiland te vinden. In de restaurants en winkels van het eiland kun je gewoon pinnen met je bankpas als deze in het bezit zijn het logo van Cirrus of Maestro.

Creditcard

Op Sint Maarten kun je overal met een creditcard (American Express, Euro/MasterCard, Visa, et cetera) betalen.

Geld wisselen

Er zijn vier verschillende plekken waar je op Sint Maarten geld kunt wisselen: banken, geldwisselkantoren, vliegveld en hotels & resorts. Naast cashgeld kun je op het eiland ook travellercheques wisselen. Het is belangrijk om de wisselbewijzen goed te bewaren, daarmee kun je immer aantonen dat je niet op de zware markt geld hebt gewisseld. Het is verstandig om wat dollar- en eurobriefgeld (kleine coupures) mee naar Sint Maarten te nemen, dat is altijd gemakkelijk.

Fooi

Uiteraard bepaalt iedereen of hij wel of geen fooi wilt geven. Laat onverlet dat er toch een paar ongeschreven wetten zijn op Sint Maarten. Op de restaurantrekening is al vaak de fooi opgevoerd hetgeen 10% bedraagt. Als dat niet het geval is, verdacht het bedienend personeel dat je 10% fooi geeft. In de hotels & resorts werken mensen die zich ontfermen over jouw bagage, de zogenaamde hotelbedienden oftewel kruiers. Zij verwachten 1,0 dollar per stuks bagage te ontvangen. Als je over meer koffers en of tassen beschikt, verwachten zij 0,50 dollar per stuk te krijgen. Ook taxichauffeurs vinden het prettig om wat extra te incasseren bovenop hun ritprijs. Doorgaans ontvangen zij een fooi van 10% extra op de ritprijs. Kamermeisjes krijgen doorgaans 1,0 dollar per dag.

Gezondheid

Als je op vakantie gaat naar Sint Maarten wil je uiteraard niet ziek worden of een ongeluk krijgen. Om dat te voorkomen zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen en bepaalde risico’s die je uit de weg kunt gaan.

Vaccinaties en inentingen

Als je naar Sint Maarten reist, is het niet verplicht dat je jezelf van tevoren laat vaccineren of inenten. Zo komt gelukkig op Sint Maarten geen malaria voor. Als je echter uit een land komt waar geelzucht (hepatitis A) heerst, moet je aan de douane van Sint Maarten kunnen overleggen dat je daartegen ingeënt bent, deze verklaring mag niet ouder zijn dan tien dagen. Het is altijd verstandig om bij de GGD advies in te winnen voor vaccinaties en inentingen als je naar een tropische bestemming afreist.

Muggen, teken, wespen en bijen

Gelukkig komt op Sint Maarten geen malaria voor, maar op het eiland komt wel een andere ziekte voor die door muggen wordt overgebracht. Deze ziekte heet dengue (knokkelkoorts). Knokkelkoorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en die dus wordt overgedragen door muggen, de zogenaamde denguemuggen (tijgermuggen). Gelukkig is knokkelkoorts niet een hele ernstige ziekte, laat onverlet dat je jezelf wel een tijdje knap beroerd voelt.

Op het moment dat het langdurig op Sint Maarten regent, ontstaat er een toename van het aantal muggen. Het leeuwendeel van de muggen is alleen actief tijdens de schemer-, avond- en nachtperiode. Gedurende deze periodes kunnen muggen dan uiterst hinderlijk voor mensen worden. Sommige muggen daarentegen zijn vooral overdag actief. Dat is het tijdstip dat ze op jacht gaan, dat geldt dus onder andere voor de tijgermug. Dus je moet ook overdag alert zijn op het feit dat je door tijgermuggen kunt worden gestoken, tijgermuggen die eventueel besmet kunnen zijn met het dengue.

Het is derhalve belangrijk om te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen. Eén van de methodes om te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen, is door jezelf in te smeren met een anti-muggenmiddel. Als je naar de schappen van de winkel kijkt zie je dat er veel verschillende soorten anti-muggenmiddelen op de markt zijn. Bovendien worden deze antimuggenmiddelen ook nog eens aangeboden in verschillende soorten verpakkingen zoals zalfjes, sprays, lotions, et cetera.

Slangen

Op Sint Maarten leven twee verschillende soorten slangen. Als je geluk hebt, spot je er één. De slangen op Sint Maarten zijn niet giftig of agressief, dus je hoeft ze niet te vrezen. Als je in de Caribische Zee gaat zwemmen, snorkelen of duiken is het verstandig goed op te letten waar je je voeten plaatst en dat je verder niets met je blote handen aanraakt.

Reizigersdiarree

Op Sint Maarten kan het voorkomen dat je reizigersdiarree krijgt door de het drinken van geen goed drinkwater en het eten van geen goed eten. Reizigersdiarree is een stoornis aan het maagdarmkanaal. Op de plekken waar veel hotels & resorts aanwezig zijn, is het water uit de kraan in principe prima drinkbaar, maar wees toch immer waakzaam. Op deze locaties wordt het water gefilterd en voorzien van een kleine hoeveelheid chloor. Reizigersdiarree is een vervelende kwaal die je wel een dagje aan de kant houdt, maar gelukkig herstelt het lichaam weer snel en kun je de draad weer oppakken. Uiteraard kun je ook de nodige medicijnen meenemen zoals diareeremmers.

Je kunt natuurlijk ook alleen maar water drinken dat uit flessen komt die je in een supermarkt hebt gekocht en geen kraanwater gebruiken. Daarnaast moet je dan ook geen ijsblokjes in je drankje op een terrasje bestellen. Het water dat ze daar voor gebruikt hebben, komt namelijk ook gewoon uit de kraan. Daarnaast is het van belang dat je je handen goed wast na een bezoek aan de toilet.

Zonnesteek

Mensen togen naar Sint Maarten om diens heerlijke zonnige weer. Maar de zon is niet per definitie altijd een vriend. Je moet ervoor waken dat je je huid verbrand en dat je uitgedroogd raakt. Het is verstandig om de eerste dagen op Sint Maarten niet te veel in de zon te zijn. Met name tussen de middag is de de zon het meest fel, probeer hem dan te vermijden. Voordat je de zon ingaat, is het belangrijk om je huid goed in te smeren met een zonnebrandcrème die bovendien een hoge beschermingsfactor bevat. Daarnaast is het verstandig om een hoed of een petje te dragen. Om de ogen te beschermen, is het het verstandig om een goede zonnebril te dragen. En om te voorkomen dat je uitdroogt, is het belangrijk om je vochtbalans goed op orde te houden en zonodig preventief te drinken.

Medisch paspoort

Sommige mensen moeten iedere dag pillen slikken, uiteraard stopt dat niet tijdens de vakantie. Het is dan belangrijk om een medisch paspoort mee te nemen om problemen bij de douane te voorkomen. Dit medisch paspoort is bij de apotheek verkrijgbaar.

Ziekenhuizen 

Het Sint Maarten Medical Center te Cay Hill is het enige ziekenhuis aan de Nederlandse kant van het eiland. In noodgevallen kan er gevlogen worden naar ziekenhuizen op Martinique, Puerto Rico, Curaçao, et cetera.

Homoseksualiteit

Huisdieren

Sommige mensen kunnen hun huisdieren geen dag missen. Dat geldt ook voor het moment als zij op vakantie gaan. Het echter niet zo gemakkelijk om een hond of een kat mee te nemen naar Sint Maarten. Vaak moet het dier dan eerst een tijd in quarantaine. Derhalve is het niet verstandig om je huisdier mee te nemen naar Sint Maarten als je er maar een paar weken blijft. Dat wordt uiteraard een heel ander verhaal als je voornemens bent om op het eiland te gaan wonen. Als je dus naar het eiland gaat emigreren.

Hulpdiensten

Als je op Sint Maarten de politie, een ambulance of de brandweer wilt bellen, geldt het volgende nummer: 911. Als je op Sint Maarten de kustwacht wilt bellen, geldt het volgende nummer: 913. Als je op Sint Maarten onverhoopt je paspoort verliest, meld je dat bij de plaatselijke politie op het eiland.

Kamperen

Op Sint Maarten is het niet toegestaan om te kamperen.

Kerkdiensten

Kleding

Het weer is op Sint Maarten uiteraard fantastisch, maar er is wel een verschil tussen de kuststreek en de bergachtige binnenlanden. In het laatst genoemde gebied kan het des avonds behoorlijk afkoelen. Hou daar rekening mee als je naar Sint Maarten afreist. Dus naast luchtige kleding ook wat warmere kleding. In het leeuwendeel van de eet- en drinkgelegenheden én uitgaansgelegenheden geldt geen dresscode. Alleen als je gaat eten in een chique restaurant wordt het wel op prijs gesteld dat je ‘netjes’ gekleed bent.

Met een handicap naar Sint Maarten

Op Sint Maarten zijn veel hotels & resorts die prima faciliteiten hebben voor mensen met een beperking. Mensen die aan een rolstoel gekluisterd zijn, kunnen met een gerust hart naar het Caribische eiland togen. Het leeuwendeel van de hotels & resorts heeft kamers die geschikt zijn voor gehandicapten. Ook de openbare ruimten op Sint Maarten zijn prima geschikt voor rolstoelgebruikers.

Post

De post die je vanuit Sint Maarten naar Nederland stuurt, is 5 dagen onderweg. Het is wel belangrijk dat je ‘air mail’ op de post zet en voldoende frankeert. Als je dat niet doet, gaat de post via zeepost en is de post een pak weken onderweg.

Reisdocumenten

Als je naar Sint Maarten reist, moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort en een retourticket. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig is. Je mag dan maximaal 3 maanden op het eiland verblijven. Als je langer op Sint Maarten wilt verblijven, moet je een verblijfsvergunning of visum aanvragen. Voordat je het land binnenkomt, ben je verplicht om een tweedelig formulier in te vullen voor de immigratiedienst. Het eerste deel blijft achter bij de immigratiedienst en het tweede deel moet je inleveren op het moment dat je het eiland weer verlaat. Het immigratieformulier krijg je in het vliegtuig of in de aankomsthal.

Als je op het eiland landt, zijn er verschillende opties. Als je een pakketreis hebt geboekt, dan word je opgewacht door de vertegenwoordiger van de reisorganisator. Hij of zij maakt zich dan kenbaar met een bordje. Het kan ook zijn dat je zelf een reis hebt geboekt, dan moet je uiteraard er zelf voor zorgen dat je middels een taxi of huurauto op de vakantieaccommodatie terecht komt. Sommige mensen boeken een fly-drive. In dat geval zoek je je autoverhuurvertegenwoordiger op het vliegveld en rij je naar je accommodatie toe. Het eiland Sint Maarten bestaat uit twee landen. Het Franse Saint Martin en het Nederlandse Sint Maarten. Gelukkig is er geen zichtbare grensovergang tussen de twee delen. Je kunt ongehinderd tussen beide delen heen en weer reizen.

Telefoneren en internetten

Telefoneren

Smartphones werken prima op Sint Maarten. Als je vanuit Sint Maarten naar Nederland belt, moet je wel eerst het landennummer gebruiken. Voor Nederland is dat 0032 en voor België geldt 0031. Op Jamaica kun je ook telefoonkaarten kopen. Telefoneren vanuit Sint Maarten naar Nederland: 0031-netnummer (zonder eerste nul)-abonneenummer. Telefoneren vanuit Nederland naar Sint Maarten: 00-599-54.

Internetten

Uiteraard bezitten alle hotels & resorts op Sint Maarten uitstekende internetfaciliteiten. Veelal wordt gratis WiFi aangeboden. Daarnaast zijn er op het eiland nog veel internetcafés te vinden.

Televisie

In de hotels & resorts van Sint Maarten zijn op de kamers uiteraard tv’s aanwezig. Op deze tv’s zijn de uitzendingen te volgen van de landelijke tv-zender van Sint Maarten. Daarnaast zijn alle grote Amerikaanse zenders aanwezig. Kinderen hoeven zich ook niet te vervelen, op de tv’s worden kinderprogramma’s uitgezonden zoals tekenfilms.

Toeristische informatie

We leven in het internettijdperk. Alle denkbare informatie is op het net te vinden. Op het net is onmeetbaar veel informatie over Sint Maarten te vinden. Het loont zich wel om jezelf goed voor te bereiden als je op vakantie gaat naar Sint Maarten, je kunt er dan veel meer uithalen. Sint Maarten Tourist Information Bureau: Vineyard Offica Park. W.G. Buncamper Road 33. Philipsburg.