header image
 

Reggae

Iedereen die aan reggae denkt, denkt aan Jamaica. Jamaica is de bakermat van de reggae-muziek. Je kunt het vergelijken met Nashville. Bij deze Amerikaanse stad moet iedereen direkt aan countrymuziek denken. Als we naar het woord reggae kijken, zien we dat het afkomstig is van het woord regular. In den beginne was reggae muziek voor het gewone volk. Uiteraard staat aan de wieg van reggae, Bob Marley.

Bob Marley

Bob Marley (Robert Nesta Marley) zag het levenslicht in Nine Miles (district Saint Ann) op 6 februari 1945. Hij stierf in Miami in de Verenigde Staten op 11 mei 1981. Het geboortehuis van Marley was eigendom van zijn grootouders. Op een leeftijd van 12 jaar verhuisde Marley naar de hoofstad van Jamaica, Kingston. Hij ging wonen in 19 Second Street. Hij heeft de rest van zijn leven in Kingston gewoond, op een korte periode in Londen na. Marley’s moeder heette Cedella Marley Booker en was een zwarte Afrikaanse vrouw. Toen Marley werd geboren was zij 18 jaar oud. Marley’s vader heette Norval Marley en was een blanke man. Toen Marley werd geboren was hij 50 jaar oud. Norval Marley was een kapitein die in het Britse leger diende. Uiteindelijk gingen de ouders van Marley scheiden. Op dat moment was Bob Marley 6 jaar oud.

Norval Marley werd niet oud. Hij stierf op een leeftijd van 60 jaar. Bob Marley was toen 10 jaar oud. Norval Marley heeft altijd hard gewerkt en daardoor amper zijn zoon zien opgroeien. De de relatie tussen vader en zoon was dus vrij matig. Doordat Bob Marley dus een zwarte moeder had en een blanke vader, was Bob Marley derhalve een halfbloed Jamaicaan. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw hadden halfbloeden het niet gemakkelijk in Jamaica.