header image
 

Sint Maarten van a tot z

Over Sint Maarten valt heel veel te vertellen. Vandaar, Sint Maarten van a tot z.

travel-1038095_1920

A

Antillen

Met de Antillen (Caraïben) wordt een eilandengroep bedoeld die ligt in de Caribische Zee. Met uitzondering van de Bahama’s worden alle eilanden die in de Caribische Zee liggen, gerekend tot de Antillen. Het gebied loopt vanaf de punt van Florida in het zuiden tot het noodwesten van Venezuela. De eilanden van de Antillen worden verdeeld in de Grote Antillen en Kleine Antillen, waarbij de Kleine Antillen verder worden onderverdeeld in de Bovenwindse Eilanden en Benedenwindse Eilanden. Sint Maarten behoort tot de Bovenwindse Eilanden.

De Caribische archipel telt meer dan zevenduizend eilanden (groot, klein, bewoond en onbewoond) en riffen. Verder is het gebied verdeeld in ongeveer vijfentwintig delen (onafhankelijke staten en afhankelijke gebieden). Naar alle waarschijnlijkheid waren de oorspronkelijke bewoners van de Grote Antillen de Arowakken die vanuit Belize naar de eilanden trokken. De oorspronkelijke bewoners van de Kleine Antillen waren de Arowakken die vanuit Venezuela naar de eilanden trokken.

Aan het einde van de 15de eeuw begon alles te veranderen. Dat was de periode dat de Spaanse ontdekkingsreizigers (Christoffel Columbus en Alonso de Ojeda) het gebied begonnen te bezoeken. Vanaf dat moment werden de Spanjaarden de baas op veel eilanden in het Caribisch gebied. In de loop van de tijd werden verschillende eilanden op de Spanjaarden veroverd door de Fransen, Nederlanders en Britten. De eilanden die onder het bewind van Nederland kwamen werd Nederlands-West-Indië genoemd: de huidige landen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.

B

C

D

E

F

G

Gezondheid

Behalve de ziekten, die iedereen waar dan ook in de tropen kan oplopen, zoals geslachtsziekten of meer kans op huidkanker door onbeschermd van de zon te genieten, kent Sint Maarten geen grote bedreigingen voor de gezondheid. Wel moet men rekening houden met een hogere gemiddelde temperatuur en sterkere zonkracht dan in Nederland. Uitdroging, vooral bij inspanning in de zon behoort tot de mogelijkheden. Gebruik dus voldoende vocht. Door de veelal aanwezige wind is het klimaat aangenaam.

Dengue (knokkelkoorts) en het daaraan verwante Chikungunya noodzaken tot bescherming tegen muggenbeten door lange broek en lange en/of DEET bevattende muggenmelk te gebruiken. Malaria komt op Sint Maarten niet voor. Bewaar, gezien de warmte, voedsel op een koele plaats. Het drinkwater (geleverd door een ontziltingsfabriek) wordt door de overheid regelmatig getest, is veilig en smaakt uitstekend. Voedselvergiftiging loopt men in restaurants niet makkelijker op dan elders.

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Sint Maarten. Voor de (ruime) regio – wie wil er niet islandhoppen? – kan dit anders zijn. Informeer bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, LCR naar vaccinatiebureaus bij je in de buurt (waar iedereen terecht kan) en huisartspraktijken (waar alleen eigen patiënten terecht kunnen). Van elk vaccinatiebureau en van elke huisartsenpraktijk wordt aangegeven aan welke van de kwaliteitscriteria wordt voldaan en of zij aan de wettelijke criteria voor gele koortscentra voldoen. 

H

I

J

K

L

Lowlands

De Lowlands zijn lager gelegen vlaktes in het westen van het eiland. De Fransen spreken van Terres Basses. Het is het meest dure en luxe deel van het eiland. Er staan prachtige villa’s die van de buitenwereld worden gescheiden door torenhoge hekken. Vroeger was het een moerassig gebied, maar het is in de loop van de tijd helemaal ontgonnen. 

M

N

O

P

Q

R

S

T

Trouwen

Mensen van hetzelfde geslacht kunnen op Sint Maarten niet trouwen. 

U

V

Veiligheidssituatie

Vooral in de avonduren wordt er soms gewaarschuwd voor kleine criminaliteit. ’s Avonds, als de toeristen op de cruiseschepen zijn vertrokken en kantoormensen en winkeliers hun panden hebben verlaten, maakt Philipsburg op sommige plekken een welhaast verloren indruk. 

Volgens de reisadviezen van diverse landen kan er, met inachtneming van de diverse landen kan er, met inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, doorgaans veilig worden gereisd naar Sint Maarten. Aan reizigers wordt wel de om bijzonder waakzaam te zijn om niet (onbewust) met drugs in aanmerking te komen. De criminaliteit is van een gemiddeld niveau. 

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en beroving) richt zich niet zozeer tegen buitenlanders, alswel tegen personen die de indruk wekken in enige materiële welstand te verkeren (in het openbaar dragen van juwelen, smartphones, et cetera). Overvallen zoals in toko’s, juwelierszaken en in woonwijken komen helaas ook voor. Veel voorkomende tips zijn: begeef je ’s nachts en ’s avonds niet op straat in de grote steden (lees: Philipsburg, en wellicht andere woonwijken), en indien je dit wel doet, dan bij voorkeur in gezelschap; draag altijd een kopie van je identiteitsbewijs op zak; biedt geen weerstand bij een beroving; en informeer meteen je plaatselijke landvertegenwoordiger in geval van geschillen met ordediensten. 

Hoewel de criminaliteit niet bijzonder hoog wordt genoemd in communicatie met reizigers, treft men in het dagelijkse leven van de mensen die hier wonen vergelijkbare voorzorgsmaatregelen. Huizen worden, indien mogelijk, doorgaans goed beveiligd (sociale controle, honden, elektronische beveiliging, bewaking, tralies, et cetera). Het wonen in compounds en resorts is ook hier populair, zowel onder de lokale bevolking als onder expats. Het water uit de kraan is drinkbaar, maar veel mensen kopen flessen water, die overal verkrijgbaar zijn. Op de Nederlandse kant van het eiland is een ziekenhuis, het Sint Maarten Medical Center in Cay Hill. Indien medische hulp noodzakelijk, is vervoer per vliegtuig mogelijk naar Curacao, Puerto Rico, Martinique, de VS of andere (ei-)landen.  

W

X

Y

Z