header image
 

Sint Maarten van a tot z

Over Sint Maarten valt heel veel te vertellen. Vandaar, Sint Maarten van a tot z.

travel-1038095_1920

Over Sint Maarten valt heel veel te vertellen. Vandaar: Sint Maarten van a tot z.

A

Apotheken

In veel dorpen en wijken is een apotheek te vinden.

Cay Hill Pharmacy, Welgelegen Road 30 Unit 1 (Medical Center), Philipsburg.

Friendly Island Pharmacy, maandag t/m vrijdag 08.15-18.00 uur, zaterdag 09.00-17.00 uur, 139B Union Plaza, Union Road.

Front Street Pharmacy, 35, Front Street, Philipsburg, medicijnen, vitaminen, lichaamsverzorging.

Maho Apotheek, Maho Rhine Road, maandag t/m vrijdag 08.00-21.00 uur & zondag 09.00-13.00 uur en 18.00-21.00 uur.

Oranje Grove Pharmacy, Orange Grove Shopping Center in Cole Bay. 

Simpson Bay Pharmacy in Simpson Bay Yacht Club, Welfare Road 68, Cole Bay. Vanaf 2006 is de Nederlands-Poolse Tamara Landino er apotheker, breed internationaal assortiment van medicijnen, cosmetica en produkten voor persoonlijke verzorging. Negen keer tot de beste apotheek van het eiland verkozen, maandag t/m vrijdag 08.15-19.30 uur, zaterdag 09.00-13.00 uur, zondag en feestdagen 17.00-19.00 uur.

Pharmacie Bellevue, ZA Bellevue

Pharmacie Caraibes, Cul de Sac

Pharmacie Centrale, 10, Rue du Général de Gaulle, Marigot

Pharmacie Concordia, Centre d’Affaires Llobregat

Pharmacie Crespin, 2, Rue de la République, Marigot

Pharmacie Du Port, Rue de la Liberté

Pharmacie Grand Case, Rue Franklin Laurence 

Pharmacie La Lagune, Baie Nettlé

Pharmacie Rodriguez & DelRieu, Howell Center, Marigot

Pharmacie Soualiga, Rue Kennedy, Marigot

Pharmacie Quartier d’Orléans, Route d’Oyster Pond

Antillen

Met de Antillen (Caraïben) wordt een eilandengroep bedoeld die ligt in de Caribische Zee. Met uitzondering van de Bahama’s worden alle eilanden die in de Caribische Zee liggen, gerekend tot de Antillen. Het gebied loopt vanaf de punt van Florida in het zuiden tot het noodwesten van Venezuela. De eilanden van de Antillen worden verdeeld in de Grote Antillen en Kleine Antillen, waarbij de Kleine Antillen verder worden onderverdeeld in de Bovenwindse Eilanden en Benedenwindse Eilanden. Sint Maarten behoort tot de Bovenwindse Eilanden.

De Caribische archipel telt meer dan zevenduizend eilanden (groot, klein, bewoond en onbewoond) en riffen. Verder is het gebied verdeeld in ongeveer vijfentwintig delen (onafhankelijke staten en afhankelijke gebieden). Naar alle waarschijnlijkheid waren de oorspronkelijke bewoners van de Grote Antillen de Arowakken die vanuit Belize naar de eilanden trokken. De oorspronkelijke bewoners van de Kleine Antillen waren de Arowakken die vanuit Venezuela naar de eilanden trokken.

Aan het einde van de 15de eeuw begon alles te veranderen. Dat was de periode dat de Spaanse ontdekkingsreizigers (Christoffel Columbus en Alonso de Ojeda) het gebied begonnen te bezoeken. Vanaf dat moment werden de Spanjaarden de baas op veel eilanden in het Caribisch gebied. In de loop van de tijd werden verschillende eilanden op de Spanjaarden veroverd door de Fransen, Nederlanders en Britten. De eilanden die onder het bewind van Nederland kwamen werd Nederlands-West-Indië genoemd: de huidige landen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.

Anguilla

Anguilla is één noordelijke van de Bovenwinde Eilanden en maakt deel uit van de Britse overzeese gebieden. De hoofdplaats heet the Valley. De stranden staan bekend als idyllisch en paradijselijk en lenen zich voor het maken van prachtige foto’s: witte stranden met een helderblauwe zee. Aan de hagelwitte tref je een keur aan restaurants. Voor de kust van Anguilla ligt een aantal onbewoonde eilandjes, omzoomd met sprookjesachtige stranden en onwerkelijk mooie kleuren. Naar Anguilla en het onbewoonde eilandje Prickley Pear bijvoorbeeld worden vanaf Sint Maarten dagtochten per catamaran aangeboden, doorgaans volledig verzorgd. Dit zijn meestal onvergetelijke vergaderingen. Ook hier geldt dat aan ingezetenen doorgaans een leuke korting wordt verleend. 

In de eerste week van augustus (op de eerste maandag) wordt de zogenoemde August Monday of Anguilla Monday georganiseerd. Op deze dag komen allerlei mensen uit de regio met hun boot of bootje naar Anguilla en wordt er een groot feest georganiseerd op het strand. Het wordt ook wel het Anguilla Summer Festival genoemd: een groot muziek- en zeilfestijn waarbij Road Bay de ontmoetingsplaats is, waar naar hartelust kan worden geflaneerd of gedanst op de muziek van live bands. De ferry vertrekt elke 20 minuten vanaf half 8 ’s ochtends tot zeven uur in de avond. Een retour kost momenteel 45 dollar (inclusief belasting). Er zijn twee vliegtuigmaatschappijen die van Sint Maarten naar Anguilla vliegen. Prijzen zijn vanaf honderd dollar voor een dagtrip. 

Art in the Park

Op de tweede zondag van februari is er lokale kunst te koop in het Emiloe Wilson Park.

Autoverhuur

Bij Auto Europe heb je een Kia Picanto automaat voor 49,60 euro per dag inclusief ongelimiteerde kilometers, wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, BTW, afkoop eigen risico, diefstalverzekering, vol-vol brandstofbeleid. Ook huur je er een Hyundai Getz voor 19,00 euro per dag. Er zijn verschillende locaties op het eiland, ook op het airport. 

Autoverhuur Francine is te vinden aan de Airport Boulevard 94 in Simpson Bay, dagelijks open van 08:00-19:00 uur en verhuurt een Nissan Almera vanaf 22 dollar per dag / 132 dollar per week. Complete schadeafkoop is voor 12,50 dollar per dag bij te boeken. 

Sixt, heeft verhuurlocaties bij de twee luchthavens. Een Kia Picanto automaat huur je daar vanaf 37 euro per dag, inclusief airco en WA-verzekering. De minimum leeftijd van de bestuurder moet 25 jaar zijn en een dekking tegen schade is voor 2,60 euro per dag bij te boeken. Via Holiday Cars kun je eenzelfde auto van Sixt boeken voor 28 euro per dag. 

B

Banken

Pinautomaten zijn op diverse plaatsen aanwezig. Banken zijn in de regel geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Sommige banken zijn ook op zaterdag open van 08.30-12.00 uur. 

C

Criminaliteit

Op het eiland wordt het afgeraden om ’s avonds over straat te lopen, zeker als je alleen bent. Sommige wijken zijn crimineler dan anderen. Blijf in het donker vooral uit de buurt van Cole Bay, Sandy Ground, Saint Peters, Middle Region en Quartier D’Orléans. Op het eiland wonen veel illegalen. 

D

Dresscodes

Krijg je een uitnodiging voor een BBQ-partijtje op het strand? Je vergeet vast dat juweeltje van je nieuwe zwembroek niet. Geheel in stijl geniet je van een ontspannen middag. Een bloot mannenbeen op een casual receptie daarentegen is beslist geen sieraad en ontbloot meer dan alleen een been. Gelukkig vermelden de meeste organiserende gastheren/-vrouwen een dresscode op hun uitnodiging, wat voorkomt dat je op het allerlaatste moment in de bosjes moet springen om alsnog je stropdas om te strikken. Maar welke dresscode hoort bij welke gelegenheid? En welke kleding past bij welke dresscode? En als een donker pak voor heren wordt aanbevolen, welke keuzemogelijkheden zijn er zoal voor een dame? Enkele bekende dresscodes zijn: Business formal, Business casual, Business Attire, Black tie, Cocktail, Casual Chic, White tie, Formal, Gala, Informal, Jacquet, Kostuum, Smart Casual, Tenue de vill, Evening dress en Feestelijk. Voor Sint Maarten brengen wij beslist één dresscode speciaal onder je aandacht: Island Elegant. Enkele veel voorkomende dresscodes op Sint Maarten zijn: Business formal, Business casual, Tenue de vill en Island Elegant.

Zoals alle dresscodes, zijn ook deze dresscodes aan de tijdgeest en interpretatie onderhevig, maar ze bieden in elk geval een indicatie van de richting waar je vandaag de dag moet zoeken.

Business formal: de business formal dresscode is een zeer formele dresscode, toegepast in doorgaans formele bedrijven, een dresscode die kort gezegd bestaat uit een net, donker pak. Voor mannen betekent dit concreet een donker pak waarbij een vest is toegestaan, maar zeker niet verplicht is, das en een overhemd. Het pak is bij voorkeur donkergrijs, donkerblauw of zwart en mag ook gestreept zijn. Details als gepoetste schoenen zijn hierbij van belang. Je mag als je wil manchetknopen dragen, maar onthoud vooral dat de das zeker verplicht is. Draag als man vooral geen al te hippe en felle kleuren. Voor vrouwen betekent dit: een rok of een pak, liefst in een donkere kleur. Als je voor een feest of diner ‘business formal’ gekleed moet zijn, kun je een lange jurk dragen. 

Business casual: de business casual dresscode is een casual kledingstijl, maar toch nog vrij formeel. De business casual dresscode is een nette en klassieke dresscode en is te verdelen in business casual classic, smart en relaxed. Bij elke dresscode zijn de kledingsvoorschriften weer iets losser. De dresscode business casual classic is de zakelijkste vorm van de drie dresscodes. Mannen dragen een net jasje zoals een colbert met een nette pantalon. Je overhemd heeft een dubbele manchet en een stropdas is een optie. Een pak kan ook, maar dan kun je kiezen voor een iets sportievere uitstraling, bijvoorbeeld een pak van katoen. De dresscode business casual smart is iets losser dus kun je een nette spijkerbroek met een mooie trui of een net shirt dragen, maar wel gecombineerd met een jasje. Hierbij kan een man bijvoorbeeld een colbert met overhemd op een kaki broek dragen. Een stropdas hoeft niet, maar het kan wel. Dress-code business casual relaxed is alsnog business netjes, maar zonder jasje en met een mooie trui of een vest. In de praktijk zul je zelden mannen in jeans tegenkomen op bijeenkomsten met dresscode business casual op Sint Maarten. Jasje-dasje is de norm, waarbij de stropdas in de auto mag blijven, indien gewenst. Ook bij vrouwen is de dresscode business casual classic in deze trits de meest formele. Vrouwen kunnen kiezen uit een nette trui of blouse op een nette rok of pantalon. De kleuren die bij de dresscode business casual passen zijn rood, wit, donkerblauw en pastel, bruin en beige tinten. Bij de dresscode business casual smart wordt er wel eens een nette jeans gedragen, maar dan moet er wel een net colbertje op. Onder dat colbertje kan dan een net shirtje of een truitje zonder te veel bloot worden gedragen. De dresscode business casual relaxed wordt vaak gebruikt bij een sportieve bijeenkomst zoals een clinic voor golf. Een colbertje is geen must, maar zonder colbertje moet je dan wel de betere jeans met een V-hals trui of polo combineren. Bij de meeste bijeenkomsten is het gepast om je volgens de dresscode business casual te kleden. Voor vrouwen geldt over het algemeen dat een nette broek of rok met blouse of truitje al snel gepast is.  

Tenue de ville: tenue de ville betekent letterlijk stadskleding en is nette kleding voor overdag. Een tenue de ville dresscode betekent dat je wordt geacht netjes voor de dag te komen. Tenue de ville kleding wordt veelal gedragen tijdens grote ontvangsten en recepties die overdag plaatsvinden. Bij een tenue de ville dresscode gaan de heren gekleed in kostuum, twee- of driedelig, dus met gilet. Het kostuum dient grijs, zwart of donkerblauw te zijn. Let op bijpassende stropdas en schoenen. Bij het dragen van een kostuum dienen de sokken aangepast te worden aan de kostuumkleur. Bij een tenue de ville dresscode gaan de dames vlot, maar wel chic gekleed in een nette jurk tot op of over de knieën, een broekpak of een mantelpakje. Een blouse is niet meer verplicht, een topje mag ook, zolang het maar chic oogt. Panty’s of kousen zijn verplicht want blote benen zijn absoluut uit den boze. 

Island Elegant: dress island elegant is net zoals dresscode feestelijk geen officiële dresscode. Maar je zult deze dresscode waarschijnlijk wel tegenkomen op Sint Maarten. Eigenlijk betekent het dat je alle kanten uit kunt. Alle kanten? Eigenlijk ook weer niet echt. Zo is zowel zakelijke kleding als de spijkerbroek niet gewenst. Om niet te spreken van bad-of sportkleding. Maar wat is island elegant dan wel? Als je zichtbaar aandacht heeft besteed aan je uiterlijk, en je straalt straalt uit dat je zin hebt in een feestje, waarbij jouw aanwezigheid mede bijdraagt aan een verhoging van de feestvreugde; dan ben je typisch island elegant! Island Elegant is dus niet identiek aan Gala, maar ademt wel de sfeer van Glamour. 

Als man kun je voor een blouse met een nette broek en nette schoenen gaan. Het hoeft geen pak te zijn, maar het moet wel relatief netjes zijn. Als vrouw kun je ervoor kiezen om een jurk aan te doen. Hierbij kun je kiezen uit hele nette jurken of zomerjurkjes. De hele nette jurken kun je wat minder net laten lijken door er leuke accessoires bij te doen en de zomerjurkjes kun je iets feestelijker laten lijken door er leuke sieraden en mooie hakken bij te dragen. Zo heb je makkelijk en snel een outfit bij elkaar die je op meerdere gelegenheden kunt dragen. 

E

F

G

Gezondheid

Behalve de ziekten, die iedereen waar dan ook in de tropen kan oplopen, zoals geslachtsziekten of meer kans op huidkanker door onbeschermd van de zon te genieten, kent Sint Maarten geen grote bedreigingen voor de gezondheid. Wel moet men rekening houden met een hogere gemiddelde temperatuur en sterkere zonkracht dan in Nederland. Uitdroging, vooral bij inspanning in de zon behoort tot de mogelijkheden. Gebruik dus voldoende vocht. Door de veelal aanwezige wind is het klimaat aangenaam.

Dengue (knokkelkoorts) en het daaraan verwante Chikungunya noodzaken tot bescherming tegen muggenbeten door lange broek en lange en/of DEET bevattende muggenmelk te gebruiken. Malaria komt op Sint Maarten niet voor. Bewaar, gezien de warmte, voedsel op een koele plaats. Het drinkwater (geleverd door een ontziltingsfabriek) wordt door de overheid regelmatig getest, is veilig en smaakt uitstekend. Voedselvergiftiging loopt men in restaurants niet makkelijker op dan elders.

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Sint Maarten. Voor de (ruime) regio – wie wil er niet islandhoppen? – kan dit anders zijn. Informeer bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, LCR naar vaccinatiebureaus bij je in de buurt (waar iedereen terecht kan) en huisartspraktijken (waar alleen eigen patiënten terecht kunnen). Van elk vaccinatiebureau en van elke huisartsenpraktijk wordt aangegeven aan welke van de kwaliteitscriteria wordt voldaan en of zij aan de wettelijke criteria voor gele koortscentra voldoen. 

Geldzaken & Pinnen

Op Sint Maarten kun je zowel met de Amerikaanse dollar als de Antilliaanse gulden betalen, maar de Amerikaanse dollar (USD) is meer gebruikelijk. Meestal krijg je ook dollars terug als je met de euro, Creditcards worden overal aanvaard. Er zijn voldoende geldautomaten op het eiland en in restaurants en winkels kun je gewoon pinnen met je bankpas als deze een Maestro- of Cirrusteken. 

H

Handige nummers

Alarmnummers van creditcardmaatschappijen in Nederland: American Express, tel. 0031-20-5048666; Diners Club, tel. 0031-20-6545511; ABN AMRO, tel. 0031-34-2453382; ING 0031-20-2068020; Visa, tel. 0031-30-2835181; SNS, tel. 0031-30-2997490; Rabobank, tel. 0031-499-499112; ICS, tel. 0031-20-660611. Politie, ambulance en brandweer: tel 911. Kustwacht: 913. Verlies paspoort: melden bij de plaatselijke politie. Consulaat van België voor de Nederlandse Antillen: Radulphus 1 in Willemstad, telefoon (+599) 9461-7003. Vertegenwoordiging van Nederland: Front Street 26, Philipsburg, tel: 543-0140/41.

Hotels & Resorts

Aqualina Beach Club

Atrium Beach Club

Beach Side Villas 

Belair Beach Hotel

Carl’s Unique Inn & Conference Facilities

Coral Beach Club

Diamond Resorts/Flamingo Beach Resort

Diamond Resorts/Royal Palm Beach

Divi Little Bay Resort

Holland House Beach Hotel

Horizon View Beach Resort

Joshua Rose Guest House

La Vista Resort

Lama Guesthouse

Mary’s Boon Beach Resort & Spa

Midtown Hotel

Oyster Bay Beach Resort

Princess Heights Luxury Boutique Hotel

Royal Islander Club

Sapphire Beach Club Resort

Sea Palace Resort

Sea View Beach Hotel

Simpson Bay Resort & Marina

Sonesta Great Bay Beach Hotel & Casino

Sonesta Maho Beach Resort & Casino

Sonesta Ocean Point Resort (all inclusive)

Summit Resort Hotel

The Cliff at Cupecoy Beach

Turqoise Shell Inn

Westin Sint Maarten Dawn Beach Resort & Casino

I

Immigratiedienst

Immigration and Border Protection Service of Sint Maarten (=IBP). A. Th. Illidge Road 8, Philipsburg.

Internet en telefoon

TELem Group, Soualiga Boulevard 5, Pond Island, Philipsburg.

Caribserve, Chippie, UTS, Codvill Webster Road 2, Philipsburg.

Scarlet, Palm Plaza 3, unit 1, Welfare Road 60, Cole Bay.

J

K

Kabinet van de Gouverneur van Sint Maarten

Falcon Drive 3, Harbour View, Philipsburg. Telefonische consultatie met de consulaire afdeling: maandag tot en met vrijdag van 14.00 – 15.00 uur.

Kamer van Koophandel en Nijverheid

Sint Maarten Chamber of Commerce & Industry. C.A. Cannegieter Street 11, Philipsburg. 

Kappers

A & A Unisex Salon, Bush Road 55, Philipsburg.

Anamiguelina, Longwall Road 13 Down Street, Philipsburg. 

Art & Style, Backstreet  46, Philipsburg.

Beauty Bar, Modesta Street 10, Simpson Bay.

Beauty Center Maria, Groene Steeg 3, Philipsburg.

Biguine Jean-Claude, Welfare Road 119, Simpson Bay.

Candida Beauty Salon Unisex, Frontstreet 203.

Carita Paris, Puerta del Sol Simpson Bay.

Celebraties Salon, Pointe Blanche Road.

Christina Beauty Salon, Charity Road 37, Cul de Sac.

Daisy S. Dr. H. Tjon-Sie-Fat Street 8.

Dany’s, Backstreet 181, Philipsburg.

D’Nancy Beauty Center, A.T. Illidge Road 92.

Doris Beauty Salon, Union Road 24, Cole Bay.

En Vogue Hair Studio, Cannegieter Street Philipsburg.

Esmay Unisex Salon, Backstreet Philipsburg.

Xperts Hair Salon A.K. 7, Welfare Road 89.

Kleding en schoenen

Het klimaat op Sint Maarten nodigt uit tot het dragen van luchtige kleding. Beoefen je een buitensport, dan is het dragen van ademende sportkleding aan te raden. Het eiland biedt een keur aan kleding-, accessoire- en schoenenzaken. Er is een grote verscheiden in kwaliteit en er zijn winkels waar wellicht niet van echt te onderscheiden merkartikelen worden verkocht. Invoer in Nederland van imitatie-merken is verboden en strafbaar. Zowel op het Nederlandse als op het Franse deel van het eiland vind je winkels die bekende merken verkopen. In Front Street zijn winkels met kleding van onder andere Tommy Hilfiger, Gaastra, Ralph Lauren en dergelijke. In zowel Frontstreet als Backstreet, vind je winkels met (goedkope) vrijetijds- en badkleding. Het aanbod aan informele vrijetijdskleding is groot en de prijzen zijn laag. De kwaliteit staat vaak in verhouding tot de prijs. Er zijn enkele gespecialiseerde sportzaken, waar je terecht kunt voor kleding en attributen van bekende merken. Europese maten worden hier zelden gebruikt. Doorgaans worden kledingmaten aangegeven in Amerikaanse inches. Kleurrijke kleding siert het straatbeeld en het dragen van een gemakkelijke informele outfit is algemeen aanvaard. Uiteraard zijn er gelegenheden waarin met niet in dergelijke kleding kan verschijnen en is meer formele kledij gepast. Bij officiële uitnodigingen staat in de regel een dresscode vermeld. In het algemeen kan worden gesteld dat de kleding feitelijk hierop wordt aangepast.

Kranten

The Daily Herald, Bush Road 22

Today, W.J.A. Nisbet road 110 C, Philipsburg

Antilliaans Dagblad, Curaçao

De Telegraaf, Caribische editie, Curaçao

Laboratorium

Laboratorium (Medical Laboratory), Sint Maarten Laboratory, Welgelegen Road 30.

Lowlands

De Lowlands zijn lager gelegen vlaktes in het westen van het eiland. De Fransen spreken van Terres Basses. Het is het meest dure en luxe deel van het eiland. Er staan prachtige villa’s die van de buitenwereld worden gescheiden door torenhoge hekken. Vroeger was het een moerassig gebied, maar het is in de loop van de tijd helemaal ontgonnen. 

Loterie farm

Hier is van alles te doen: je kunt een hike maken, met of zonder gids. Je kunt wandelen naar de Nederlandse kant of naar Marigot. Nieuw is het Zip Linen in de Fly Zone. Er worden minimum leeftijden geadviseerd. Ook kun je een dagje bij het zwembad liggen, waarvoor wel betaald moet worden. In de maanden juli en augustus wordt bij de Loterie Farm op zaterdagavond een barbecue georganiseerd waar de hele familie kan eten en loungen aan een van de tafeltjes of gewoon op een kleedje in het gras. Op deze speciale barbecue-avonden voor het gehele gezin is doorgaans levendige muziek en kan er worden gedanst.

M

Makelaars/onroerend goed

Krebbers Real Estate

Island Real Team Welfare

Paradise Found Real Estate

Antilles Realty

Sunshine Properties

Platinum Vacation Properties

Alexia Real Estate

Aqualina Beach Club

Barclay’s

Blue Lagoon Real Estate

Blue Marine Residences

Blue Properties

Caribbean Grove Real Estate

Century 21

Coldwell Banker

Different Real Estat

Elite Properties

Immobilier des Tropiques

Island Life Properties Bank

Jennifers Vacation Villas

Key Real Estate

Knight Realties

Maho Real Estate

Pelican Marina Residence

Platinum Vacation Properties

Re/Max Island Properties

Reallex

Simpson Bay Real Estate

St Maarten Imo

St. Martin Villa Rentals

Media en kranten

Op veel plaatsen, waaronder in de supermarkten, zijn kranten en tijdschriften te koop. Versgedrukte kranten worden ook ’s morgens vroeg aan de kant van de weg verkocht. Mede vanwege het internationale karakter van het eiland zijn tijdschriften uit allerlei landen te verkrijgen. Het aanbod van Amerikaanse tijdschriften in het bijzonder is groot te noemen. De bekendste dagbladen op het eiland zijn the Daily Herald en de Today. Beide zijn Engelstalig en worden op het eiland gemaakt. De twee bekendste Nederlandstalige dagbladen zijn de Caribische editie van de Telegraaf en het Antilliaans Dagblad.

Mental Health Foundation Sint Maarten

Mental Health Foundation Sint Maarten, Leopard Road 1, Cay Hill.

Motorenverhuur

Arthur’s Scooter Rental verhuurt 125 CC scooters met helm vanaf 55,00 dollar per dag en een ATV vanaf 85,00 dollar per dag, leeftijd vanaf 23 jaar, Dr. A.C. Watthey, Philipsburg.

Johnny’s Scooter Verhuur, 64 Welzijn Road, Simpson Bay (tegenover Cappuccino bar), 60,00 dollar inclusief BTW, verzekering en gas van 08:00-17:00 uur.

SuperBikes, 71 Union Road, Cole Bay, verhuurt de legendarische Harley Davidsons Sportstel vanaf 49,00 dollar per dag en de Big Twin vanaf 99,00 dollar per dag. Ook zijn er scooters te huur. 

Spyder Rental verhuurt driewielige Spyders aan 25-70 jarigen. Na een duidelijke  instructie kun je op weg. Hele dag 09:00-16:00 uur 150,00 dollar | 2 uur 99,00 dollar, 26 Juancho Yrausquin BLVD, Philipsburg. Creditcard is nodig in geval van schade aan de fiets. 

N

Nieuwjaarsduik

Op 1 januari kun je meedoen aan de tropische variant van de Nieuwjaarsduik bij Scheveningen: de Nieuwjaarsduik bij Karakter nabij de luchthaven. 

O

Overnachten

Overnachten op Sint Maarten kan voor elke prijs. Er zijn zowel luxe all inclusive resorts aan het strand als kleine en sfeervolle hotels, appartementen en bungalowparken. Overwinteren is ideaal op het eiland. De meeste hotels & resorts hebben een aantal kamers die geschikt zijn voor gehandicapten. Ook zijn de openbare ruimten over het algemeen goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Op het Nederlandse deel zijn beduidend meer accommodaties dan op het Franse deel. Wanneer je voor een hotel kiest, is er een groot verschil in de sterren. Naast 2 en 3 sterren accommodaties zijn er ook een aantal 4 en 5 sterrenaccommodaties. 

Travel Inn Hotel (NL) heeft 40 nette, ruime kamers met tv, airco, koelkast, thee/koffiezetapparaat en internetverbinding. Het ligt vlakbij de uitgestrekte Kim Sha Beach in Simpson Bay met tal van watersporten.

Sol Hotel (NL) ligt in Oyster Pond en heeft 10 kamers met tv en een volledig uitgeruste kitchenette, uitzicht op de haven, restaurants op loopafstand en 2-sterren complex.

Studio Oriënt Bay (F) in Oriënt Bay, 15 studio’s met tv, airco, zithoek, kitchenette met magnetron en koelkast, gratis WiFi, zwembad en privéparkeerplaats.

Captain Oliver’s (F) in Oyster Pond ligt in een beschutte baai aan het water, rustig en romantisch, uitzicht op St. Barth, kamers met airco, plafondventilator, tv, kluisje, minibar en terras. Een gratis boot brengt je naar het nabij gelegen strand van Dawn Beach.

Turquoise Shell Inn (NL) in Simpson Bay, 10 appartementen vlakbij het strand en diverse winkels, keuken met koelkast, fornuis, magnetron, WiFi en terras.

Love Residence (F), boutiquehotel aan het strand in Grand-Casse, rustig, 7 ruime kamers in koloniale stijl met gratis WiFi, Nespressomachine, koelkast en laptopsafe, 2 minuten van L’Espérance Airport. 

Sonesta Maho Beach Resort (NL) is het grootste van Sint Maarten. Bij dit luxe resort hoort een klein dorp met 40 taxfree boetieks en uitgaansgelegenheden. Het 4-sterren hotel heeft 537 kamers, all-inclusive is optioneel. 

Een topper is The Villa’s on Great Bay (NL) met 12 mooie villa’s met 2 slaapkamers aan het strand bij Philipsburg, loopafstand van winkels, restaurants en uitgaansleven. 

Beachside Villa’s (NL) in Simpson Bay heeft 13 villa’s op het strand met 1, 2 of 3 slaapkamers. Er is gratis draadloos internet in alle vertrekken. Naast een comfortabele living heeft elke villa een kleine binnenplaats (atrium) met eettafel en BBQ-grill.

L’Esplanade (F) is een stijlvol boutiquehotel met 24 kamers met Balinees meubilair en houten hemelbedden, terras met zeezicht, rustig in de heuvels boven Grand Case. Vijf minuten lopen naar het dorp, gekwalificeerd als één van de top 25 hotels in het Caribisch gebied. 

P

Particuliere thuiszorg

Care for You N.V.

Viginie Y.L.H. Matser-Timmermans (BIG-geregistreerd)

Margaretha Kross-Schot (BIG-geregistreerd) 

Postkantoren

Postkantoren zijn open van maandag t/m vrijdag 07.30-12.00 uur en 13.30-17.00 uur. 

Praktische informatie

Het kraanwater is van een goede kwaliteit. Het wordt gewonnen uit zeewater. Je kunt het zonder problemen drinken. Bronwater is overal te koop. 

De reguliere stroomsterkte is 110-130 volt (60 hertz). De meeste apparatuur, zoals een telefoonoplader, scheerapparaat of laptop, werkt hier wel op maar controleer dit even. Opladen duurt langer. Nederlandse 220 volt stekkers kunnen hier niet altijd gebruikt worden omdat de vorm van de stekkers anders is. Je hebt de Amerikaanse platte stekker nodig. Hiervoor heb je een wereldstekker of verloopstukje nodig. Deze zijn voor een paar euro te koop. Steeds meer hotels bieden tegenwoordig ook 230 volt. Op het Franse deel varieert de netspanning van 208-220 volt.

In veel hotels & resorts, maar ook in andere accommodaties, staan computers waarmee je het internet op kunt. Bij de receptie zijn prepaid (kras)kaarten te koop voor een vaste internettijd. Er zijn ook accommodaties waar op de kamer een internetverbinding is. Hier is wel een eigen laptop of smartphone voor nodig. Op steeds meer plekken is WiFi beschikbaar. Ook in sommige cafés. Websites op Sint Maarten eindigen op ‘an’. 

De landcode (landcode) om iemand op Sint Maarten te kunnen bellen is: 0017121 of +1721. Wil je vanaf het eiland naar Nederland bellen gebruik dan: 0031 of +31. Als je de landcode gebruikt moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten. Bellen met de telefoon op je hotelkamer is vaak duur. 

TIP: Heb je internet op je mobiel: zet dit dan uit! Hetzelfde geldt voor je voicemail. Houd rekening met hoge kosten bij mobiel bellen, gebeld worden en zeker met dataverkeer (bij smartphones).

Bellen naar het Nederlandse Sint Maarten kan via het landnummer +599-54 plus een vijfcijferig nummer. Bellen naar het Franse deel gaat via +590-590 plus een zescijferig nummer. Bellen van het ene deel van het eiland naar het andere wordt gezien als internationaal telefoneren.

Kosten voor medische diensten in het buitenland vallen onder de reikwijdte van de polis van je reisverzekering. Maar pas op als je in een (privé)kliniek terechtkomt, want die kosten worden niet altijd door de verzekering vergoed. Dus informeer dan eerst bij je zorgverzekeraar. De medische voorzieningen voor eventuele noodgevallen op het eiland zijn goed. In zowel Philipsburg als Marigot zijn ziekenhuizen:

Sint Maarten Medical Center (SMMC) is gelegen in Cay Hill, Philipsburg.

Louis Constant Fleming Medisch Centrum in Concordia net ten oosten van Marigot.

Ook zijn er diverse klinieken:

Mullet Bay Clinic, Mullet Bay

Dannaway Medical Center, Simpson Bay

Sint Maarten Health Care Clinic, Cole Bay

Cole Bay Clinic, Cole Bay

Great Bay Clinic, Philipsburg

Arts Joel Gomez, Bellevue

Arts Victor Gibbs, Marigot

Arts Monique Michel, Concordia

Arts Richard Martin Chico, Grand Case 

Op Sint Maarten wordt voornamelijk de Engelstalige krant The Daily Herald gelezen. Nederlandstalige kranten en tijdschriften zijn mondjesmaat verkrijgbaar. Ook in de losse verkoop te koop bij kiosken en supermarkten. De belangrijkste lokale radiozender is The Voice of Sint Maarten. Op televisie kun je onder meer het Amerikaanse CNN en ESPN zien.  

Q

R

Receivers Office

Receivers Office (o.a. voor het betalen van kentekenplaten); Soualiga Road 6, Pondfill, Philipsburg; geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 15.30 uur.

Restaurants

Antoine’s Restaurant

Bamboo Bernies

Buccaneer Beach Bar

Charter House

Chesterfields

Chippie Café

Crazy Cow

Greenhouse restaurant

Holland House

IZI

Jimbo’s Mesquite Grill

Karakter

Lee’s Roadside Grill

L’Escargot Restaurant

Le Moulin Fou

Mr. Busby’s Beach Bar

Pineapple Pete

Pizza Galley

Shieka’s

Sunset Bar & Grill

Temptation

Topper’s

Rijscholen

Royal Knights Driving School

Rene’s Driving School

S

Saba

Saba is een rustig eiland met veel natuurschoon en met één van de twee kortste landingsbanen ter wereld. De landing wordt omschreven als spectaculair en is als zodanig al een belevenis. Niet voor niets vinden de T-shirts met I survived the Saba landing gretig aftrek. The Bottom is de hoofdstad van Saba en je kunt dit eiland met de boot of het vliegtuig bereiken. De boot vertrekt vanaf Simpson Bay (momenteel enkele keren per week) en met de boot ben je er in 1 uur en 20 minuten. De tickets kosten ongeveer 75 dollar voor dagtrip. Laat je Sint Maarten ID zien voor de residents korting. Niet ingezetenen betalen het volle tarief. Voor ongeveer 110 dollar ben je er met het vliegtuig in 20 minuten. Er gaan ongeveer 5 vluchten per dag naar Saba. Saba is ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar rust en een vriendelijke omgeving. Er heerst een idyllische rust en Saba biedt zowel onder als boven water het beste wat de natuur te bieden heeft. Het onderwaterpark van Saba is geliefd bij duikers. Saba is een goede plek om te wandelen of duiken en je kunt er heerlijk genieten van de natuur. Eén van de bekendste wandelingen is de wandeling naar Mount Scenery, de hoogste plek binnen het Koninkrijk der Nederlanden (877 meter). De beklimming is de moeite waard en het uitzicht is magnifiek. Dat wil zeggen, als de top, gelegen in tropisch regenwoud, niet gehuld is in een wolk van nevel. 

Saint Barths

Saint Barthélemy is bekend onder de namen Saint Barts, Saint Barths of Saint Barths. Saint Barths is onderdeel van de Franse Antillen en ligt schuin onder Sint Maarten. Het is officieel een overzeese gemeenschap (collectivité d’outre-mer) van Frankrijk. Het eiland heeft ruim 8.000 bewoners en een overvloed aan prachtige stranden en uitzichten over het hele eiland. De naam van de hoofdstad, Gustavia, dateert uit de 18de eeuw toen het eiland een Zweedse kolonie was. De Zweden noemden de hoofdstad Gustavia, naar hun koning Gustaaf de derde. Er zijn nog steeds borden op Saint Barts met Zweedse namen. Gustavia biedt restaurants en cafe’s, gelegen aan de pittoreske haven. Saint Barts leeft tegenwoordig van het toerisme en is populair bij de rijken der aarde. De boot naar Saint Barths vertrekt momenteel van Sint Maarten voor 09.00 uur ’s ochtends en om 18.45 uur. Op maandag, vrijdag en zaterdag vertrekt een boot van de waterkant in Marigot, die ongeveer 75 minuten later in Gustavia aankomt. Op woensdag, dinsdag, donderdag en zondag vertrekt een boot vanaf Oyster Pond. De boot komt 45 minuten later in Gustavia aan. Een retour kost ongeveer USD 80 per persoon. Voor ingezetenen geldt een speciaal tarief. Zo kost een dagretour vanaf Oyster Pond USD 60 (inclusief belasting). Informeer hier vooraf naar. Vliegtuigen vertrekken een paar keer per dag vanaf Princess Juliana International Airport. Het is ongeveer 15 minuten vliegen en de kosten zijn ongeveer 100 dollar.

Seaside Nature Park

Seaside Nature Park is een park te Cay Bay aan Cole Bay. De entree is aan de kant van GEBE te Cole Bay. Je kunt hier de boerderij bezoeken met zijn eigen schaapskooi en verschillende soorten dieren. Voor kinderen is er ook een kleine speeltuin bij. Er is voor iedereen wat wils: paardrijden, hiken, snorkelen, zwemmen, et cetera tot en met de mogelijkheden voor teambuilding voor groepen collega’s van bedrijven. Neem je ID mee. Er gelden afzonderlijke tarieven voor locals. In oktober organiseren vrijwilligers van les Fruits de Mer het Annual Migratory Bird Festival, informatieve wandeltrips waarbij lokale vogels worden gespot. Hoewel dit op verschillende locaties plaatsvindt, wordt het Seaside Nature Park vaak gekozen als locatie aan de Nederlandse kant voor de interessante wandeling.

Sport

Voor wij een aantal sportmogelijkheden de revue laten passeren, vragen wij eerst  je aandacht voor een paar algemene factoren die het sporten beïnvloeden, zoals het klimaat. Veel buitensporten lenen zich voor de vroege ochtend of late namiddag. Een zonnebrandmiddel, een pet en voldoende water zijn onontbeerlijk. Veiligheid. Voor sporten zoals fietsen, mountainbiken, wielrennen, hardlopen, hiking/wandelen geldt: er zijn niet of nauwelijks (afgescheiden) fiets- of voetgangerspaden. Het beoefenen van deze sporten vindt  dus meestal op de openbare rijweg plaats, hetgeen niet zonder gevaar is. Draag zeker bij het sporten als wielrennen en/of mountainbiken een goede helm. Het wordt afgeraden om in het donker te joggen, hiken of fietsen. 

Scholen/onderwijs

Martin Luther King, jr Primary

Marie G. de Weever School

Oranje School

Ruby Labega Primary

Leonard Connor School

Prins Willem Alexander School

Hillside Christian School, Helmich Snijders Campus

Hillside Christian School, Asha Stevens Campus

Seven Day Adventist

St. Dominic Primary

Sr. Magda Primary

Sr. Marie Laurence

Sr. Regina Primary

Sr. Borgia Primary

Sr. Joseph Primary

Browlia F. Maillard Campus

MAC: Rev. John A. Gumbs Campus

St. Maarten Academy

St. Maarten Academy P.S.V.E.

Milton Peters College

Sundial School

St. Dominic High School

Charlotte Brookson Academy of the Performance Arts CXC examen

Mac Comprehensive Secondary School

St. Maarten Vocational Training School

St. Maarten Montessori School

Learning Unlimited

Caribbean International Academy (CIA)

Sint Maartenhuis

Sint Maartenhuis (Cabinet of the Minister Plenipotentiary of St. Maarten). 

SLAC

Simpson Bay Lagoon Authority Corporation (SLAC)

Sportclubs/sportmogelijkheden

Country Club Port de Plaisance, Port de Plaisance

Good Life Spa, Sonesta Beach Hotel, Haho

The Belair Heath & Fitness Club, Welgelegen road 29

Basketbal, De Lightning Basketball Camp

Fietsen/wielrennen, Tri-Sport

Golfbaan, Mullet Bay golf course

Jiu Jitsu, Renzo Gracie

Kayak De Friendly Island Aquatic Club

Paardrijden

Seaside Nature Park, achter het terrein van GEBE/de waterfabriek, aan zee

Sint Maartens Oualichi Women’s Soccer Team Ass

Tennis, SMTC, St. Maarten Tennis Club

Jackel Road, Cay Hill (naast het Sint Maarten Medical Center)

Voetbal, FC Soualiga 

Zeillessen, de Sint Maarten Yacht Club

Zwemmen, Het Carib Swim Team

Stagebureau Sint Maarten

Stagebureau Sint Maarten

Stranden 

Stranden aan de Nederlandse kant van Sint Maarten:

Burgeau Beach

Cove Bay

Cupecory Beach

Dawn Beach

Geneve Bay

Great Bay Beach

Guana Bay Beach

Kim Sha Beach

Litte Bay Beach

Maho Beach

Mullet Bay Beach

Red Pond Beach

Simpson Bay Beach

Stranden aan de Franse kant van Saint Martin:

Bell Beach

Friars Bay

Happy Bay Beach

Le Gallion 

Oriënt Bay

Baie Rouge

Baie Longue

Ile Pinel

Supermarkten

Afoo Supermarket

Antillean Liquor

Caribbean Liquors & Tobacco N.V.

CostUless

Fresh Market

Le Grand Marche

Sunny Food Supermarket

Super U

T

Taal

Op het Franse deel van Sint Maarten is de voertaal Frans en praat men nauwelijks Engels. Op het Nederlandse deel is het Nederlands de officiële taal, maar het wordt niet meer op alle scholen onderwezen. Veel bewoners weigeren de taal te spreken. De voertaal is Engels (68%). De Nederlandse identiteit op het eiland is ver te zoeken, op een verdwaald straatnaambordje hier en daar na. En ook het Caribische sfeertje is in het Amerikaanse veranderd. Onder de immigranten uit de Dominicaanse Republiek en Haïti wordt Spaans (13%) gesproken. De Antillianen die afkomstig zijn van de Benedenwindse Eilanden spreken Papiaments (5%). 

Trouwen

Mensen van hetzelfde geslacht kunnen op Sint Maarten niet trouwen.

Toeristenbureau

St Maarten Tourist Bureau

U

Universiteit van Sint Maarten

University of Sint Maarten

V

Vertegenwoordiging van Nederland in Philipsburg (VNP)

Frontstreet 26, Philipsburg, Sint Maarten

Verhuisbedrijven

Meyer Moving Sint Maarten

Prof-Pac Moving N.V.

Verzekeringskantoren

Ennia

Fatum

Nagico Insurances

Boogaard Insurances

Veiligheidssituatie

Vooral in de avonduren wordt er soms gewaarschuwd voor kleine criminaliteit. ’s Avonds, als de toeristen op de cruiseschepen zijn vertrokken en kantoormensen en winkeliers hun panden hebben verlaten, maakt Philipsburg op sommige plekken een welhaast verloren indruk. 

Volgens de reisadviezen van diverse landen kan er, met inachtneming van de diverse landen kan er, met inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, doorgaans veilig worden gereisd naar Sint Maarten. Aan reizigers wordt wel de om bijzonder waakzaam te zijn om niet (onbewust) met drugs in aanmerking te komen. De criminaliteit is van een gemiddeld niveau. 

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en beroving) richt zich niet zozeer tegen buitenlanders, alswel tegen personen die de indruk wekken in enige materiële welstand te verkeren (in het openbaar dragen van juwelen, smartphones, et cetera). Overvallen zoals in toko’s, juwelierszaken en in woonwijken komen helaas ook voor. Veel voorkomende tips zijn: begeef je ’s nachts en ’s avonds niet op straat in de grote steden (lees: Philipsburg, en wellicht andere woonwijken), en indien je dit wel doet, dan bij voorkeur in gezelschap; draag altijd een kopie van je identiteitsbewijs op zak; biedt geen weerstand bij een beroving; en informeer meteen je plaatselijke landvertegenwoordiger in geval van geschillen met ordediensten. 

Hoewel de criminaliteit niet bijzonder hoog wordt genoemd in communicatie met reizigers, treft men in het dagelijkse leven van de mensen die hier wonen vergelijkbare voorzorgsmaatregelen. Huizen worden, indien mogelijk, doorgaans goed beveiligd (sociale controle, honden, elektronische beveiliging, bewaking, tralies, et cetera). Het wonen in compounds en resorts is ook hier populair, zowel onder de lokale bevolking als onder expats. Het water uit de kraan is drinkbaar, maar veel mensen kopen flessen water, die overal verkrijgbaar zijn. Op de Nederlandse kant van het eiland is een ziekenhuis, het Sint Maarten Medical Center in Cay Hill. Indien medische hulp noodzakelijk, is vervoer per vliegtuig mogelijk naar Curacao, Puerto Rico, Martinique, de VS of andere (ei-)landen.  

W

X

Y

Z