header image
 

Sint Maarten van a tot z

Over Sint Maarten valt heel veel te vertellen. Vandaar, Sint Maarten van a tot z.

travel-1038095_1920

Over Sint Maarten valt heel veel te vertellen. Vandaar: Sint Maarten van a tot z.

A

Antillen

Met de Antillen (Caraïben) wordt een eilandengroep bedoeld die ligt in de Caribische Zee. Met uitzondering van de Bahama’s worden alle eilanden die in de Caribische Zee liggen, gerekend tot de Antillen. Het gebied loopt vanaf de punt van Florida in het zuiden tot het noodwesten van Venezuela. De eilanden van de Antillen worden verdeeld in de Grote Antillen en Kleine Antillen, waarbij de Kleine Antillen verder worden onderverdeeld in de Bovenwindse Eilanden en Benedenwindse Eilanden. Sint Maarten behoort tot de Bovenwindse Eilanden.

De Caribische archipel telt meer dan zevenduizend eilanden (groot, klein, bewoond en onbewoond) en riffen. Verder is het gebied verdeeld in ongeveer vijfentwintig delen (onafhankelijke staten en afhankelijke gebieden). Naar alle waarschijnlijkheid waren de oorspronkelijke bewoners van de Grote Antillen de Arowakken die vanuit Belize naar de eilanden trokken. De oorspronkelijke bewoners van de Kleine Antillen waren de Arowakken die vanuit Venezuela naar de eilanden trokken.

Aan het einde van de 15de eeuw begon alles te veranderen. Dat was de periode dat de Spaanse ontdekkingsreizigers (Christoffel Columbus en Alonso de Ojeda) het gebied begonnen te bezoeken. Vanaf dat moment werden de Spanjaarden de baas op veel eilanden in het Caribisch gebied. In de loop van de tijd werden verschillende eilanden op de Spanjaarden veroverd door de Fransen, Nederlanders en Britten. De eilanden die onder het bewind van Nederland kwamen werd Nederlands-West-Indië genoemd: de huidige landen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.

Anguilla

Anguilla is één noordelijke van de Bovenwinde Eilanden en maakt deel uit van de Britse overzeese gebieden. De hoofdplaats heet the Valley. De stranden staan bekend als idyllisch en paradijselijk en lenen zich voor het maken van prachtige foto’s: witte stranden met een helderblauwe zee. Aan de hagelwitte tref je een keur aan restaurants. Voor de kust van Anguilla ligt een aantal onbewoonde eilandjes, omzoomd met sprookjesachtige stranden en onwerkelijk mooie kleuren. Naar Anguilla en het onbewoonde eilandje Prickley Pear bijvoorbeeld worden vanaf Sint Maarten dagtochten per catamaran aangeboden, doorgaans volledig verzorgd. Dit zijn meestal onvergetelijke vergaderingen. Ook hier geldt dat aan ingezetenen doorgaans een leuke korting wordt verleend. 

In de eerste week van augustus (op de eerste maandag) wordt de zogenoemde August Monday of Anguilla Monday georganiseerd. Op deze dag komen allerlei mensen uit de regio met hun boot of bootje naar Anguilla en wordt er een groot feest georganiseerd op het strand. Het wordt ook wel het Anguilla Summer Festival genoemd: een groot muziek- en zeilfestijn waarbij Road Bay de ontmoetingsplaats is, waar naar hartelust kan worden geflaneerd of gedanst op de muziek van live bands. De ferry vertrekt elke 20 minuten vanaf half 8 ’s ochtends tot zeven uur in de avond. Een retour kost momenteel 45 dollar (inclusief belasting). Er zijn twee vliegtuigmaatschappijen die van Sint Maarten naar Anguilla vliegen. Prijzen zijn vanaf honderd dollar voor een dagtrip. 

Art in the Park

Op de tweede zondag van februari is er lokale kunst te koop in het Emiloe Wilson Park.

B

C

D

Dresscodes

Krijg je een uitnodiging voor een BBQ-partijtje op het strand? Je vergeet vast dat juweeltje van je nieuwe zwembroek niet. Geheel in stijl geniet je van een ontspannen middag. Een bloot mannenbeen op een casual receptie daarentegen is beslist geen sieraad en ontbloot meer dan alleen een been. Gelukkig vermelden de meeste organiserende gastheren/-vrouwen een dresscode op hun uitnodiging, wat voorkomt dat je op het allerlaatste moment in de bosjes moet springen om alsnog je stropdas om te strikken. Maar welke dresscode hoort bij welke gelegenheid? En welke kleding past bij welke dresscode? En als een donker pak voor heren wordt aanbevolen, welke keuzemogelijkheden zijn er zoal voor een dame? Enkele bekende dresscodes zijn: Business formal, Business casual, Business Attire, Black tie, Cocktail, Casual Chic, White tie, Formal, Gala, Informal, Jacquet, Kostuum, Smart Casual, Tenue de vill, Evening dress en Feestelijk. Voor Sint Maarten brengen wij beslist één dresscode speciaal onder je aandacht: Island Elegant. Enkele veel voorkomende dresscodes op Sint Maarten zijn: Business formal, Business casual, Tenue de vill en Island Elegant.

Zoals alle dresscodes, zijn ook deze dresscodes aan de tijdgeest en interpretatie onderhevig, maar ze bieden in elk geval een indicatie van de richting waar je vandaag de dag moet zoeken.

Business formal: de business formal dresscode is een zeer formele dresscode, toegepast in doorgaans formele bedrijven, een dresscode die kort gezegd bestaat uit een net, donker pak. Voor mannen betekent dit concreet een donker pak waarbij een vest is toegestaan, maar zeker niet verplicht is, das en een overhemd. Het pak is bij voorkeur donkergrijs, donkerblauw of zwart en mag ook gestreept zijn. Details als gepoetste schoenen zijn hierbij van belang. Je mag als je wil manchetknopen dragen, maar onthoud vooral dat de das zeker verplicht is. Draag als man vooral geen al te hippe en felle kleuren. Voor vrouwen betekent dit: een rok of een pak, liefst in een donkere kleur. Als je voor een feest of diner ‘business formal’ gekleed moet zijn, kun je een lange jurk dragen. 

Business casual: de business casual dresscode is een casual kledingstijl, maar toch nog vrij formeel. De business casual dresscode is een nette en klassieke dresscode en is te verdelen in business casual classic, smart en relaxed. Bij elke dresscode zijn de kledingsvoorschriften weer iets losser. De dresscode business casual classic is de zakelijkste vorm van de drie dresscodes. Mannen dragen een net jasje zoals een colbert met een nette pantalon. Je overhemd heeft een dubbele manchet en een stropdas is een optie. Een pak kan ook, maar dan kun je kiezen voor een iets sportievere uitstraling, bijvoorbeeld een pak van katoen. De dresscode business casual smart is iets losser dus kun je een nette spijkerbroek met een mooie trui of een net shirt dragen, maar wel gecombineerd met een jasje. Hierbij kan een man bijvoorbeeld een colbert met overhemd op een kaki broek dragen. Een stropdas hoeft niet, maar het kan wel. Dress-code business casual relaxed is alsnog business netjes, maar zonder jasje en met een mooie trui of een vest. In de praktijk zul je zelden mannen in jeans tegenkomen op bijeenkomsten met dresscode business casual op Sint Maarten. Jasje-dasje is de norm, waarbij de stropdas in de auto mag blijven, indien gewenst. Ook bij vrouwen is de dresscode business casual classic in deze trits de meest formele. Vrouwen kunnen kiezen uit een nette trui of blouse op een nette rok of pantalon. De kleuren die bij de dresscode business casual passen zijn rood, wit, donkerblauw en pastel, bruin en beige tinten. Bij de dresscode business casual smart wordt er wel eens een nette jeans gedragen, maar dan moet er wel een net colbertje op. Onder dat colbertje kan dan een net shirtje of een truitje zonder te veel bloot worden gedragen. De dresscode business casual relaxed wordt vaak gebruikt bij een sportieve bijeenkomst zoals een clinic voor golf. Een colbertje is geen must, maar zonder colbertje moet je dan wel de betere jeans met een V-hals trui of polo combineren. Bij de meeste bijeenkomsten is het gepast om je volgens de dresscode business casual te kleden. Voor vrouwen geldt over het algemeen dat een nette broek of rok met blouse of truitje al snel gepast is.  

Tenue de ville: tenue de ville betekent letterlijk stadskleding en is nette kleding voor overdag. Een tenue de ville dresscode betekent dat je wordt geacht netjes voor de dag te komen. Tenue de ville kleding wordt veelal gedragen tijdens grote ontvangsten en recepties die overdag plaatsvinden. Bij een tenue de ville dresscode gaan de heren gekleed in kostuum, twee- of driedelig, dus met gilet. Het kostuum dient grijs, zwart of donkerblauw te zijn. Let op bijpassende stropdas en schoenen. Bij het dragen van een kostuum dienen de sokken aangepast te worden aan de kostuumkleur. Bij een tenue de ville dresscode gaan de dames vlot, maar wel chic gekleed in een nette jurk tot op of over de knieën, een broekpak of een mantelpakje. Een blouse is niet meer verplicht, een topje mag ook, zolang het maar chic oogt. Panty’s of kousen zijn verplicht want blote benen zijn absoluut uit den boze. 

Island Elegant: dress island elegant is net zoals dresscode feestelijk geen officiële dresscode. Maar je zult deze dresscode waarschijnlijk wel tegenkomen op Sint Maarten. Eigenlijk betekent het dat je alle kanten uit kunt. Alle kanten? Eigenlijk ook weer niet echt. Zo is zowel zakelijke kleding als de spijkerbroek niet gewenst. Om niet te spreken van bad-of sportkleding. Maar wat is island elegant dan wel? Als je zichtbaar aandacht heeft besteed aan je uiterlijk, en je straalt straalt uit dat je zin hebt in een feestje, waarbij jouw aanwezigheid mede bijdraagt aan een verhoging van de feestvreugde; dan ben je typisch island elegant! Island Elegant is dus niet identiek aan Gala, maar ademt wel de sfeer van Glamour. 

Als man kun je voor een blouse met een nette broek en nette schoenen gaan. Het hoeft geen pak te zijn, maar het moet wel relatief netjes zijn. Als vrouw kun je ervoor kiezen om een jurk aan te doen. Hierbij kun je kiezen uit hele nette jurken of zomerjurkjes. De hele nette jurken kun je wat minder net laten lijken door er leuke accessoires bij te doen en de zomerjurkjes kun je iets feestelijker laten lijken door er leuke sieraden en mooie hakken bij te dragen. Zo heb je makkelijk en snel een outfit bij elkaar die je op meerdere gelegenheden kunt dragen. 

E

F

G

Gezondheid

Behalve de ziekten, die iedereen waar dan ook in de tropen kan oplopen, zoals geslachtsziekten of meer kans op huidkanker door onbeschermd van de zon te genieten, kent Sint Maarten geen grote bedreigingen voor de gezondheid. Wel moet men rekening houden met een hogere gemiddelde temperatuur en sterkere zonkracht dan in Nederland. Uitdroging, vooral bij inspanning in de zon behoort tot de mogelijkheden. Gebruik dus voldoende vocht. Door de veelal aanwezige wind is het klimaat aangenaam.

Dengue (knokkelkoorts) en het daaraan verwante Chikungunya noodzaken tot bescherming tegen muggenbeten door lange broek en lange en/of DEET bevattende muggenmelk te gebruiken. Malaria komt op Sint Maarten niet voor. Bewaar, gezien de warmte, voedsel op een koele plaats. Het drinkwater (geleverd door een ontziltingsfabriek) wordt door de overheid regelmatig getest, is veilig en smaakt uitstekend. Voedselvergiftiging loopt men in restaurants niet makkelijker op dan elders.

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Sint Maarten. Voor de (ruime) regio – wie wil er niet islandhoppen? – kan dit anders zijn. Informeer bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, LCR naar vaccinatiebureaus bij je in de buurt (waar iedereen terecht kan) en huisartspraktijken (waar alleen eigen patiënten terecht kunnen). Van elk vaccinatiebureau en van elke huisartsenpraktijk wordt aangegeven aan welke van de kwaliteitscriteria wordt voldaan en of zij aan de wettelijke criteria voor gele koortscentra voldoen. 

H

Hotels & Resorts

Aqualina Beach Club

Atrium Beach Club

Beach Side Villas 

Belair Beach Hotel

Carl’s Unique Inn & Conference Facilities

Coral Beach Club

Diamond Resorts/Flamingo Beach Resort

Diamond Resorts/Royal Palm Beach

Divi Little Bay Resort

Holland House Beach Hotel

Horizon View Beach Resort

Joshua Rose Guest House

La Vista Resort

Lama Guesthouse

Mary’s Boon Beach Resort & Spa

Midtown Hotel

Oyster Bay Beach Resort

Princess Heights Luxury Boutique Hotel

Royal Islander Club

Sapphire Beach Club Resort

Sea Palace Resort

Sea View Beach Hotel

Simpson Bay Resort & Marina

Sonesta Great Bay Beach Hotel & Casino

Sonesta Maho Beach Resort & Casino

Sonesta Ocean Point Resort (all inclusive)

Summit Resort Hotel

The Cliff at Cupecoy Beach

Turqoise Shell Inn

Westin Sint Maarten Dawn Beach Resort & Casino

I

J

K

Kleding en schoenen

Het klimaat op Sint Maarten nodigt uit tot het dragen van luchtige kleding. Beoefen je een buitensport, dan is het dragen van ademende sportkleding aan te raden. Het eiland biedt een keur aan kleding-, accessoire- en schoenenzaken. Er is een grote verscheiden in kwaliteit en er zijn winkels waar wellicht niet van echt te onderscheiden merkartikelen worden verkocht. Invoer in Nederland van imitatie-merken is verboden en strafbaar. Zowel op het Nederlandse als op het Franse deel van het eiland vind je winkels die bekende merken verkopen. In Front Street zijn winkels met kleding van onder andere Tommy Hilfiger, Gaastra, Ralph Lauren en dergelijke. In zowel Frontstreet als Backstreet, vind je winkels met (goedkope) vrijetijds- en badkleding. Het aanbod aan informele vrijetijdskleding is groot en de prijzen zijn laag. De kwaliteit staat vaak in verhouding tot de prijs. Er zijn enkele gespecialiseerde sportzaken, waar je terecht kunt voor kleding en attributen van bekende merken. Europese maten worden hier zelden gebruikt. Doorgaans worden kledingmaten aangegeven in Amerikaanse inches. Kleurrijke kleding siert het straatbeeld en het dragen van een gemakkelijke informele outfit is algemeen aanvaard. Uiteraard zijn er gelegenheden waarin met niet in dergelijke kleding kan verschijnen en is meer formele kledij gepast. Bij officiële uitnodigingen staat in de regel een dresscode vermeld. In het algemeen kan worden gesteld dat de kleding feitelijk hierop wordt aangepast.  

L

Lowlands

De Lowlands zijn lager gelegen vlaktes in het westen van het eiland. De Fransen spreken van Terres Basses. Het is het meest dure en luxe deel van het eiland. Er staan prachtige villa’s die van de buitenwereld worden gescheiden door torenhoge hekken. Vroeger was het een moerassig gebied, maar het is in de loop van de tijd helemaal ontgonnen. 

Loterie farm

Hier is van alles te doen: je kunt een hike maken, met of zonder gids. Je kunt wandelen naar de Nederlandse kant of naar Marigot. Nieuw is het Zip Linen in de Fly Zone. Er worden minimum leeftijden geadviseerd. Ook kun je een dagje bij het zwembad liggen, waarvoor wel betaald moet worden. In de maanden juli en augustus wordt je bij de Loterie Farm op zaterdagavond een barbecue georganiseerd waar de hele familie kan eten en loungen aan een van de tafeltjes of gewoon op een kleedje in het gras. Op deze speciale barbecue-avonden voor het gehele gezin is doorgaans levendige muziek en kan er worden gedanst.

M

Media en kranten

Op veel plaatsen, waaronder in de supermarkten, zijn kranten en tijdschriften te koop. Versgedrukte kranten worden ook ’s morgens vroeg aan de kant van de weg verkocht. Mede vanwege het internationale karakter van het eiland zijn tijdschriften uit allerlei landen te verkrijgen. Het aanbod van Amerikaanse tijdschriften in het bijzonder is groot te noemen. De bekendste dagbladen op het eiland zijn the Daily Herald en de Today. Beide zijn Engelstalig en worden op het eiland gemaakt. De twee bekendste Nederlandstalige dagbladen zijn de Caribische editie van de Telegraaf en het Antilliaans Dagblad.

N

Nieuwjaarsduik

Op 1 januari kun je meedoen aan de tropische variant van de Nieuwjaarsduik bij Scheveningen: de Nieuwjaarsduik bij Karakter nabij de luchthaven. 

O

P

Q

R

S

Saba

Saba is een rustig eiland met veel natuurschoon en met één van de twee kortste landingsbanen ter wereld. De landing wordt omschreven als spectaculair en is als zodanig al een belevenis. Niet voor niets vinden de T-shirts met I survived the Saba landing gretig aftrek. The Bottom is de hoofdstad van Saba en je kunt dit eiland met de boot of het vliegtuig bereiken. De boot vertrekt vanaf Simpson Bay (momenteel enkele keren per week) en met de boot ben je er in 1 uur en 20 minuten. De tickets kosten ongeveer 75 dollar voor dagtrip. Laat je Sint Maarten ID zien voor de residents korting. Niet ingezetenen betalen het volle tarief. Voor ongeveer 110 dollar ben je er met het vliegtuig in 20 minuten. Er gaan ongeveer 5 vluchten per dag naar Saba. Saba is ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar rust en een vriendelijke omgeving. Er heerst een idyllische rust en Saba biedt zowel onder als boven water het beste wat de natuur te bieden heeft. Het onderwaterpark van Saba is geliefd bij duikers. Saba is een goede plek om te wandelen of duiken en je kunt er heerlijk genieten van de natuur. Eén van de bekendste wandelingen is de wandeling naar Mount Scenery, de hoogste plek binnen het Koninkrijk der Nederlanden (877 meter). De beklimming is de moeite waard en het uitzicht is magnifiek. Dat wil zeggen, als de top, gelegen in tropisch regenwoud, niet gehuld is in een wolk van nevel. 

Saint Barths

Saint Barthélemy is bekend onder de namen Saint Barts, Saint Barths of Saint Barths. Saint Barths is onderdeel van de Franse Antillen en ligt schuin onder Sint Maarten. Het is officieel een overzeese gemeenschap (collectivité d’outre-mer) van Frankrijk. Het eiland heeft ruim 8.000 bewoners en een overvloed aan prachtige stranden en uitzichten over het hele eiland. De naam van de hoofdstad, Gustavia, dateert uit de 18de eeuw toen het eiland een Zweedse kolonie was. De Zweden noemden de hoofdstad Gustavia, naar hun koning Gustaaf de derde. Er zijn nog steeds borden op Saint Barts met Zweedse namen. Gustavia biedt restaurants en cafe’s, gelegen aan de pittoreske haven. Saint Barts leeft tegenwoordig van het toerisme en is populair bij de rijken der aarde. De boot naar Saint Barths vertrekt momenteel van Sint Maarten voor 09.00 uur ’s ochtends en om 18.45 uur. Op maandag, vrijdag en zaterdag vertrekt een boot van de waterkant in Marigot, die ongeveer 75 minuten later in Gustavia aankomt. Op woensdag, dinsdag, donderdag en zondag vertrekt een boot vanaf Oyster Pond. De boot komt 45 minuten later in Gustavia aan. Een retour kost ongeveer USD 80 per persoon. Voor ingezetenen geldt een speciaal tarief. Zo kost een dagretour vanaf Oyster Pond USD 60 (inclusief belasting). Informeer hier vooraf naar. Vliegtuigen vertrekken een paar keer per dag vanaf Princess Juliana International Airport. Het is ongeveer 15 minuten vliegen en de kosten zijn ongeveer 100 dollar.

Seaside Nature Park

Seaside Nature Park is een park te Cay Bay aan Cole Bay. De entree is aan de kant van GEBE te Cole Bay. Je kunt hier de boerderij bezoeken met zijn eigen schaapskooi en verschillende soorten dieren. Voor kinderen is er ook een kleine speeltuin bij. Er is voor iedereen wat wils: paardrijden, hiken, snorkelen, zwemmen, et cetera tot en met de mogelijkheden voor teambuilding voor groepen collega’s van bedrijven. Neem je ID mee. Er gelden afzonderlijke tarieven voor locals. In oktober organiseren vrijwilligers van les Fruits de Mer het Annual Migratory Bird Festival, informatieve wandeltrips waarbij lokale vogels worden gespot. Hoewel dit op verschillende locaties plaatsvindt, wordt het Seaside Nature Park vaak gekozen als locatie aan de Nederlandse kant voor de interessante wandeling.

Sport

Voor wij een aantal sportmogelijkheden de revue laten passeren, vragen wij eerst  je aandacht voor een paar algemene factoren die het sporten beïnvloeden, zoals het klimaat. Veel buitensporten lenen zich voor de vroege ochtend of late namiddag. Een zonnebrandmiddel, een pet en voldoende water zijn onontbeerlijk. Veiligheid. Voor sporten zoals fietsen, mountainbiken, wielrennen, hardlopen, hiking/wandelen geldt: er zijn niet of nauwelijks (afgescheiden) fiets- of voetgangerspaden. Het beoefenen van deze sporten vindt  dus meestal op de openbare rijweg plaats, hetgeen niet zonder gevaar is. Draag zeker bij het sporten als wielrennen en/of mountainbiken een goede helm. Het wordt afgeraden om in het donker te joggen, hiken of fietsen. 

T

Trouwen

Mensen van hetzelfde geslacht kunnen op Sint Maarten niet trouwen. 

U

V

Veiligheidssituatie

Vooral in de avonduren wordt er soms gewaarschuwd voor kleine criminaliteit. ’s Avonds, als de toeristen op de cruiseschepen zijn vertrokken en kantoormensen en winkeliers hun panden hebben verlaten, maakt Philipsburg op sommige plekken een welhaast verloren indruk. 

Volgens de reisadviezen van diverse landen kan er, met inachtneming van de diverse landen kan er, met inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, doorgaans veilig worden gereisd naar Sint Maarten. Aan reizigers wordt wel de om bijzonder waakzaam te zijn om niet (onbewust) met drugs in aanmerking te komen. De criminaliteit is van een gemiddeld niveau. 

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en beroving) richt zich niet zozeer tegen buitenlanders, alswel tegen personen die de indruk wekken in enige materiële welstand te verkeren (in het openbaar dragen van juwelen, smartphones, et cetera). Overvallen zoals in toko’s, juwelierszaken en in woonwijken komen helaas ook voor. Veel voorkomende tips zijn: begeef je ’s nachts en ’s avonds niet op straat in de grote steden (lees: Philipsburg, en wellicht andere woonwijken), en indien je dit wel doet, dan bij voorkeur in gezelschap; draag altijd een kopie van je identiteitsbewijs op zak; biedt geen weerstand bij een beroving; en informeer meteen je plaatselijke landvertegenwoordiger in geval van geschillen met ordediensten. 

Hoewel de criminaliteit niet bijzonder hoog wordt genoemd in communicatie met reizigers, treft men in het dagelijkse leven van de mensen die hier wonen vergelijkbare voorzorgsmaatregelen. Huizen worden, indien mogelijk, doorgaans goed beveiligd (sociale controle, honden, elektronische beveiliging, bewaking, tralies, et cetera). Het wonen in compounds en resorts is ook hier populair, zowel onder de lokale bevolking als onder expats. Het water uit de kraan is drinkbaar, maar veel mensen kopen flessen water, die overal verkrijgbaar zijn. Op de Nederlandse kant van het eiland is een ziekenhuis, het Sint Maarten Medical Center in Cay Hill. Indien medische hulp noodzakelijk, is vervoer per vliegtuig mogelijk naar Curacao, Puerto Rico, Martinique, de VS of andere (ei-)landen.  

W

X

Y

Z