header image
 

Soca

Een van de beroemdste Caribische muziekgenres is soca. Soca is een samenvoegsel van soul calypso. Het is een combinatie van de vrolijke melodische geluiden van de calypso met volhardende percussie (electronisch). Er zijn verschillende talen waarin soca gezongen kan worden. In het leeuwendeel van de gevallen is dat in het Engels of  in het Creools Engels. Bij het Creool Engels moet je denken aan het Bajan of het Patois.

Trinidad is het eiland waar de soca is ontstaan. Uiteindelijk hebben veel andere eilanden een rol gespeeld bij de verdere ontwikkeling van de soca. Dan moet je denken aan de Kleine Antillen, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Antigua, Saint Lucia, Barbados en Saint Vincent en de Grenadines.

Er zijn verschillende bekende soca-artiesten zoals Krosfyah, Kelvin Lyttle, Alison Hinds en Rupee.

Kelvin Lyttle werd op 14 september 1976 geboren in Saint Vincent en de Grenadines. Kelvin Lyttle wordt ook wel Lescott Kevin Lyttle Coombs genoemd. Hij maakt muziek in drie verschillende genres: soca, R&B en dancehall. De gootste hit van Lyttle is Turm Me On. Dit nummer werd een wereldhit aan het einde van 2003. Hierbij werkte Lyttle samen met Spragga Benz. Lyttle tekende in 2003 een contract bij Atlantic Records. Een ander beroemd nummer is Last Drop, dit werd echter niet zo’n grote hit als Turn Me On. 6 jaar later in 2009 kwam het album Fyah uit, echter dit werd ook geen grote bestseller.

Saint Vincent en de Grenadines is een onafhankelijk land dat zich bevindt in de Caribische Zee. Het land ligt ten noorden van Grenada.